De Nederlandse consumptie is lager dan verwacht, de export loopt terug, en dus zal de economische groei in de komende jaren afnemen. Tel je daar de geopolitieke onzekerheden, hoge prijzen en bestaande personeelsschaarste bij op? Dan kom je tot de conclusie dat de toekomst van de werkgelegenheid niet bepaald rooskleurig is – voor sommige groepen althans. Dat stelt het ROA, de instantie die zich bij de Universiteit Maastricht bezighoudt met de arbeidsmarkt in een prognose voor de komende vijf jaar.
200 duizend banen te weinig voor bachelorstudenten
Wie één blik op onderstaande grafiek werpt, weet dat ROA’s blik op 2028 vooral voor bachelorstudenten slecht nieuws brengt. De komende vijf jaar gaan immers 600 duizend mensen met een dergelijk diploma de arbeidsmarkt betreden, terwijl er nauwelijks 400 duizend mensen een positie waarvoor zo’n papiertje nodig is zullen verlaten.
Er zullen nauwelijks 400 duizend mensen een positie waarvoor een bachelordiploma nodig is verlaten
Dat er dankzij de economische groei uiteindelijk toch nog iets meer dan 400 duizend werkplekken voor bachelorstudenten vrijkomen, vormt niets meer dan een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. Bijna 200 duizend bachelorstudenten zullen tenslotte op een andere manier aan een baan moeten komen.
Geen gevaar voor ambtenaren, ingenieurs, en meeste mbo’ers
In tegenstelling tot bachelorstudenten, hoeven mensen met een mbo 2- of mbo 4-opleiding niet wakker te liggen van de ROA-prognose. Voor beide groepen is de arbeidsmarktinstroom tot 2028 nauwelijks groter dan het aantal vrij te komen posities, waardoor een baan vinden voor hen weliswaar niet supereenvoudig, maar ook zeker niet onmogelijk zal zijn.
Voor haar prognose op de komende vijf jaar keek het ROA verder dan opleidingsniveaus
Voor haar prognose op de komende vijf jaar keek het ROA overigens verder dan opleidingsniveaus: het onderzocht ook in welke sectoren tot in 2028 de krapte groot blijft. Wat blijkt? Bij de beroepen onderwijsassistent, algemeen directeur, ambtenaar, ingenieur, tuinder en zorgmedewerker knelt de arbeidsmarkt het hardst.
Verder lezen?
Benieuwd naar meer uit de prognose van het ROA? Via deze link vind je het factsheet dat de instantie onlangs publiceerde. Daarin vind je onder andere de arbeidsmarktkansen van je cliënt per sector en per opleidingsniveau terug.