fbpx

Register Jobcoach moet in 2023 aan nieuwe eisen voldoen

Wie het Noloc-keurmerk Register Jobcoach wil krijgen of behouden, moet vanaf 1 januari 2023 vier kennisgebieden, acht taken, zes competenties en drie professionele attitudes onder de knie hebben. Je certificaat blijft wel een jaar langer geldig.

Joost de Ruiter on augustus 11, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Register Jobcoach moet in 2023 aan nieuwe eisen voldoen

Loopbaancoaches die het Noloc-keurmerk Register Jobcoach voeren, óf dat in de nabije toekomst willen doen, staat een waslijst aan veranderingen te wachten. Per 1 januari aanstaande moeten inschrijvers namelijk aan een vernieuwd toetsingskader voldoen, zowel voor hun certificering als voor een re-certificering. Ook nieuw: de geldigheidsduur van het keurmerk wordt opgerekt, hij gaat van 3 naar 4 jaar. En nu we toch bezig zijn met het doorgeven van veranderingen: de certificeringsprofessionals van het CRP zijn straks niet langer verantwoordelijk voor de toetsing van je aanmelding. Die rol wordt overgedragen aan de internationale benchmark-bewaker DNV.

Opleidings- en werkervaringseisen blijven hetzelfde

De nieuwe certificeringseisen die branchevereniging Noloc stelt, nemen we in dit artikel graag met je door. We beginnen met de nieuwe opleidingseisen, die voor zover we kunnen nagaan niet verschillen van de oude. Registercoaches moeten volgens het nieuw opgestelde beroepsprofiel nog altijd een hbo werk- en denkniveau kunnen overleggen, relevante jobcoach-cursussen en opleidingen hebben gevolgd en over minimaal 1200 uur aan relevante werkervaring beschikken.

Jobcoaches moeten nog altijd over minimaal 1200 uur aan werkervaring beschikken

Wellicht ten overvloede: om in aanmerking te komen voor het Register moet je momenteel werkzaam zijn als coach.

Vier kennisgebieden

Voldoende opleiding en werkervaring is natuurlijk slechts het begin van een succesvolle inschrijving in het Register Jobcoach. Wil je in het Register terechtkomen, dan zul je ook je vakkennis moeten kunnen aantonen.

Het nieuwe beroepsprofiel voor jobcoaches maakt onderscheid in vier kennisgebieden te weten jobcoachtheorie- en methodieken, ontwikkeling van de mens, arbeidsmarkt, en wet- en regelgeving.

Acht taken in sneltreinvaart

Daarnaast moeten Register Jobcoaches per 2023 acht taken aantoonbaar voldoende kunnen uitvoeren. De taken die het register identificeert staan van één (het voeren van een intakegesprek) tot zeven (de afronding van het begeleidingsproces) op volgorde. De achtste taak, die in het beroepsprofiel taak 0 wordt genoemd, heeft betrekking tot algemene onderdelen van het begeleidingsproces. Denk daarbij onder andere aan het behouden en betrekken van sociale en professionele connecties van je cliënt in diens coachingsproces, en aan het bewaken van de privacy van je cliënt.

Taak 0 heeft betrekking tot algemene onderdelen in het begeleidingsproces

Kijken we in sneltreinvaart naar taken twee tot en met zes? Dan passeren we de volgende stations: het maken van een werknemersprofiel, het maken van een werkplekprofiel, het vinden van geschikt werk en het maken van een match, het opstellen van een coachingsplan en het begeleiden on the job.

Zes competenties en drie professionele attitudes

Tot slot moeten nieuwe Register Jobcoaches hun beheersing over zes verschillende competenties en drie verschillende professionele attitudes kunnen aantonen. Kun je methodisch werken, effectief communiceren en goed adviseren en coachen? En heb je bovendien een goed inlevingsvermogen en een goede omgevingssensitivteit? Dan zit je op het gebied van competenties snor.

De drie professionele attitudes dan? Die bestaan uit ethisch handelen, aandacht voor zelfreflectie en je eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Aandacht voor zelfreflectie en je eigen ontwikkeling zijn belangrijke professionele attitudes

Verder lezen

Wie het leuk vindt om het oude beroepsprofiel van een Register Jobcoach met het nieuwe te vergelijken kan door middel van deze twee links zijn hart ophalen. Wil je nog voordat de nieuwe eisen ingaan in het Register Jobcoach belanden? Dan moet je nu in actie komen: op deze pagina van de Noloc-site lees je hoe. Sta je op 1 januari 2023 nog ingeschreven in het register? Dan krijg je automatisch je nieuwe certificaat opgestuurd, waarin je vervaldatum één jaar is opgeschoven. Dat heeft – we zeiden het al in de intro – te maken met de oprekking van de geldigheidsduur van je certificering.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*