fbpx

“Zelfkennis en bewustwording zijn sleutels voor loopbaansucces”

“Mensen in hun kracht zetten én coachen op eigen regie.” Volgens Yvonne Vercoulen, oprichtster van YouRtop, is dat waar het allemaal om draait in een loopbaantraject.

Joost de Ruiter on oktober 27, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Zelfkennis en bewustwording zijn sleutels voor loopbaansucces”

“Het mooiste aan mijn werk vind ik de momenten waarop ik mensen zie groeien”, vertelt Yvonne Vercoulen met enige trots in haar stem. De loopbaancoach heeft er een goede reden voor. “Veel van mijn klanten moeten namelijk van best ver komen: bijvoorbeeld omdat ze in een uitkeringssituatie zitten, of omdat ze zijn vastgelopen in hun carrière”, legt ze uit. “Door die zaken zijn ze dikwijls onzeker geworden over hun ‘zijn’ en ‘kunnen’. Wanneer ze die zekerheid terugkrijgen, geeft dat een enorme boost aan energie.”

Jezelf leren kennen

De hamvraag is vervolgens natuurlijk: hoe lukt het Vercoulen om haar cliënten dat nieuwe inzicht in hun interesses en kwaliteiten te geven? “Dat proces begint voor mensen altijd met leren over zichzelf”, vertelt ze. “Vragen als: ‘waar liggen je interesses en waar absoluut niet?’, moet je ervoor beantwoorden. Daarna zijn er verschillende manieren waarop je met die onderwerpen aan de slag kunt gaan. Bij YouRtop zetten we bijvoorbeeld professionele assessments in als onderdeel van onze coachsessies. Die geven ons handvatten voor een goed gesprek.”

“Het loopbaanproces begint altijd met leren over jezelf”

Ont-wikkeling

Die insteek is echter niet het enige dat de aanpak van Vercoulen uniek maakt. “Ik ben ook Gecertificeerd Kernkwadrant Trainer”, begint ze te vertellen, “daardoor kan ik klanten goed helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Daarmee bedoel ik trouwens niet dat ik hen kan helpen ontwikkelen – ontwikkeling is mijns inziens namelijk niet maakbaar”.

Om uit te leggen wat ontwikkeling volgens haar wél inhoudt, heeft Vercoulen een woordspeling in huis. Die luidt: ‘ont-wikkelen’, met een lange pauze tussen de eerste lettergreep en de laatste drie, dus. “Dat brengt mijn klanten, zoals het woord al zegt, tot de kern”, vertelt ze. “Je haalt de wikkel eraf, om tot dat stukje dat bij iemand diep van binnen zit te komen.”

“Je haalt de wikkel eraf, om tot dat stukje dat bij iemand diep van binnen zit te komen”

“En als we daar samen achter komen – of mijn klant zich bewust wordt van zijn innerlijke kracht – kan hij dat inzetten in zijn persoonlijke- en werkende leven,” vervolgt ze. “Ik ben ervan overtuigd dat als mensen leven vanuit zelfkennis, bewustwording en hun kernkwaliteiten, veel dingen opeens een stuk gemakkelijker zullen gaan.”

Achtergrond in de psychiatrie

Halverwege haar gesprek met LoopbaanPro, gooit Vercoulen er opeens een statistiekje uit. “Wist je dat ruim 4 op de 10 mensen ooit in hun leven een psychische aandoeningen hebben gehad?” Ze heeft het cijfer paraat, omdat ze in haar praktijk veel met mensen werkt die herstellende zijn van psychische kwetsbaarheid.

“Wist je dat ruim 4 op de 10 mensen ooit in hun leven een psychische aandoeningen hebben gehad?”

Ze vindt het een fijne doelgroep om mee te werken, vertelt ze ook: “het geeft me energie als ik kan bijdragen aan het empoweren van deze klanten. Mijn jarenlange werkervaring in de psychiatrie komt daarbij goed van pas: ik heb vrij snel door wat mensen nodig hebben en neem de tijd om er écht voor ze te zijn. Mijn begeleidingsstijl kenmerkt zich dan ook door betrokkenheid, mensgerichtheid en gelijkwaardigheid. Daardoor voelen klanten zich snel op hun gemak, en kunnen ze op het gebied van werk makkelijker stappen zetten.”

Portaal voor eigen regie

Maar of Vercoulen nu met iemand met een psychiatrische kwetsbaarheid werkt, of met iemand uit het reguliere circuit – ze vindt het altijd belangrijk dat haar klanten zelf aan het roer van hun loopbaan staan. Om dat te faciliteren heeft haar bedrijf, YouRtop, samen met verschillende partners het YouRtop Loopbaanportaal ontwikkeld. “Op dat platform kunnen klanten zelfstandig of in combinatie met enkele coachsessies aan hun loopbaan werken”, vertelt ze erover.

“Op mijn platform kunnen klanten zelfstandig aan hun loopbaan werken”

“Het portaal staat vol praktische tools die nodig zijn in het sollicitatieproces”, legt Vercoulen uit. “Van assessments tot een beroependatabase, van cv’s tot oriëntatieopdrachten en van motivatiebrieven tot gesprekstechnieken en nieuwsberichten.” Ze voegt toe: “Het is geen lange of moeilijke lesstof, hè. Maar juist praktische opdrachten met duidelijke voorbeelden. De klant kan ermee zelf de regie nemen, waar en wanneer hij maar wil!”

Snel en onafhankelijk handelen

“Bij YouRtop gebruiken we de tool inmiddels volop in onze trajecten”, vervolgt Vercoulen enthousiast. “Dat brengt veel voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld: op het moment dat een klant een leuke vacature ziet en snel wil handelen, hoeft hij niet eerst te wachten op een afspraak met een coach. In plaats daarvan kan hij direct zelfstandig aan de slag met de e-learnings die hij op dat moment nodig heeft.”

“Wanneer een klant snel wil handelen, hoeft hij niet eerst te wachten op een afspraak met een coach”

Om te illustreren hoe dat in z’n werk verloopt, haalt Vercoulen een klant uit haar eigen praktijk aan. Het gaat om een mevrouw van bijna 60: ze had nog nooit in haar leven hoeven solliciteren, en had dus aanvankelijk geen idee waar ze met haar brief moest beginnen. “Maar met de hulp van het YouRtop Loopbaanportaal, lukte het haar wél om goede motivatiebrieven te schrijven”, vertelt Vercoulen. “Die brieven waren zelfs zó goed, dat ze bij iedere plek waar ze solliciteerde werd uitgenodigd. Vervolgens ging ze er ook nog eens vandoor met een baan die voldeed aan al haar werkwaarden; dat had ze van tevoren nooit durven dromen.”

Portaal ook voor grote organisaties

Wie een tijdje met Vercoulen spreekt, ontdekt al snel dat ze grote ambities met haar portaal heeft. “De tool kan makkelijk op grote schaal worden ingezet in bijvoorbeeld het onderwijs, bij de overheid, zorginstanties of in het bedrijfsleven”, laat ze onder andere optekenen. “Voor dat soort organisaties is het uiteindelijk gewoon een geweldige manier om je klant te helpen in zijn proces naar nieuw werk!”

“De tool kan makkelijk op grote schaal worden ingezet”

Ze voegt toe: “Organisaties kunnen er in het platform ook voor kiezen om hun eigen docenten, werkmakelaars, begeleiders of hr-professionals te koppelen als coach. Dat stelt ze in staat het proces in eigen beheer te houden, planning te bewaken en overzicht te houden op de contactmomenten.”

LoopbaanPro Awards

Het werk dat Vercoulen verzet in de loopbaansector is niet onopgemerkt gebleven – meerdere mensen nomineerden haar dit jaar voor een LoopbaanPro Award. “Keileuk”, noemt de genomineerde dat zelf. “En ook de reacties op LinkedIn waren hartverwarmend”, vervolgt ze. “Één van m’n grootste klanten noemde het een terechte nominatie! ‘Met terugwerkende kracht ook voor 2021 en 2020’, voegde ze daaraan toe. Van dat soort reacties kan ik alleen maar verschrikkelijk trots worden.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*