fbpx

"Met headhunting en loopbaanbegeleiding doe ik het beste van beide werelden"

Misteli Search was nooit écht een klassiek headhuntersbureau. Veel vaker dan hun collega’s, hadden zij diepgravende gesprekken met kandidaten. Dus toen tijdens corona recruitment op z’n gat lag, was de overstap naar loopbaanbegeleiding snel gemaakt.

Joost de Ruiter on oktober 31, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:

Wat Laura Feller zo mooi vindt aan het loopbaanvak? “Dat je echt naast mensen kunt staan in hun ontdekkingstocht naar werkgeluk”, vertelt ze. “Je kandidaten moeten het uiteindelijk zelf doen – als jij het probleem al ziet, moet je toch wachten tot ze het zelf ook doorhebben. Maar hey, je kunt wel dat laatste duwtje geven. En het werk is dankbaar!” Om dat laatste te illustreren, haalt Feller de Chinese filosoof Confucius aan. “Hij zei heel lang geleden al: ‘Geef me werk dat bij me past, en ik hoef nooit meer te werken.’ Dat soort werk hoop ik ook voor mijn cliënten te vinden.”

Corona forceerde omdenken

Hoor je Feller over haar beroep vertellen, dat zou je denken dat ze altijd al loopbaancoach is geweest. Toch was een mix van haar eigen nieuwsgierigheid, de coronapandemie en de flexibele out-of-the-box-houding van haar werkgever nodig om haar bij het beroep te brengen. Voordat die mix een rol ging spelen, werkte ze als Senior Consultant in de headhunting-branche.

Hoor je Feller over haar beroep vertellen, dat zou je denken dat ze altijd al loopbaancoach is geweest

“Al voor de uitbraak van de coronapandemie, had ik interesse in het loopbaanvak”, begint Feller de situatie te schetsen. “Maar toen de crisis eenmaal daar was, kwam Misteli Search voor een uitdaging te staan. De arbeidsmarkt zakte tenslotte in elkaar, daardoor hadden wij opeens geen opdrachtgevers meer. Het maakte de financiële nood hoog.”

“Die situatie werd extra lastig gemaakt door de vraag vanuit werkzoekers”, vervolgt ze. “Je kunt je het vast herinneren: zij waren massaal thuis komen te zitten; ze kregen de tijd om zichzelf af te vragen: ‘waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?’. In andere woorden: veel mensen wilden opeens iets nieuws gaan doen, maar wij konden niet zeggen: ‘kom maar shoppen bij ons!’. Vacatures hadden we immers niet.”

Het Misteli Search-kantoor

Van hearthunter naar loopbaancoach

“Wat we toen hebben gedaan? Je raadt het misschien al: we hebben onze focus verlegd! In plaats van headhunters, werden we loopbaanbegeleiders, dat vergde een flinke dosis omdenken van ons. Kandidaten werden ineens opdrachtgevers waarmee we uitgebreid in gesprek gingen over wat ze wilden met hun carrière. En dat zonder dat we daar meteen een beschikbare functie aan koppelden. We merkten meteen: na al dat thuiszitten hadden ze daar écht behoefte aan. Voor mij was die verandering persoonlijk natuurlijk ook groot: mijn baan veranderde erdoor. Ik ben in november 2020 daarom begonnen aan een opleiding tot loopbaancoach bij Pharos, een half jaar later had ik m’n diploma op zak.”

“We merkten: onze klanten hadden na al dat thuiszitten tijdens corona écht behoefte aan loopbaanbegeleiding”

De stap van headhunter naar loopbaancoach was voor Feller en haar collega’s echter niet zo gigantisch als je zou verwachten. “Dat heeft alles te maken met hoe we bij Misteli Search al 20 jaar te werk gaan”, legt ze uit. “Wij zeggen namelijk: ‘we zijn geen headhunters, maar hearthunters’ – de enige van Nederland overigens. Dat betekent dat we, ook voordat we loopbaanbegeleiding begonnen aan te bieden, al uitgebreid met werkzoekers in gesprek gingen. Zo’n gesprek kon zomaar twee uur duren, en ging diep op de materie in. Eigenlijk was het loopbaancoaching in de dop.”

Andere disciplines, maar allebei geweldig

Na alle veranderingen tijdens de coronapandemie, biedt Misteli Search nu zowel headhunting als loopbaantrajecten aan. Van Feller maakt dat dus zowel een headhunter als loopbaancoach. “Dat zijn twee hele andere disciplines, maar ik geniet enorm van de afwisseling”, vertelt ze.

“Ik geniet enorm van de afwisseling”

Ze legt uit: “Bij headhunting is het contact met de kandidaat intensief maar kort, en wordt het resultaat als snel duidelijk. Daar word ik blij van, omdat ik meteen het effect van mijn werk kan zien. Bij loopbaancoaching laat het resultaat soms langer op zich wachten, maar daarbij kan ik wel heerlijk de diepte in met mijn kandidaat – ook dat vind ik belangrijk. Ik heb dus eigenlijk het beste van beide werelden, haha!”

Op maat gemaakte trajecten de norm

Hoe een loopbaansessie er bij Feller precies uitziet? “Dat hangt erg van de kandidaat zelf af – we proberen iedereen een op maat gemaakt traject aan te bieden”, vertelt ze. “Weet iemand al precies wat-ie wil, dan help ik hem alleen met het inrichten van z’n cv. Voor iemand anders zijn z’n wensen misschien minder duidelijk: dan hebben we drie of vier sessies om samen te ontdekken wat hem leuk lijkt. Weer een andere kandidaat wil z’n carrière over een hele andere boeg gooien – dan kan het zomaar voorkomen dat we acht sessies met elkaar zitten. Een coachingstraject hoeft overigens niet altijd in een andere baan te resulteren, hè? Het kan ook zijn dat iemand gewoon niet met z’n manager overweg kan: dan gaan we samen opzoek naar de oorzaken daarvan, zodat-ie daarna wel weer lekker in het team ligt.”

“Een coachingstraject hoeft niet altijd in een andere baan te resulteren, hè?”

In haar werk maakt Feller veel gebruik van de Kernkwadrantenmethode van Daniel Ofman, vertelt ze verder. “Daarmee krijg ik inzicht in de allergieën van mijn kandidaten – dingen die hij dus absoluut niet wil op de werkvloer. En ik werk graag met wensberoepen: daarbij probeer ik te achterhalen van welke baan een kandidaat droomt, ook als die niet realistisch is. Want zou iemand het liefst een strandtent op de Bahama’s beheren? Dan geeft me dat in ieder geval een idee over zijn werkwaarden. Immers: droom je van zo’n beroep? Dan wil je hoe dan ook vrijheid in je dagelijkse bezigheden, zelfs als je werkplek zich niet in het Caribisch Gebied bevindt.”

Feller en Yvette Misteli, eigenaar van Misteli Search.

LoopbaanPro Awards

De manier waarop Feller haar unieke dubbelrol bekleedt, is niet onopgemerkt gebleven: de eigenaar van het bureau, Yvette Misteli nomineerde haar voor een LoopbaanPro Award. “Ze had dat stiekem gedaan, en stuurde me toen opeens de bevestigingsmail van mijn nominatie door”, vertelt Feller met een grote glimlach op haar gezicht. “Ik vond dat zó bijzonder; ik voelde me echt vereerd.”

Meer lezen over de LoopbaanPro Awards, die op 15 december door een vakjury onder leiding van voormalig Noloc-voorzitter Ester Leibbrand worden uitgereikt? Klik dan op deze link!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*