Eind dit jaar, op 18 december om precies te zijn, loopt een fantastische subsidieregeling van het Ministerie van Werkgelegenheid ten einde. Voor loopbaanbegeleiders die voor die tijd nog wat ruimte in de agenda hebben, is dat interessant: zij kunnen tot half december namelijk de kosten van drie tot vijf ontwikkelgesprekken op de overheid verhalen. Let op: die gesprekken moeten op die dag reeds achter de rug zijn, en daarom raadt het Ministerie aan om ze voor 27 november in te plannen. Dat is dus allemaal een beetje kort dag, maar wie nú begint met aandacht vragen voor de regeling, kan er toch nog flink van profiteren.
Snelle actie gevergd
Immers: als zelfstandige loopbaancoach probeer je continu om potentiële klanten te overtuigen. En als jij je diensten gratis kunt aanbieden, is dat nu eenmaal een stuk makkelijker. De subsidieregeling waar we het hier over hebben stelt je in staat precies dat te doen: de enige voorwaarden zijn dat je klant een mbo-2-niveau of lager heeft, en dat jullie ontwikkelgesprekken een concreet stappenplan opleveren. In orde? Dan help je voor 18 december je nieuwe klant aan loopbaanperspectief, terwijl het Ministerie van Werkgelegenheid de rekening betaalt.
Potentiële cliënten overtuigen is een stuk makkelijker als jij je diensten gratis aan kunt bieden
Zelfstandige loopbaanprofessionals die van de regeling gebruik willen maken, doen er goed aan de komende twee weken zoveel mogelijk stampij voor de subsidie te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door er via je socials over te berichten, maar ook door in lokale media zichtbaar te zijn. Hoe meer mensen tenslotte weten dat ze bij jou gratis loopbaanadvies kunnen krijgen, hoe meer sessies jij eind dit jaar kunt inplannen. Hulp nodig bij je marketingcampagne, die dus voor 27 november klaar moet zijn? Dan download je via deze website van het Ministerie voor Werkgelegenheid beeldmateriaal en reclameteksten over de regeling.
Vertrouwelijk en voor iedereen
Wie die reclameteksten nader bekijkt, ontdekt meteen wat loopbaancoaches die van de subsidie gebruikmaken te doen staat. Lang verhaal kort: mbo’ers met wie je ontwikkelgesprekken voert, mogen onder de regeling een analyse van hun talenten, én een loopbaanplan dat op die talenten gebaseerd is verwachten. Het campagnemateriaal benadrukt bovendien dat loopbaanbegeleiders de inhoud van sessies nooit met anderen bespreken – twijfel daarover wordt schijnbaar als een drempel ervaren bij de doelgroep. Belangrijk dus, om in jouw communicatie stil te staan bij het feit dat jullie gesprekken echt vertrouwelijk zijn.
De doelgroep ervaart vragen bij vertrouwelijkheid schijnbaar als drempel voor ontwikkelgesprek
In de content die het Ministerie beschikbaar stelt, zien we verder dat geïnteresseerden worden aangemoedigd om hun werkgever te vertellen over hun ontwikkelplan. ‘Wie weet wat er mogelijk is binnen het bedrijf waar je werkt!’, lezen we onder andere in de brochure. Ook op dat sentiment is het goed om in jouw marketinguitingen te inspelen. Dat doe je door te benadrukken dat loopbaanbegeleiding niet alleen iets is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar ook voordelen heeft voor mensen die zich bij hun huidige werkgever willen ontwikkelen.
Meer lezen?
Benieuwd naar de subsidieregeling, en de beschikbare mediakit? Via deze link kom je op de website van het Ministerie van Werkgelegenheid terecht, waar je alles over het onderwerp leest.