fbpx

Mbo-opleidingskeuze maken? Niet zonder arbeidsmarktinformatie!

De mbo-opleiding die je kiest heeft meer invloed op je toekomstige arbeidsmarktpositie dan we al dachten, blijkt uit nieuw onderzoek. Vmbo’ers móéten dus arbeidsmarktinformatie raadplegen, voor ze een keuze maken.

Joost de Ruiter on april 22, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Mbo-opleidingskeuze maken? Niet zonder arbeidsmarktinformatie!

Stel: je hebt net je vmbo-diploma ontvangen en je wilt nu op mbo-niveau een vervolgopleiding doen. Je scrollt daarom koortsachtig door de websites van verschillende scholen, je bezoekt open dagen en je vraagt jezelf hardop af welk beroep – én welke studie – je leuk lijkt.

Onderzoek: ‘arbeidsmarktinfo belangrijkste’

Logisch natuurlijk, maar aan het allerbelangrijkste element in je zoektocht naar een mbo-opleiding heb je nu nog niet gedacht. Dat zeggen althans het UWV en economisch onderzoeksinstituut SEO.

Vmbo’ers moeten bij hun vervolgopleidingskeuze in de eerste plaats arbeidsmarktinformatie raadplegen

Zij presenteerden afgelopen week resultaten waaruit blijkt dat je opleidingsrichting nog bepalender is voor je arbeidsmarktpositie dan we al dachten. Daarom moeten vmbo’ers bij hun vervolgopleidingskeuze in de eerste plaats arbeidsmarktinformatie raadplegen, zo concluderen zij. Op die manier kunnen ze een opleiding kiezen die ze niet alleen leuk lijkt, maar die ook een goede arbeidsmarktpositie oplevert.

Modespecialist wacht bijna 8 jaar op werk

Om dat te illustreren, pakken we er even wat resultaten uit het onderzoek van het UWV en SEO bij. Zij concluderen bijvoorbeeld dat je opleidingsrichting in grote mate bepaalt hoe lang je moet wachten op een substantiële baan. Laat je jezelf tot machinist grondoptreder bij het leger opleiden? Dan heb je een maand later substantieel werk. Volg je daarentegen de opleiding tot modespecialist? Dan wacht je door de bank genomen 90 maanden op je eerste echte baan. Dat is bijna 8 jaar

Laat je jezelf tot machinist grondoptreder bij het leger opleiden, dan heb je een maand later substantieel werk

Natuurlijk is het belangrijk om je hart te volgen, maar vind je jouw carrière in de fashion nog wel leuk als je eerst een decennium voor bijna noppes in andere sectoren hebt geklust?

Minimumloon of ver boven modaal: kies maar

De opleidingskeuze die je maakt zegt daarnaast niet alleen iets over je kansen op een vaste baan in de toekomst, zo blijkt uit het onderzoek. Het heeft ook veel invloed op hoeveel geld je gaat verdienen.

Heb je de mbo-dansopleding afgerond? Dan moet je daarna van gemiddeld 12 duizend euro per jaar rondkomen. Ben je in plaats daarvan voor de opleiding procesoperator C gegaan? Dan staat daar gemiddeld een jaarsalaris van ruim 63 duizend euro tegenover.

Ook verschil tussen bbl en bol

Uit het onderzoek blijkt verder dat je als vmbo’er beter een bbl- dan een bol-opleiding kunt doen. Een beroepsbegeleidende leerweg in plaats van een beroepsopleidende leerweg, dus. Op mbo-niveau 4 vond namelijk 61% van de bbl’ers snel een vaste baan, tegenover 28% van de bol’ers.

Een kanttekening die daarbij moet worden gemaakt: bol’ers waagden zich vaker aan een vervolgopleiding die hun baankansen op lange termijn vergrootten.

Geen spijt

Je zou zeggen: reden genoeg om naar arbeidsmarktinformatie te kijken alvorens je een mbo-opleiding kiest. Op dit moment gebeurt dat echter nog te weinig, beweren het UWV en SEO.

Slechts 44% van alle vmbo’ers koos een studie vanwege de bijkomende carrièremogelijkheden

Ze baseren zich daarbij op een eerder onderzoek waaruit blijkt dat slechts 44% van alle vmbo’ers een studie koos vanwege de bijkomende carrièremogelijkheden. En dat terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat die 44% uiteindelijk veel minder vaak spijt krijgt van de studiekeuze dan mensen die kozen voor een ‘leuke’ opleiding. Uit de cijfers van het UWV en SEO-onderzoek begrijp je waarom.

Kiesmbo.nl geeft inzicht

Loopbaancoaches en decanen die vmbo’ers met keuzestress naar een opleiding mét een goede arbeidsmarktpositie willen begeleiden, moeten op kiesmbo.nl te kijken. Deze informatiehub geeft in een oogopslag de invloed van jouw studiekeuze op je arbeidsmarktpositie weer. Zowel voor nu als in de toekomst.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*