In heel de EU slaan partijen uit verschillende lidstaten de handen ineen. Gezamenlijk doel? Loopbaanbegeleiding verbeteren! Een aantal bijzondere projecten zetten we hier op een rij – allemaal hebben ze vanwege Nederlandse inbreng een oranje tintje.
Project 1: Begeleiding bij arbeidsbeperking
Heb je een arbeidsbeperking? Dan is het lastig om aan een baan te komen. Werkgevers hebben zo hun vooroordelen: hoe belangrijk je ook voor een bedrijf zou kunnen zijn, ze nemen het veronderstelde risico liever niet.
Voor deze groep mensen kan een loopbaanbegeleider écht het verschil maken – iets dat LoopbaanPro van het Jaar Birgit Vermeulen overigens dagelijks bewijst. Want hoor je na sollicitaties vooral dat je de baan niet krijgt omdat je bepaalde dingen niet kunt? Dan is het fijn om een professional aan je zij te hebben: eentje die laat zien welke mogelijkheden je wél hebt.
Hoor je na sollicitaties vaak dat je bepaalde dingen niet kunt? Dan is het fijn om een professional aan je zij te hebben
Die professionals groeien natuurlijk niet aan de boom – het zijn loopbaanbegeleiders die specifieke kennis over verschillende arbeidsbeperkingen hebben. Ze weten welke behoeften horen bij welke arbeidsbeperkingen, en hebben bovendien oog voor wat mensen met zo’n beperking juist beter kunnen dan een ander.
Het Erasmus+-project ‘Job Coach for People with Dissabilities’ zorgt ervoor dat juist dit soort coaches goed wordt opgeleid. Het project, waar tussen 2015 en 2018 partijen uit vijf EU-landen aan bijdroegen, resulteerde in een gestandaardiseerde training voor loopbaanbegeleiders die werken met mensen met een arbeidsbeperking. Namens Nederland werkte NOLOC en Cordaan mee.
Het project zorgt ervoor dat coaches die werken met mensen met een arbeidsbeperking goed worden opgeleid
De gestandaardiseerde training, dat het label European Qualification Framework kreeg, was trouwens niet het enige resultaat van de samenwerking. Samen met hun partners uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk van voor de Brexit en Polen stelden Cordaan en NOLOC namelijk een lesboek op. Daarin vind je als (aspirant) loopbaancoach voor mensen met een arbeidsbeperking meer informatie over specifieke beperkingen, en hoe ze iemands arbeidscapaciteiten beïnvloeden.
Project 2: Modules voor lage niveaus
Net zo goed als mensen met een arbeidsbeperking, hebben ook mensen met een laag denk- of vaardigheidsniveau een afstand tot de arbeidsmarkt. En om ook deze doelgroep te ondersteunen, sloegen partijen uit meerdere Europese landen de handen ineen.
Ook mensen met een laag denk- of vaardigheidsniveau hebben een afstand tot de arbeidsmarkt
Deze partners – naast Nederland zijn ze afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Polen en Spanje – ontwikkelden verschillende begeleidingsmethoden en -instrumenten. Loopbaanbegeleiders die mensen met een laag werk- of denkniveau bijstaan kunnen er gebruik van maken. Het project begon in 2018 en werd eerder dit jaar afgerond.
Mooi is dat de methoden en instrumenten die de werkgroep ontwikkelde voor alle loopbaanprofessionals gratis toegankelijk zijn: de Nederlandstalige versie vind je op de website van het NOLOC.
De methoden die de werkgroep ontwikkelde zijn voor alle loopbaanprofessionals gratis toegankelijk
Aan wat voor methoden en instrumenten je precies moet denken? Op de website vind je onder andere een gebruiksklaar curriculum voor de doelgroep – het bestaat uit vier modulen. Voor iedere module vind je bovendien een gebruiksaanwijzing, en je kunt een skills-assessment downloaden.
Het curriculum dat de werkgroep ontwikkelde is volledig gericht op de eigen praktijk en ervaring van deelnemers. Op de eigen website schrijf NOLOC dan ook dat het “didactisch principe is gericht op action-learning”.
Project 3: Digitale loopbaanbegeleidingsopleiding
De twee projecten waarover je hierboven las zijn inmiddels afgerond. Dat geldt niet voor COMPASS, een door de EU gefinancierd project dat moet resulteren in een opleidingsprogramma voor het geven van digitale loopbaanbegeleiding. Sterker nog: COMPASS staat in de kinderschoenen – partners uit Nederland, Duitsland, Hongarije en Frankrijk gaan er de komende twee jaar mee aan de slag.
COMPASS staat in de kinderschoenen
Dat het opleidingsprogramma dat COMPASS gaat opleveren nodig is, heeft alles te maken met de coronacrisis, zegt de werkgroep op de eigen site. Die crisis zorgde ervoor dat werken vanuit huis de norm werd, en versnelde daarmee de digitalisering van de arbeidsmarkt. Dat steeds meer mensen dus ook hun loopbaanbegeleiding digitaal willen ontvangen, is kortom logisch.
Het blended learning-opleidingsprogramma dat de COMPASS-initiatiefnemers beloven moet loopbaanbegeleiders klaarstomen om hun coaching digitaal te leveren.