fbpx

4 fascinerende lessen uit LoopbaanPro Live

Gisteren kwam het Nederlandse loopbaanlandlandschap bij elkaar voor LoopbaanPro Live. Deze vier inzichten uit het event willen we nogmaals in het zonnetje zetten.

Joost de Ruiter on april 20, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
4 fascinerende lessen uit LoopbaanPro Live

Je bent de baas van je eigen loopbaan, zegt onze beroepsgroep graag. Maar wat doe je als er iets buiten jouw macht gebeurt. Je wordt mantelzorger bijvoorbeeld, of je krijgt met verlies te maken?

Dit waren de inzichten van LoopbaanPro Live

Gisteren deed een dozijn sprekers een poging om op die vraag antwoord te geven – allemaal vanuit hun eigen perspectief, uiteraard. Dat gebeurde tijdens LoopbaanPro Live, een virtueel evenement voor loopbaanprofessionals.

Wat doe je als er iets buiten jouw macht gebeurt?

4 fascinerende take-aways zetten we hier op een rij. De inzichten waren zowel afkomstig uit de LoopbaanPro Live-studio in Utrecht als uit de huiskamers en kantoren van de virtuele break-outsprekers.

Les 1: je levensloopbaan is je rugzakje

Maurice Vermunt

LoopbaanPro Live begon met een opvallend beeld. Want terwijl vertrekkend NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand over het programma van de dag vertelde, zagen we naast haar onder meer LDC-directeur Maurice Vermunt staan.

Wat daar vreemd aan was? Maurice was vergeten z’n rugzak af te doen voordat de camera aanging.

Toch niet, bleek enkele minuten later: de rugzak was een prop. Maurice gebruikte hem om voor eens en altijd duidelijk te maken wat de levensloopbaan, het hoofdonderwerp van LoopbaanPro Live, eigenlijk betekent.

Maurice gebruikte zijn rugzak om voor eens en altijd duidelijk te maken wat de levensloopbaan is

Uit zijn rugzak toverde hij bordjes tevoorschijn met verschillende levensgebeurtenissen erop geschreven. Zijn boodschap? “Je levensloopbaan zijn dingen die je in het verleden hebt meegemaakt, die nu je carrièrewensen en mogelijkheden beïnvloeden: waar je ook gaat draag je ze met je mee”.

Les 2: de overgang is het moment om door te schakelen, niet om af te takelen

Saron Petronilia

Hierboven hadden we het over het rugzakje van Maurice. Maar zou je een vrouw op leeftijd vragen of je in haar rugzak mag kijken? Dan zou je daar een bordje met het woord ‘overgang’ in vinden.

Aan de overgang kun je als vrouw immers niet ontkomen, en op veel werkvloeren wordt de overgang nog altijd als het begin van het eind gezien. Dat vertelde Saron Petronilia, ze was de laatste keynote-spreker op LoopbaanPro Live.

Kijk je in de rugzak van een vrouw op leeftijd? Dan vind je daar een bordje met het woord ‘overgang’

Dat die perceptie geheel onterecht is, liet Saron vervolgens aan de hand van voorbeelden zien. “Na de overgang ben je veel beter in staat om leiding te pakken”, vertelde ze onder meer. “Niet alleen over je eigen loopbaan, maar ook over bijvoorbeeld een team.”

Saron moedigde werkgevers en loopbaanprofessionals aan om de potentie van vrouwen in de overgang niet te onderschatten.

Les 3: welbevinden is een gerecht van drie ingrediënten

johan lataster open universiteit
Johan Lataster

De bakker maakt brood, een komiek maakt grappen en een loopbaanprofessional maakt werkgeluk, toch?

Tijdens LoopbaanPro Live vertelde universitair hoofddocent Johan Lataster welke wetenschappelijke ingrediënten nodig zijn voor dat werkgeluk. Of welk geluk dan ook, eigenlijk – zijn presentatie ging over welbevinden in het algemeen.

Johan vertelde daarbij over de zelfdeterminatietheorie: die definieert drie voorwaarden waaraan voldaan moet worden om lekker in je vel te zitten. Hier komen ze: autonomie, competentie en verbondenheid.

Er zijn drie voorwaarden waaraan voldaan moet worden om lekker in je vel te zitten

Zit jouw coachee, kandidaat of werknemer voldoende zelf achter het stuur, doet-ie waar hij goed in is en voelt hij zich verbonden met de rest van zijn team? Dan zijn zijn omstandigheden optimaal om werkgeluk te ervaren.

Les 4: kijk bij mantelzorgers niet naar de wet

renate brunekreef
Renate Brunekreef

Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger is? En wist je dat 1 op de 4 Nederlanders mantelzorg met betaald werk combineert? Wij ook niet.

Gelukkig deelde mantelzorgmakelaar Renate Brunekreef die opzienbarende cijfers tijdens LoopbaanPro Live – ze vertelde haar publiek meteen hoe ze het best ruimte aan hun mantelzorgende werknemers kunnen geven.

Wist je dat 1 op de 4 Nederlanders mantelzorg met betaald werk combineert?

Haar belangrijkste les? Kijk niet naar wat er moet volgens de wet; lever in plaats daarvan maatwerk. Grote kans dat iemand helemaal geen behoefte heeft aan extra vrije dagen of andere grote tegemoetkomingen. “Als je goed naar je werknemer luistert ontdek je vaak gauw dat een kleine aanpassingen op zijn of haar unieke sitautie een belangrijk verschil maakt”, aldus Renate.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*