fbpx

Birgits blik op het nieuwe jaar: 'Ik hoop dat ook het onzichtbare bespreekbaar wordt'

Nu het nieuwe jaar in zicht komt vraagt LoopbaanPro zich af: wat brengt 2022 (en de jaren die volgen) voor ons vak en de arbeidsmarkt? Registercoach en ontwikkelexpert Birgit Vandermeulen neemt de derde aflevering van deze rubriek voor haar rekening.

Joost de Ruiter on november 25, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Birgits blik op het nieuwe jaar: 'Ik hoop dat ook het onzichtbare bespreekbaar wordt'

Kort door de bocht

  • Registercoach en ontwikkelexpert Birgit Vandermeulen onderstreept het belang van een growth mindset
  • Ze voorspelt expliciete aandacht voor rouw en arbeidsbijzonderheden op de werkvloer van 2022
  • Loopbaancoaches gaan steeds vaker te maken krijgen met klanten met FOMO en de angst om verkeerde keuzes te maken, verwacht ze
  • Birgit is blij met technologieën als het LDC-portal: dit soort tools verbreedt haar blik en haar besef van mogelijkheden

Hieronder vertelt Birgit over haar persoonlijke stijl. Scroll naar beneden om over haar visie op beleid, technologie en de arbeidsmarkt te lezen.

Birgits stijl

> Wat maakt jou als loopbaancoach uniek?

“Ik integreer sociaalmaatschappelijke trends in m’n werk. Zo zie ik in 2022 het thema rouw meer aandacht krijgen op de werkvloer. De vanzelfsprekendheid van een inclusief arbeidsklimaat – denk daarbij aan werken met een arbeidsbijzonderheid – komt eveneens op de kaart. Aan deze thema’s draag ik bij door mensen te interviewen voor diverse sociale innovatieplatforms. Die interviews worden ook ingezet voor inclusiedialogen binnen de Rijksoverheid en het bedrijfsleven.’’

“Ik zie in 2022 het thema rouw meer aandacht krijgen op de werkvloer”

“Wat ik ontzettend belangrijk vind, is dat alles dat niet zichtbaar of lastig bespreekbaar is, de aandacht krijgt die het nodig heeft. Neem bijvoorbeeld rouw: vroeger liepen mensen met een rouwband om als er een naaste was overleden. Tegenwoordig is rouw niet direct te zien, en dat terwijl het zoveel impact heeft. Vanochtend zei een cliënte die net haar vader heeft verloren nog tegen me: ‘wat kost rouwen een energie’.”

> Wat versta jij onder goed loopbaanadvies?

“Goed loopbaanadvies biedt in mijn ogen concreet perspectief, het helpt je om met zelfvertrouwen over een drempel te stappen. Dat doe je zonder angst om een verkeerde keuze te maken en met de drive van: ‘leuk, daar ga ik werk van maken!’”

“Coachen gaat voor mij verder dan spiegelen: het gaat over het samen openen van deuren.”

> Op welk advies ben je tot nu toe het meest trots? En waarom?

“Iedereen die een stap durft te zetten in z’n eigen ontwikkeling heeft in mijn ogen lef. Één coachee blijft me daarin speciaal bij, in mijn kennismaking met de jury van de LoopbaanPro Awards heb ik over hem verteld. Hij kwam vanuit NL Leert Door in m’n praktijk en voelde zich absoluut niet prettig op z’n werk. Hij wilde z’n baan opzeggen en had geen idee waarop hij moest gaan solliciteren.”

“We zijn naar z’n kwaliteiten en persoonseigenschappen gaan kijken. Wat bleek: omdat hij vroeger was gepest, had hij zich van mensen afgekeerd. En dat terwijl ‘iets voor anderen betekenen’ juist een grote drijfveer voor hem was. Toen hij zich dat eenmaal realiseerde, werd helder hoe goed de zorg bij hem paste.”

Omdat mijn cliënt vroeger was gepest, had hij zich van mensen afgekeerd, terwijl ‘iets voor anderen betekenen’ juist een grote drijfveer voor hem was

“Binnen twee weken verstuurde hij elf sollicitaties, een week later mocht hij bij twee instellingen op gesprek komen. Weer een week later had hij een baan, echt bizar hoe snel hij dat voor elkaar kreeg. Begin oktober appte hij me weer: ‘Ik heb de baan van m’n leven gevonden’, las ik op m’n telefoon. Het besef dat iemand zo op z’n plek kan komen maakt me ongelooflijk blij.”

> Welk boek of welke podcast over jouw vakgebied kun je aanraden? En waarom?

“Het boek Mindset van Carol Dweck. Daarin wordt uiteengezet wat de verschillen zijn tussen een growth mindset – nieuwe dingen ontdekken door ervaringen op te doen – en een fixed mindset. Bij dat laatste moet je denken aan het gericht zijn op intelligentie.

“Een onderzoek uit dat boek ging over complimenteren. Twee onderzoeksgroepen kregen een opdracht, waarbij deelnemers uit de ene groep werden geprezen vanwege hun harde werk om een opdracht tot een goed einde te brengen, terwijl de andere groep complimenten kreeg vanwege de slimheid die ze bij het oplossen van de opdracht aan het daglicht brachten.”

“Wat mij fascineert, is hoe bevrijdend de growth mindset is om te leren, te experimenteren én te presteren”

“Toen de onderzoekers beide groepen daarna een nieuwe en lastigere opdracht aanboden, ging de eerste groep daar graag op in. Dankzij de vorige opdracht wisten ze dat ze, zolang ze hun best deden, gewaardeerd zouden worden, ook als het ze niet zou lukken om de opdracht te voltooien. De tweede groep sloeg de lastigere opdracht daarentegen af. Ze hadden de eerste opdracht goed kunnen voltooien en daar complimenten voor gekregen: ze wilden dus liever dezelfde opdracht nog eens doen.”

“Wat mij fascineert, is hoe bevrijdend de growth mindset is om te leren, te experimenteren én te presteren. Ik denk dat het als loopbaancoach belangrijk is om mensen te motiveren nieuwe dingen te proberen, ook wanneer ze van tevoren niet zeker weten of dat een succes wordt.”

Birgits blik op technologie, beleid en toekomst

> Welke technologie helpt je beter te worden in je vak?

“Ik geef mijn coachees toegang tot het LDC-beroepenportal. Vroeger had ik kaartjes met verschillende beroepen erop, op die manier liet ik mensen ontdekken wat hen aansprak. De technologie neemt dat nu over, en dat is alleen maar mooi. Het verbreedt je blik.”

> Als je minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was, wat zou je dan als eerste doen? En waarom?

“Ik zou doorgaan met subsidieprogramma’s als NL Leert Door, die zijn namelijk ontzettend waardevol gebleken. Ik zou wel beter m’n best doen om de hulp bij de juiste mensen terecht te laten komen. Ik denk dan aan mensen die het loopbaanadvies hard nodig hebben maar zelf niet voor de kosten ervan kunnen opdraaien. Dat zijn vaak ook de mensen die überhaupt niet door hun werkgever op het bestaan van de regeling worden geattendeerd. En dat terwijl de subsidie eigenlijk júíst voor deze groep in het leven werd geroepen.”

“Ik zou doorgaan met subsidieprogramma’s als NL Leert Door, die zijn namelijk ontzettend waardevol gebleken”

> Hoe zie jij loopbaanadvies veranderen tot 2025? En wat betekent dat voor jou?

“Loopbaanbegeleiding moet meebewegen met de arbeidsmarkt. Nu zien we dat werkzoekers de banen voor het uitzoeken hebben. Dat betekent dat we een heel ander soort ondersteuning moeten bieden dan een paar jaar geleden, toen er heel weinig vacatures waren.”

“Mensen die nu een nieuwe baan willen, hebben vaak meerdere vacatures waaruit ze kunnen kiezen. Ik zie veel coachees last krijgen van keuzestress en FOMO – the fear of missing out. Voor ons vak is het belangrijk om te helpen bij het maken van de juiste keuze.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*