fbpx

3 dingen om je cliënt tegen te waarschuwen

De kans die een werkzoeker maakt om snel een nieuwe baan te veroveren hangt van een boel dingen af. Deze 3 dingen verkleinen z’n baankansen radicaal, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en LDC.

Joost de Ruiter on februari 18, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
3 dingen om je cliënt tegen te waarschuwen

Om erachter te komen welke dingen een werkzoeker absoluut niet moet doen, gingen onderzoekers van Intelligence Group en LDC ten rade bij 231 loopbaanprofessionals. Immers: als er een beroepsgroep is die alles weet van wat een sollicitatie wel of niet tot een succes maakt, is het deze.

Uit de antwoorden kwam een duidelijke top-3 tevoorschijn, je vindt hem hieronder. Een top-10 van dingen die een werkzoeker kan doen om diens baankansen juist te vergroten, vind je hier.

Sabbatical

Voor met name jonge professionals is het erg verleidelijk: je hebt na je eerste baan een boel geld gespaard, daarvan wil je graag op reis. Bij terugkomst kom je echter voor een grote dobber te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een half jaar inactiviteit op de arbeidsmarkt, je kansen op een nieuwe baan halveert. Bovendien wordt die kans nóg kleiner naarmate je langer weg bent geweest.

Een half jaar inactief zijn op de arbeidsmarkt halveert je kansen op een nieuwe baan

Overweegt jouw cliënt serieus om een sabbatical te nemen? Leg hem of haar deze cijfers dan in ieder geval voor. Vertel er ook bij dat steeds meer werkgevers ervoor openstaan om trouw personeel na een jaar of 2 te belonen, bijvoorbeeld met een sabbatical.

Kan je cliënt zo’n werkgever vinden, dan snijdt het mes aan twee kanten. Je cliënt vindt een nieuwe baan maar hoeft de droom van een halfjaar reizen niet op zijn buik te schrijven. En laten we eerlijk zijn: vanwege het coronavirus is het aannemelijk dat je over een jaar of 2 een stuk meer uit je vrije tijd haalt dan nu.

Solliciteren onder je niveau

Als je liever vandaag dan morgen een baan wil, lijkt het misschien aantrekkelijk om onder je niveau te solliciteren. Dan ben je immers waarschijnlijk de beste kandidaat, je moet de baan wel krijgen!

Dat is een misverstand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat selecteurs de cv’s van mensen die onder hun niveau solliciteren vaak direct opzijschuiven. De kandidaat zou zich immers als snel gaan vervelen in z’n nieuwe baan, als hij niet wordt uitgedaagd. De begeleidende sollicitatiebrief wordt vaak niet eens gelezen.

Selecteurs lezen de brief van mensen die onder hun niveau selecteren niet eens

Wil jouw cliënt toch onder zijn of haar niveau solliciteren? Leg dit fenomeen dan voor. Om toch een kans te maken op de baan doet je cliënt er goed aan om van tevoren te bellen. Op die manier kan hij aan de dienstdoende recruiter uitleggen waarom de op het oog simpele functie hem toch op het lijf geschreven is. Bijkomend voordeel: hij pakt meteen de baankansvergroter ‘Bellen voor je solliciteert’ mee.

Niet verdiepen in digitale vaardigheden

Werkzoekers die niet handig zijn met digitale tools, hebben een aanzienlijk kleinere kans op een nieuwe baan. Ga maar na: als je niet kan netwerken op LinkedIn en niet weet hoe vacaturebanken als Indeed werken, wordt je sollicitatie een lastig verhaal.

Als je niet weet hoe LinkedIn en Indeed werken, wordt je sollicitatie een lastig verhaal

Als loopbaancoach weet je natuurlijk prima hoe je met die soort cliënten om moet gaan. Ze hebben in de eerste plaats een steuntje in de rug nodig bij het zoeken van vacatures. Met Vacaturezoeker2020 help je ze nóg verder. Deze tool vindt namelijk 8 keer zoveel vacatures als traditionele vacaturebanken.

Meer lezen

Via deze link download je het onderzoeksrapport ‘De top 10 om arbeidsmarktkansen te vergroten’ van Intelligence Group en DLC. Onderaan dat document zie je de 3 belangrijkste kansverkleiners die in dit document beschreven staan. Meer lezen over de kansvergroters doe je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*