De coronacrisis bracht veel persoonlijk (en zakelijk) leed met zich mee, maar voor recruiters en hiring-managers krijgt het toch een gouden randje. Kijk je namelijk naar hoe lang vacatures gemiddeld openstonden in het eerste kwartaal van 2020, en vergelijk je die cijfers met het eerste kwartaal van een jaar later, dan kom je namelijk tot maar één conclusie. De gemiddelde doorlooptijd van vacatures is met twee weken afgenomen.
Werkgevers en uitzendbureaus
Stond een vacature begin 2020 gemiddeld nog 60 dagen open, heeft een bedrijf nu na gemiddeld 47 dagen al een nieuwe werknemer aangenomen. Die cijfers zijn overigens alleen van toepassing op werkgevers die hun eigen werving regelen.
Voor uitzendbureaus is de doorlooptijd van openstaande vacatures met bijna een week afgenomen: van gemiddeld 34 dagen voor de coronacrisis naar 29 dagen erna.
Video-sollicitatie
Hoe dat mogelijk is? “Omdat iedereen tegenwoordig via een videoverbinding solliciteert”, laat Albert Smal optekenen op de website van Intelligence Group. Hij is Business Development Manager bij het vacatureplatform Jobdigger.
“Niemand hoeft tijd vrij te maken om naar het gesprek te reizen”
“Het voordeel van een video-sollicitatie is dat zowel de wervende organisatie als de kandidaat sneller een gesprek kan inpassen in zijn agenda. Niemand hoeft immers tijd vrij te maken om naar het gesprek te reizen.”
Alle sectoren, behalve één
De doorlooptijd voor vacatures is bij nagenoeg alle sectoren afgenomen. Bij vacatures voor dienstverlenend personeel en verkopers werd hij zelfs gehalveerd: de doorlooptijd nam in deze beroepsgroep met 51% af.
Zoals altijd is er ook een uitzondering op de regel. We zien hem terug bij ambachtslieden, waar de doorlooptijd van vacatures ten opzichte van vorig jaar zelfs toenam. Op de eigen website noem Intelligence Group dat logisch, “aangezien video-sollicitaties in deze sector niet vanzelfsprekend zijn.”
“Video-sollicitaties zijn onder ambachtslieden niet vanzelfsprekend”
Tel daarbij op dat werkgevers en werknemers die zichzelf onder deze sector rekenen tijdens de coronacrisis elkaar lastiger fysiek konden ontmoeten, en je begrijpt waarom de ambachtslieden als enige met een langere doorlooptijd van vacatures te maken hebben dan voorheen.
Ook werkzoekers tevreden
Werkgevers kunnen aan de hand van deze cijfers video-sollicitaties gerust een succes noemen. Maar ook werknemers zijn blij met de ontwikkeling. Uit onderzoek van Sollicitatiedokter bleek eind vorig jaar al dat werkzoekers minder stress ervaren als ze solliciteren via een video-verbinding.