fbpx

Zweden, Schiphol en het onderwijs inspireren werk-naar-werk-transities

Een klimaat waarin werknemers makkelijk van sector kunnen wisselen: daar is onze arbeidsmarkt nou echt bij gebaat. De inspiratiegids Goed op weg laat zien wat er allemaal mogelijk is op dat gebied.

Joost de Ruiter on januari 02, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Zweden, Schiphol en het onderwijs inspireren werk-naar-werk-transities

Werk je in sector A, maar wil je liever aan de slag in sector B? Dan wacht je op onze huidige arbeidsmarkt een hobbelige reis. Dat moet anders, vinden Tilburg University, werkgeversorganisatie AWVN en brancheorganisatie ABU. Baanwisselaars zijn immers hard nodig, zeggen zij – krapte, corona en automatisering hebben dat duidelijk gemaakt. De partijen publiceerden eind vorig jaar daarom de inspiratiegids Goed op weg. Daarin laten ze zien hoe overheden, sectoren en bedrijven zogeheten van-werk-naar-werk-transities aantrekkelijk kunnen maken.

Kijkje over de grens

De inspiratiegids wordt afgetrapt door een verhaal van Irmgard Borgouts, zij promoveerde tien jaar geleden aan de Universiteit van Tilburg met een proefschrift over van-werk-naar-werk-trajecten. Ze laat optekenen dat ze de aandacht voor haar specialisatie in Nederland ziet groeien, maar dat er ook fouten worden gemaakt. Het transitiebudget, dat onze overheid vrijmaakt voor mensen die willen overstappen naar ander werk, wordt volgens haar bijvoorbeeld meer ingezet als een financiële compensatie voor iemand die zijn baan verliest. En dus niet als geoormerkt geld voor het vinden van iets nieuws.

Het transitiebudget wordt in Nederland verkeerd ingezet

Wil onze overheid de zaken beter aanpakken? Dan doet het er volgens Borgouts goed aan om eens over de grens te kijken. Naar Zweden, om precies te zijn. Van-werk-naar-werk-transities worden daar namelijk geregeld door directe onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden: beleidsbepalers komen er nauwelijks aan te pas. Meer lezen over het Zweedse model, waarin overtalliggeraakte werknemers kosteloos naar nieuw werk worden begeleid, en werkgevers maandelijks een premie betalen om die transitiepaketten te vergoeden? Lees dan dit interview dat LoopbaanPro met vertegenwoordigers van een Zweeds transitiefonds afnam.

Sommige sectoren geven ook goede voorbeeld

Goed op weg laat niet alleen zien wat er bij de overheid anders kan: ook sectoren worden van inspiratie voorzien. Zij hoeven alleen maar naar de energiebranche te kijken, zo lezen we in de gids. In dat veld kampt men weliswaar met een groot gebrek aan technici – en dat op een moment dat de maatschappij oplossingen voor ’s werelds grootste problemen van de sector verwacht – maar de oplossing ligt er al klaar. Het sectorbrede initiatief Branchebruggen & Baankansen Energie maakt het voor talentvolle mensen in andere werkvelden namelijk aantrekkelijk om zich met windmolens en dergelijken te gaan bezighouden.

In de energiesector ligt een oplossing voor de krapte klaar

Ook de onderwijssector wordt in de inspiratiegids besproken – een ander veld dat met een gigantisch personeelstekort kampt. Aan de slag in de klas, een initiatief dat zij-instromers uit de financiële wereld in scholen tracht te krijgen, maakte de reis die potentiële zij-instromers moeten afleggen inzichtelijk, en kon daardoor (opleidings)drempels wegnemen.

Deze bedrijven haalden de inspiratiegids

Tot slot licht Goed op weg bedrijven uit die van-werk-naar-werk-transities bevorderen. Schiphol is één van hen – de pak hem beet 60 werkgevers die op de luchthaven actief zijn sloegen de handen onlangs namelijk ineen om intersectorale overstappen makkelijk te maken. Zo werken de partijen samen aan het skillspaspoort, een document dat iedere luchthavenmedewerker kan invullen en dat zijn of haar vaardigheden in kaart brengt. Is de medewerker in kwestie op gegeven moment toe aan een nieuwe stap? Dan kan een andere werkgever binnen Schiphol hem of haar op basis van skills headhunten en aantrekken. LoopbaanPro schreef vorig jaar dit artikel over het initiatief.

De pak hem beet 60 werkgevers op Schiphol

Nog een bedrijf dat z’n zaakjes op orde heeft, als het op van-werk-naar-werk-transities aankomt? Shell! Die organisatie houdt er namelijk zijn eigen Job 2 Job Center op na. Dankzij die instantie vindt 80% van voormalig Shell-medewerkers nog binnen de tijd die het begeleidingstraject in beslag neemt een nieuwe uitdaging – of ze nu zelf gestopt zijn of slachtoffer van een reorganisatie zijn geworden. Zou het niet mooi zijn als elk bedrijf zijn vertrekkende werknemers zoiets aan kon aanbieden?

Verder lezen?

Benieuwd hoe overheden, sectoren en bedrijven kunnen bijdragen aan een beter klimaat voor van-werk-naar-werk-transities? Via deze link download je de ‘Goed op weg’-gids.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*