fbpx

Wordt de startersfunctie met uitsterven bedreigd?

Op school leer je niet meer hoe je je werk doet en organisaties investeren liever in iemand met ervaring. De startersfunctie wordt daardoor met uitsterven bedreigd.

Joost de Ruiter on juni 24, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Wordt de startersfunctie met uitsterven bedreigd?

Heb je als jongvolwassene eenmaal je diploma op zak? Dan is het tijd om de arbeidsmarkt op te gaan. De startersfuncties waar je normaalgesproken op solliciteert, beloven naast een aantal andere mooie arbeidsvoorwaarden ook dat je veel gaat leren op je nieuwe werkplek. Want ook al heb jij je opleiding nu afgemaakt: je wordt pas goed in je werk als je er ervaring in opdoet.

Bijna verdwenen

Of althans: zo gingen de zaken vroeger. Tegenwoordig lijkt de traditionele startersfunctie bijna helemaal te verdwijnen. Volgens Glassdoor, een Amerikaans werkzoekersplatform, daalde het aantal startersfuncties in de VS afgelopen jaar met maar liefst 68%. En alhoewel de coronacrisis daar ook schuld aan had, lag die daling niet alleen aan COVID-19. Ook voordat 2020 begon schrapten steeds meer werkgevers startersfuncties.

Het aantal startersfuncties in de VS daalde afgelopen jaar met maar liefst 68%

Het wordt nog erger voor de jonge werkzoekende. Voor de startersfuncties die er nog wel zijn, heb je tegenwoordig namelijk relatief veel werkervaring nodig. Arbeidsmarksoftwarefabrikant TalentWorks – ook afkomstig uit de VS – analyseerde twee jaar geleden 95 duizend vacatures. Daaruit bleek dat 61% van de functies die normaalgesproken door starters worden vervuld, nu ten minste 3 jaar ervaring vereisen. Je moet je afvragen of je het dan überhaupt nog over een ‘startersfunctie’ kunt hebben.

Organisaties en opleidingen de schuldigen

Over de reden daarvoor bestaat geen twijfel: bedrijven besparen op korte termijn een boel geld als ze traditionele startersfuncties door ervaren krachten laten opknappen. Je hoeft op die manier immers niet in begeleiding te investeren. Er worden bovendien minder kostbare fouten op de werkvloer gemaakt.

Bedrijven besparen een boel geld als ze startersfuncties door ervaren krachten laten opknappen

Het probleem ligt echter niet alleen bij organisaties, ook opleidingen zijn in gebreke. Zo zegt slechts 25% van de Amerikaanse academici dat ze een relevante opleiding voor hun huidige werk hebben gedaan. En als je op school niet leert hoe je je werk moet doen, dan zou een werkgever wel gek zijn om je aan te nemen. Heb je geen werkervaring, dan moet je immers eerst nog opgeleid worden.

Simpele oplossing?

De oplossing lijkt simpel. Als werkgevers samenwerken met opleidingen, en er op die manier voor zorgen dat pas afgestudeerd talent meteen klaar staat om te werken, hoeven ze geen ervaren krachten meer op startersfuncties te zetten. Maar op dit moment werkt in de VS slechts 3 op de 10 middelgrote bedrijven met een opleiding samen, blijkt uit onderzoek van het Brookings Insitution. Er is in andere woorden nog voldoende ruimte voor verbetering.

Nu werkt in de VS slechts 3 op de 10 middelgrote bedrijven met een opleiding samen

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel. Zo werkt CodePath samen met werkgevers en onderwijsinstellingen om het informatica-curriculum te vernieuwen en talent uit minderheidsgroepen naar IT-banen te leiden. En in Nederland zijn er organisaties als ORMIT die proberen young professionals inhoudelijk rijker aan de arbeidsmarkt af te leveren.

In hoeverre die initiatieven ervoor zorgen dat startersfuncties bewaard blijven voor de toekomst, moet in diezelfde toekomst gaan blijken.

Meer lezen?

Meer weten over de met uitsterven bedreigen startersfunctie? Lees dan de uitgebreide analyse op recruitersplatform Werf&.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*