Er is werk aan de winkel in loopbaanland, doet (relatief) nieuw onderzoek van het NCOI vermoeden. Want wat wil het geval? Een kwart van de Nederlanders zit niet lekker in zijn of haar vel op het werk. Maar het wordt nog veel schokkender: van die groep onderneemt 15% namelijk niets om zijn situatie te verbeteren. Je zult begrijpen: die mensen kunnen beter vandaag dan morgen nog een berichtje van een loopbaancoach ontvangen. De loopbaanbranche weet immers wel raad met hun problemen, toch?
Kans voor loopbaanbegeleiders
Die oplossing identificeerde Sven Tump, directeur van het NCOI, ook toen hij het onderzoek in november vorig jaar publiceerde. Hij vertelde destijds het 15%-cijfer “schokkend” te vinden, en om het percentage naar beneden te brengen, beloofde hij zijn studenten vanaf dat moment vrijblijvende loopbaancoaching. “Zeker nu er zoveel kansen op de arbeidsmarkt zijn, is het gewoon niet nodig dat mensen in een baalbaan blijven zitten”, liet hij optekenen. “Dankzij een loopbaancoach kunnen [onze studenten] ontdekken wat ze wél willen, en wat ze nodig hebben om daar te komen.”
“Dankzij een loopbaancoach kunnen [onze studenten] ontdekken wat ze wél willen”
En natuurlijk: dankzij het aanbod van loopbaancoaching zal Tump meer opleidingen hebben verkocht – hij was dus bij de actie gebaat. Dat neemt niet weg dat zijn oplossing hout snijdt: met de hulp van loopbaancoaches gaat dat cijfer van 15%, zéker op deze krappe arbeidsmarkt, vast een stuk omlaag. Het enige probleem? Het NCOI zal van die ruim 600.000 Nederlanders slechts een fractie bereiken. Immers: de kans is klein dat mensen die niet stoppen met het werk dat ze hekelen, zich wél voor een opleiding inschrijven. En daar ligt – zo is aannemelijk – een kans voor de rest van de loopbaanbranche. Want kunnen loopbaancoaches die 15% opsporen? Dan kunnen ze hen ook overtuigen om aan de hand van hun hulp iets beters te gaan zoeken!
Zo trek je hen over de streep
Wil jij in dat gat duiken? Dan is het fijn om te weten welke groep je precies najaagt. Want wie zijn het eigenlijk, die mensen die ondanks dat ze met tegenzin naar hun werk gaan, toch op hun handen blijven zitten? Gelukkig heeft het NCOI dat al voor je onderzocht.
Wie zijn deze mensen eigenlijk?
Zo blijkt dat de meeste baanbalers actie nalaten vanwege de zekerheid van hun contract. Ze vinden hun werk misschien niet leuk, maar ze zijn blij als ze aan het eind van de maand de huur of de hypotheek kunnen betalen. Als loopbaancoach kun je daar makkelijk iets tegenin brengen: op deze krappe markt vindt jouw cliënt tenslotte vast een werkgever bereid om, in ruil voor zijn diensten, een goede arbeidsovereenkomst op te stellen.
Een andere veelgenoemde reden? Mensen die hun werk niet leuk vinden, zeggen niet te weten wat dan wél zouden willen. Jij kunt je cliënt natuurlijk haarfijn uitleggen hoe jij hem gaat helpen dat te ontdekken. En stel je hem daarbij een baan die hij leuk vindt in het vooruitzicht? Dan trek je hem vast over de streep!
Meer lezen
Benieuwd naar meer cijfers uit het onderzoek? Recruitmentplatform Werf& zette er een paar op een rijtje. Je vindt het hier!