fbpx

Nieuw boek voor werkgeluk-zoekers schijnt licht op interessante loopbaantest

Vragenlijsten die loopbaanprofessionals traditioneel gebruiken zeggen veel over wat het hoofd wil. Maar hoe ontdek je eigenlijk de wensen van het hart? Een ACT-test kan antwoord bieden, lezen we in ‘Vind je wereldbaan’.

Joost de Ruiter on september 14, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Nieuw boek voor werkgeluk-zoekers schijnt licht op interessante loopbaantest

Iemand die werkgeluk zoekt, en in die zoektocht een vragenlijst invult, weet vervolgens precies welke carrière z’n hoofd wil nastreven. Dat is leuk en aardig, en ook zeker niet ónbelangrijk, maar het levert je geen definitieve antwoorden op. Veel belangrijker voor werkgeluk dan wat je hoofd wil, is immers de wens diep in je hart. En die ontdek je niet met vragenlijsten – je hebt er een zogeheten ACT-test voor nodig.

ACT-test

Dat alles lezen we in een nieuw boek van Arjan Blanken – hij was als prestatie- en organisatiepsycholooog actief bij grote namen als ABN Amro en Feyenoord. Hij schreef het boek weliswaar voor werkzoekers, de titel luidt niet voor niets ‘Vind je wereldbaan’, en toch is het ook voor loopbaanadviseurs de moeite van het ervan kennisnemen waard. Al was het maar om je opnieuw af te vragen: hoe meet ík wat cliënten het liefst van binnen willen? En kan een ACT-test, dat is kort voor een Analytical Competence Tool-test, iets aan die meting toevoegen?

Het boek is weliswaar voor werkzoekers, en toch is het ook voor loopbaanadviseurs interessant

Blanken lijkt in ieder geval te denken van wel. In het persbericht over zijn boek wordt uitgelegd dat de ACT-test de periekelen van ons verstand weet te vermijden, door met beeld te werken. Aan de hand van al die beelden worden binnen pak hem beet een kwartiertje je innerlijke drijfveren gemeten, die vervolgens in de vorm van een heldere reportage op je beeldscherm verschijnen. Voor de duidelijkheid: de ACT-test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kun je doen via een applicatie op het internet.

Iedereen een perfect passende baan

De ACT-test is kortom een perfecte manier om een baan te vinden die écht bij je past, lezen we verder in het persbericht over het boek. Met dat doel – mensen aan werk helpen dat naadloos aansluit bij hun motivaties en kwaliteiten – schreef Blanken ‘Vind je wereldbaan’ dan ook. Een enorm belangrijke taak, zo vindt hij zelf.

“Nu zitten mensen namelijk nog te vaak vast in banen die niet bij hen passen”

“Nu zitten mensen namelijk nog te vaak vast in banen die niet bij hen passen”, laat hij optekenen. “Dat heeft veel negatieve gevolgen: werknemers raken erdoor ontevreden en krijgen last van stress, terwijl werkgevers opgescheept worden met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. De oplossing voor beide partijen is duidelijk: medewerkers moeten een baan zien te vinden waarvoor ze in de wieg gelegd zijn.” Met de ACT-test en zijn boek hoopt Blanken een bijdrage aan die oplossing te leveren.

Meer lezen?

Geïnspireerd geraakt door de missie van Blanken, of wil je gewoon meer weten over de ACT-test? Via deze link ontdek je meer over het boek ‘Vind je wereldbaan’, dat begin oktober zal worden gepubliceerd.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*