fbpx

Dit zijn de 10 thema’s waarmee cliënten zich het vaakst bij coaches melden

In de meest gestelde hulpvragen zien we arbeidsmarkttrends als krapte en skills-denken duidelijk terug.

Joost de Ruiter on januari 11, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit zijn de 10 thema’s waarmee cliënten zich het vaakst bij coaches melden

‘Op welk(e) gebied(en) komen coachees vooral bij u met coachvragen?’ Dat was één van de vele vragen die onderzoekers in opdracht van coaches-organisatie Nobco begin 2023 aan professionele begeleiders voorlegden. De antwoorden erop geven ons inzicht in de onderwerpen waarmee coaches, en dus ook loopbaancoaches, in Nederland te maken krijgen. Hieronder volgt de top 10, met tussen haakjes het percentage aan respondenten die het thema in kwestie in de enquête aanvinkten.

1. De werk-privé-balans (78%)

Op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig hebben werkzoekers iets te kiezen. Ze nemen niet langer genoegen met een baan van 40 uur, maar vragen zichzelf in plaats daarvan af: hoeveel tijd wil ik eigenlijk vrijmaken voor werk? Om tot een goed antwoord te komen, is de hulp van een coach goud waard.

2. Zelfontplooiing (73%)

Werkzoekers kiezen niet alleen hoeveel ze willen werken, ze kiezen ook een baan waarin ze kunnen groeien. Maar aan welke voorwaarden moet zo’n werkplek voldoen? Een coach geeft inzichten.

Werkzoekers kiezen een baan waarin ze kunnen groeien

3. Algemene loopbaanvragen (70%)

Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? En als ik die drie dingen weet: waar op de arbeidsmarkt is dan een match? Een coach helpt bij het navigeren van die thema’s.

4. Stress of burn-out (69%)

Arbeidsmarktkrapte betekent ook dat steeds minder mensen steeds meer werk moeten verzetten. Dat levert stress op, met alle gevolgen van dien. Een coach kan bijstaan in het voorkomen of genezen van een burn-out.

5. Samenwerken met collega’s (57%)

Wat zijn jouw vaardigheden en karaktereigenschappen, en hoe verhouden die zich tot die van je collega’s? Een coach kan laten zien hoe iemand het best tot z’n recht komt in een team.

6. Zingeving (56%)

De meeste mensen gaan vijf dagen per week naar hun werk – in die tijd is het dus cruciaal dat ze iets doen dat er écht toe doet. Wat dat zou kunnen zijn? Een coach kan helpen bij het vinden van antwoorden.

7. Leiderschap (47%)

Volgens hetzelfde onderzoek waaruit deze top 10 voortkomt, begeleidt 46% van de coaches middenkader managers. Daarnaast staat 41% van hen operationele leidinggevenden bij, en helpt 38% managers uit hogere kaders. Tel daarbij op dat 33% beginnend managers coacht, en je begrijpt waarom bijna de helft van de respondenten met leiderschapsvragen te maken krijgt.

46% van de coaches begeleidt middenkader managers

8. Omgaan met arbeidsconflicten (43%)

Voordat iets uit de hand loopt, is het fijn om een coach met een frisse kijk op zaken, een onafhankelijke blik en een vakkundige expertise te kunnen raadplegen

9. Competentieontwikkeling (42%)

Op een arbeidsmarkt die zich steeds minder richt op diploma’s, en steeds meer op skills en vaardigheden, is het cruciaal dat mensen zich blijven ontwikkelen. Maar in welke competenties kunnen ze het best investeren? Waar zit rek, en waar juist niet? En zijn ze wel toekomstbestendig? Het zijn stuk voor stuk vraagstukken waar een coach mee kan helpen.

10. Re-integratie (35%)

Kinderen, mantelzorg, een burn-out: talloze dingen kunnen zich voordoen in je levensloopbaan. Om vervolgens weer de arbeidsmarkt te betreden, kan de hulp van een coach goed van pas komen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*