fbpx

Dit is het ideale uurtarief voor zelfstandige loopbaanprofessionals

Om hoeveel geld mag een zelfstandig loopbaancoach zijn cliënten vragen? En wat kan hij doen om ook met een hoog uurtarief aantrekkelijk te zijn? Daar lieten twee experts zich onlangs op de website van het Noloc over uit.

Joost de Ruiter on oktober 29, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is het ideale uurtarief voor zelfstandige loopbaanprofessionals

Het overgrote deel van de zelfstandige loopbaancoaches hanteert een uurtatrief van tussen de €50 en de €120 voor zijn diensten, waarbij het goed gebruik is om voor sessies met een executive het dubbele te rekenen. Onderaan de streep zien we loopbaanprofessionals met een eigen praktijk daardoor gemiddeld tussen de €4000 en €5000 bruto verdienen. Dat alles blijkt uit cijfers die loopbaanassessment-ontwikkelaar LDC bijhoudt.

Uurtarief vaststellen

Loopbaancoaches die voor het eerst op eigen benen gaan staan, en dus hun uurtarief moeten bepalen, zijn met die cijfers weinig geholpen. Tussen €50 en €120 ligt tenslotte nogal wat ruimte – een beslissing nemen over aan welke kant van het spectrum jij gaat zitten kan een lastige zijn. Gelukkig heeft Maurice Vermunt, directeur van LDC, advies. Hij vertelt erover in een recent interview op de website van beroepsvereniging Noloc.

“€50 is écht te weinig”

“Vraag jezelf af”, luidt zijn tip: “hoeveel heb je nodig om je brood te verdienen, én te kunnen investeren in je bedrijf?” Wat hem betreft kan een uurtarief van €50 daarop nooit het antwoord zijn. “Dat is echt te weinig”, laat hij optekenen. Hij vervolgt: “Ik weet dat loopbaancoaches mensen-mensen zijn, maar ze moeten ook goed voor zichzelf kunnen zorgen.”

Wie meer biedt kan ook meer vragen

Komt jouw uurtarief op dit moment nog dicht in de buurt van die €50? Dan weet Vermunt wat je kunt doen om dat getal op te krikken, zelfs als je vindt dat je vanwege je gebrekkige ervaring eigenlijk geen hogere bedragen kunt rekenen. “Durf je te onderscheiden”, zegt hij op de Noloc-site. “Juist door iets extra’s aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van gezond leven in combinatie met werk.” Het idee achter die visie is natuurlijk dat, wanneer je een niche bedient, het aanbod op de markt naar jouw services lager wordt. Daardoor zijn mensen volgens de wetten van de economie bereid om een hoger tarief voor jouw exclusieve diensten neer te leggen.

“Coaches die hun cliënten met A.I. een voorsprong kunnen geven, hebben zelf ook een streepje voor hebben”

Angelique Jansen, voorzitter van het Noloc, komt in het interview op de Noloc-site ook aan bod. Zij adviseert loopbaancoaches die het onderste uit de kan willen halen onder andere om open te staan voor vernieuwing. Ze wijst daarbij nadrukkelijk op ChatGPT – ze vindt dat loopbaanbegeleiders die hun cliënten met A.I. een voorsprong kunnen geven zelf ook een streepje voor hebben. “En dan kun je wel zeggen dat je klanten daar niet om vragen, maar daar gaat het niet om”, aldus de Big Cheese-praktijkeigenaar. “Het gaat erom wat jíj aanbiedt!”

Meer lezen?

In het interview dat we in dit artikel bespreken stippen Jansen en Vermunt veel meer aan dan alleen het perfecte uurtarief voor zelfstandig loopbaanbegeleiders. Ze staan vooral stil bij de bestaanszekerheid – een modewoord in politiek Den Haag – van loopbaancoaches in Nederland in het algemeen, en suggereren daarbij het ene naar het andere idee waarmee de beroepsgroep zijn inkomsten kan vergroten. Meeliften op hun tips? Dan vind je via deze link het hele interview.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*