Als iemand weet hoe je meer kans maakt op een baan, is het wel de loopbaanprofessional. Deze vakgroep houdt zich immers continu bezig met het finetunen van sollicitaties, om uiteindelijk zoveel mogelijk resultaat te boeken.
Toen onderzoekers van arbeidsmarktdatabureau Intelligence Group en softwareontwikkelaar LDC wilden weten wat je kan doen om meer kans op een baan te maken, vroegen ze het dan ook aan loopbaanprofessionals, loopbaanadviseurs en jobcoaches. In totaal werden er 231 van hen aan de tand gevoeld. De volgende top-10 aan kansvergroters op de arbeidsmarkt kwam vervolgens tot stand.
1. Netwerken
Netwerken is en blijft een van de beste manieren om een nieuwe baan te vinden. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat 7 op de 10 nieuwe arbeidsposities vergeven worden via het netwerk. Meer recent onderzoek trekt die cijfers in twijfel, maar dat neemt niet weg dat je door te netwerken je kansen op een baan aanzienlijk vergroot.
Er zijn verschillende boeken op de markt met netwerktips. Beveel je cliënten bijvoorbeeld ‘Zo vind je een baan’ van Dorien Waasdorp of ‘Jobmarketing 3.0’ van Aaltje Vincent aan.
2. Kortlopende opleiding doen
Bij bijna iedere sollicitatie is het cv het belangrijkste document. Niet gek dus dat hoe beter dat cv is, hoe groter je baankansen zijn. Een werkzoeker die z’n cv een mooie opmaak meegeeft gooit kortom hoge ogen, maar de inhoud van het cv is allicht nog belangrijker.
Wil je dat jouw cliënt zijn of haar cv een goede boost geeft? Suggereer dan een kortlopende opleiding of training. Partijen als Opleiding.nl en Springest bieden ze aan. Gratis opleidingen vind je bij MOOC.
3. Arbeidsmarktscan
Om succesvol te solliciteren, is het belangrijk dat je weet waar je kansen liggen. Opleiding en werkervaring zeggen natuurlijk niet alles, maar zonder rijbewijs kan je geen vrachtwagenchauffeur worden.
Zonder rijbewijs kan je geen vrachtwagenchauffeur worden
Wil je duidelijk in kaart kunnen brengen waar de baankansen van jouw cliënt het grootste zijn? Dan biedt een Arbeidsmarktscan uitkomst. Er zijn meerdere aanbieders van de Arbeidsmarktscan, een overzicht van hen vind je op Arbeidsmarktscan.nl. Het resultaat van de scan is een overzicht van de kansen je cliënt per beroep en beroepsgroep voor zowel nu en in de toekomst. Je kan ook zien in welke regio zijn of haar baankansen het hoogst zijn. De Arbeidsmarktscans die worden aangeboden op Arbeidsmarktscan.nl zijn allemaal samengesteld uit gevalideerde data van Intelligence Group, het UWV en het CPB.
4. Bellen voor je solliciteert
“Niet gebeld is niet gesolliciteerd”, dat is de catchphrase van arbeidsmarktspecialist Dorien Waasdorp. Daar zit een kern van waarheid in. Werkzoekers die voor hun sollicitatie in de telefoon klimmen maken namelijk aanzienlijk meer kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Hun uiteindelijke baankansen zijn ook groter.
Geef je cliënten mee om tijdens dit telefoontje extra informatie in te winnen over de vacature. Op die manier weten ze bij een uitnodiging meer over hun potentiële baan dan hun tegenkandidaten, waardoor ze zichzelf beter kunnen matchen en pitchen.
5. Sollicitatietraining volgen
Een sollicitatie gaat helaas niet alleen over wie je bent en wat je kan. Als je goed bent in je werk maar jezelf niet goed kan presenteren, zal je alsnog vaak een afwijzing krijgen. Werkzoekers die moeite hebben met solliciteren vergroten hun baankansen enorm door een sollicitatietraining te volgen.
Werkzoekers die moeite hebben met solliciteren vergroten hun baankansen enorm door een sollicitatietraining te volgen
Jouw cliënten zitten natuurlijk al bij jou. Merk je dat ze moeite hebben met hun pitch of presentatie, dan help je ze daar vast bij. En kan hun cv of brief wat extra’s gebruiken, dan besteed je daar ook vast aandacht aan.
Ga je liever met je cliënt op zoek naar wat bij hem of haar past en is sollicitatietraining geven niet jouw straatje? Verwijs hem of haar dan door naar e-learnings als ‘Zo vind je een baan’. Op platforms als Sollicitatiedokter.nl vind je bovendien gratis sollicitatietips.
6. Flexwerk accepteren
Veel werkzoekers willen alleen aan de slag met een vast contract. Dat is begrijpelijk – zo’n dienstverband gaat immers gepaard met veel zekerheid – maar deze eis is ook een sta-in-de-weg. Het is namelijk veel makkelijker om flexwerk te vinden dan een vaste baan.
Probeer je cliënt daarom in ieder geval zo ver te krijgen dat hij of zij flexwerk in overweging neemt. Natuurlijk levert het geen garanties op, maar een flexbaan is wel een stap in de goede richting. Vertel je cliënt daarbij dat 39% van de flexwerkers volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen na de uitzendperiode doorstroomt naar een regulier werkgever.
7. Kwartiertje langer reizen
Als je op meer banen kan solliciteren, maak je uiteindelijk ook meer kans op werk. Johan Cruijff had het kunnen zeggen, dus is het waar. De vraag is dan: hoe zorg je ervoor dat je jouw vacaturepool vergroot? Een makkelijk antwoord: door je zoekgebied te verruimen. In veel Nederlandse regio’s is het zelfs zo dat een maximale reistijd van 30 minuten twee keer zoveel vacatures oplevert als een maximale reistijd van 15 minuten.
Tel daarbij op dat je tegenwoordig voor veel kantoorbanen een aantal dagen per week vanuit huis werkt, en de keuze om je zoekgebied te vergroten is een no-brainer.
8. Werken aan je gezondheid
Voor werkgevers is het belangrijk dat hun personeel gezond leeft. Niet alleen omdat ze hun personeel een goede gezondheid gunnen, financiële redenen spelen ook mee. Immers: hoe gezonder je personeelsbestand, hoe kleiner de kans dat je op termijn iemand betaalt die ziek thuis zit.
Hoe gezonder je personeelsbestand, hoe kleiner de kans dat je op termijn iemand betaalt die ziek thuis zit
Jouw cliënten maken daarom meer kans op een nieuwe baan als ze aantoonbaar gezond leven. Het is dus helemaal niet gek voor een loopbaancoach om een gezonde leefstijl te promoten. Werkzoekersplatform Sollicitatiedokter geeft onder het kopje Sollicitatie-fit gezondheidstips voor werkzoekers.
9. Salarisconcessies
Salarisconcessies doen is niet leuk. Toch kan het de baankansen van je cliënt aanzienlijk vergroten.
Is je cliënt bereid water bij de wijn te doen om snel weer aan de bak te komen? Geef hem of haar dan mee het gemiddelde salaris van een functie op te zoeken via Loonwijzer.nl of het salariskompas van Intermediair. Uit onderzoek blijkt dat werkzoekers die om 10% onder het gemiddelde loon vragen, een veel grotere baankans hebben.
10. Verhuizen
Uit nummer 7 van deze top-10 bleek al dat je als werkzoeker je baankansen vergroot door akkoord te gaan met een langere reistijd. Met die informatie in het achterhoofd, kan je de laatste baankansvergroter uit deze top-10 zelf invullen.
Is je cliënt bereid om te verhuizen voor diens nieuwe baan? Dan is zijn of haar vacaturepool vele malen groter. En met meer doelen, is het makkelijker om te scoren.
Vult je cliënt de Arbeidsmarktscan in? Dan weet hij of zij meteen in welke regio de grootste kansen op een nieuwe baan liggen.
Meer lezen?
Via deze link download je het onderzoeksrapport ‘De top 10 om arbeidsmarktkansen te vergroten’ van Intelligence Group en DLC.