fbpx

Kunnen wij iets met de loopbaanadvies-TikTok-trend uit Vietnam?

Gen Z’ers die in Zuidoost-Azië een opleidings- of carrièrekeus moeten maken, raadplegen tegenwoordig TikTok. Doen wij al iets met die trend? En heeft dat zin, of is het platform simpelweg te bondig van aard om de diepte in te gaan?

Joost de Ruiter on maart 17, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Kunnen wij iets met de loopbaanadvies-TikTok-trend uit Vietnam?

Je zult het thuis niet hebben meegekregen, maar in Vietnam staat het nieuwe schooljaar voor de deur. Relevant? Jazeker! Het zorgt er namelijk voor dat Vietnamese jongeren massaal op TikTok zoeken naar carrière-advies. De lokale nieuwsmedia kenden die trend nog niet, en besteedden er afgelopen tijd dus aandacht aan. En dat brengt ons er weer toe om de zaak in eigen contreien onder de loep te nemen. Want wordt het niet tijd dat loopbaanpro’s hier ook op TikTok tips gaan geven?

Het overwegen waard

Voor wie een vlotte babbel heeft, en het niet vervelend vindt om voor een camera te staan, is het in ieder geval het overwegen waard. Dat blijkt wel uit de quotes die in het Vietnamese nieuws opduiken – zo zegt de in Hanoi studerende Linh Anh dat ze dankzij de video’s haar sterke en zwakke punten beter kent, en daardoor een baan die bij haar past kan identificeren.

Dankzij de video’s kan Linh Anh haar sterke en zwakke punten beter identificeren

Maar maak je geen zorgen: om succesvol carrière-advies te geven hoef jij je niet te richten op de Vietnamese markt – in Nederland vallen er ook genoeg ogen voor je te winnen. Zo is de hashtag #loopbaancoaching al 65 duizend keer bekeken: carrièreadvies-TikTok’ers hebben het onder andere over hoe je stress-signalen kunt oppikken, hoe je een baan-switch het best aanpakt en hoe je jouw karaktereigenschappen efficiënt vermarkt. Die video’s nemen ze trouwens niet voor niets op: toen The Washington Post in 2021 voor het eerst over de TikTok-trend schreef, haalde het al coaches aan die met hun begeleidingsvideo’s nieuwe betalende klandizie aantrokken.

Valkuilen van TikTok blijven duidelijk

Is dat dan reden om per direct een loopbaancoachings-TikTok-kanaal te beginnen? Nee, zo hard moeten we niet van stapel lopen. De inmiddels bekende belemmeringen van het sociale medium kunnen een TikTokkende loopbaancoach namelijk parten spelen, en dat kan op zijn beurt weer in reputatieschade voor de professional uitlopen. We hadden dat natuurlijk zelf kunnen bedenken, maar we lezen het ook in de Vietnamese nieuwsmedia terug.

De belemmeringen van TikTok kunnen voor een professional in reputatieschade uitlopen

Een probleem dat studenten uit het Zuidoost-Aziatische land veel noemen, is natuurlijk de lengte van TikTok-video’s. Die mogen niet langer dan een minuut zijn, en dus kunnen begeleiders nooit écht de diepte ingaan met hun verhaal. Een ander veelgenoemd probleem? Iedereen kan zomaar advies geven – je hoeft niet in een Noloc-register te staan om TikToks op te nemen. Daardoor worden studenten in Vietnam, maar vanzelfsprekend ook bij ons, geconfronteerd met tegenstrijdige informatie. Onderaan de streep weten ze niet wie ze moeten geloven.

Verder lezen

Laat jij je inspireren door de gang van zaken in Vietnam, en ga je ook advies geven op TikTok? Of zijn de nadelen wat jou betreft groter dan de voordelen? Voor je de knoop doorhakt, is het in ieder geval interessant om te zien hoe de TikTok-coaching er nu bij ons voorstaat. Via deze link zoek je op het sociale media-platform naar de hashtag #loopbaancoaching.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*