fbpx

Dit is hoe je cliënt meer uit z’n samenwerking met een recruiter haalt

Van het gebruik van een nieuw reviewplatform voor recruiters, tot het maken van duidelijke afspraken: dit is hoe werkzoekers productief samenwerken met werving- en selectieprofessionals.

Joost de Ruiter on maart 05, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is hoe je cliënt meer uit z’n samenwerking met een recruiter haalt

Natuurlijk ben jij een belangrijke steunpilaar in het werkzoekproces van jouw cliënt. Toch kan het sollicitatieproces voor hem of haar eenzaam lijken, en is ook hulp uit andere hoeken welkom. Die hulp kan gezocht en gevonden worden bij goede recruiters, lezen we in een nieuw blog van hr-dienstverlener EnergieQ. De firma zette 7 stappen op papier die werkzoekers kunnen volgen om werving- en selectieprofessionals in hun hoek te krijgen, om op die manier sneller succes op de arbeidsmarkt af te dwingen.

De juiste recruiter en het eerste contact

Stap 1 is een logische: die luidt dat een werkzoeker, alvorens contact te leggen met een geschikte recruiter, eerst doelen op papier dient te zetten. Hij of zij moet zich kortom afvragen: ‘wat wil ik uit mijn relatie met een recruiter halen?’ Is dat doel eenmaal gedefinieerd? Dan is stap 2 om recruiters op te sporen die bij die ambities aansluiten en stap 3 om hen een bericht te sturen. Een extra tip: in het blog lezen we dat je via het recent gelanceerde Recruiterscoreboard.com kunt controleren of de professional die jouw cliënt heeft opgespoord ook écht goed is in z’n vak.

Via een recent gelanceerd reviewplatform kun je controleren of een recruiter écht goed is in z’n vak

Volgens EnergieQ is het nu (we zijn inmiddels bij stap 4 aanbeland) zaak om duidelijke afspraken met een recruiter te maken. Bespreek bijvoorbeeld uitvoerig de professionele rol waarin je terecht hoopt te komen, het soort managers en collega’s met wie je goed samenwerkt en de arbeidsvoorwaarden die je belangrijk vindt. Op die manier weet je zeker dat je recruiter de banen voor je zoekt die écht bij je passen.

Intermediair in plaats van cv-schuiver

Veel makkelijker dan stap 5 wordt het voor werkzoekers niet: die luidt simpelweg dat ze het lastige werk nu aan hun recruiter kunnen overlaten. Een goede recruiter is namelijk veel meer dan een cv-schuiver, lezen we op de EnergieQ-website. Hij of zij is een intermediair die jouw cliënt aan de sollicitatietafel kan krijgen, nadat jij als loopbaanadviseur de cliënt in kwestie hebt geholpen bij het definiëren van diens professionele wensen.

Stap 7 luidt: “denk verder dan vandaag”

Of de recruiter jouw cliënt uiteindelijk aan een baan uit diens portfolio kan helpen of niet: het is voor een werkzoeker hoe dan ook goed om zo’n professional in z’n kamp te hebben. Want zelfs als de relatie in eerste instantie geen nieuw werk oplevert, kan je cliënt alsnog terugvallen op het netwerk van zijn recruiter – dat is niet voor niets stap 6. Stap 7 luidt tot slot: “denk verder dan vandaag”. In andere woorden: als de samenwerking met een recruiter niet meteen tot iets heeft geleid, is het tóch goed om contact te houden, bijvoorbeeld via LinkedIn. Je weet nooit of er later nog iets van kan komen.

Verder lezen?

In veel meer detail lezen over de 7 stappen die jouw cliënt kan zetten om het onderste uit de kan te halen in zijn samenwerking met een recruiter? Dat doe je via deze link, op de website van EnergieQ.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*