fbpx

Dit is wat het Europese EIA-keurmerk voor jou kan betekenen

Iedereen in Nederland – én in Europa – kan zichzelf zomaar een loopbaanbegeleider noemen. Jij onderscheidt jezelf met een certificering. Het EIA, ofwel het European Individual Accreditation, is daarbij een van je opties.

Joost de Ruiter on mei 10, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is wat het Europese EIA-keurmerk voor jou kan betekenen

Loopbaanbegeleider, loopbaancoach of jobcoach: hoe jij jezelf ook noemt, in Nederland heb je geen beschermd beroep. Dat betekent dat in principe iedereen zich op een dinsdag bij de KvK kan inschrijven, om op woensdag een loopbaanpraktijk te openen.

Keurmerken

Cliënten en bedrijven die op zoek zijn naar een goede loopbaanbegeleiding, willen natuurlijk wel waar voor hun geld. Voor ze een loopbaanprofessional in de arm nemen, gaan ze daarom op onderzoek uit. Op die manier voorkomen ze op donderdag binnen te lopen in die praktijk die gister openging.

Cliënten en bedrijven die op zoek zijn naar een goede loopbaanbegeleiding, willen natuurlijk wel waar voor hun geld

Natuurlijk zijn organisaties en professionals die naar jou op zoek zijn geïnteresseerd in de reviews van klanten die hen voorgingen. Ze willen ook weten wat voor resultaten je in het verleden hebt behaald en wat jouw aanpak bijzonder maakt. Maar jij onderscheidt jezelf pas echt door middel van certificaten.

EIA

Certificaten voor loopbaanprofessionals zijn er in Nederland in soorten en maten. Het NOLOC biedt er bijvoorbeeld twee aan. Maar kijk jij graag voorbij de Hollandse dijken, en wil je ook aantrekkelijk zijn voor internationale opdrachtgevers? Dan is het EIA, het European Individual Accreditation misschien wel iets voor jou.

Certificaten voor loopbaanprofessionals zijn er in Nederland in soorten en maten

Het EIA wordt in de loopbaanwereld gezien als hét Europese kwaliteitskeurmerk voor professionele coaches. Niet alleen loopbaanbegeleiders, maar ook bijvoorbeeld lifestyle- en stresscoaches kunnen dus een beroep doen op het keurmerk. Een coach met EIA-keurmerk voldoet aan strenge kwaliteitseisen, volgt de Internationale Ethische Code en ontwikkelt zichzelf continu.

Hoe het werkt

Het EIA is gebaseerd op een zogeheten ‘competence framework’, dat test coaches op vier verschillende niveaus. Begeleiders die de certificering willen halen, beginnen bij de ‘foundation’. Is die eenmaal afgerond, dan kunnen ze ook hun certificaten tot ‘practitioner, ‘senior practitioner’ en ‘master practitioner’ behalen. Op ieder niveau word je op 8 hoofdcompetenties en 112 meetbare vaardigheidsindicatoren getoetst.

In Nederland kan je het keurmerk bij meerdere opleidingsinstituten in de wacht slepen. Bijvoorbeeld bij Windesheim in Zwolle, of bij het LOI. Klik hier voor een lijst met alle opleiders die door de European Mentoring Coaching Council (EMCC) – de uitgever van het certificaat – wordt geaccepteerd.

Voordelen

Het grootste voordeel van het EIA moge duidelijk zijn. Wie het keurmerk voert staat niet alleen in Nederland, maar ook over de grenzen als een betrouwbare en professionele begeleider te boek.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet je jezelf daarnaast blijven ontwikkelen. Wie het keurmerk voert, komt in zijn eigen ontwikkeling dus ook gegarandeerd niet stil te staan Dat belooft het EMCC op zijn website in een opsomming van voordelen van het EIA.

Het EIA in Nederland

In Nederland is het EIA met name in het beleid van beroepsorganisatie NOBCO erg belangrijk. NOBCO ziet in de EIA-certificering het antwoord op de vraag: ‘hoe weet je als klant dat je met een goede coach te maken hebt’.

In Nederland is het EIA met name in het beleid van beroepsorganisatie NOBCO erg belangrijk

Gek is dat niet: in 2011 werkte NOBCO nauw samen met de European Mentoring Coaching Council (EMCC) bij de invoering van het keurmerk hier.

Meer informatie?

Wil je meer weten over het EIA? Luister dan naar de Coach-Radiopodcast van het NOBCO erover. In aflevering 4 bespreken zij het Europese keurmerk.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*