Begeleid je een cliënt die is uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan heb je het uitgebreid met hem of haar over de pitch, lichaamshouding en lastige vragen. Maar nu we met z’n allen midden in de coronacrisis zitten, komen die reguliere sollicitatiegesprekken nauwelijks nog voor. Met name kennismakingsgesprekken verlopen via een videoverbinding. En daarvoor gelden andere regels. De videosollicitatie-etiquette zetten we hieronder uiteen.
Voorbereiding
Voor ieder sollicitatiegesprek geldt dat een goede voorbereiding cruciaal is. Dat is bij een video-sollicitatie niet anders. Oefen een sollicitatiegesprek dus gewoon met je cliënt op de manier waarop je dat altijd zou doen. Besteed daarnaast aandacht aan de software waarmee je klant zijn of haar recruiter gaat bellen. Neem eventueel samen de handleiding door en probeer elkaars call op te nemen.
Voor ieder sollicitatiegesprek geldt dat een goede voorbereiding cruciaal is, dat is bij een video-sollicitatie niet anders
Om te voorkomen dat een videosollicitatie vanwege technische problemen in de soep loopt, is het belangrijk dat sollicitant en recruiter afspraken maken over wat er gebeurt bij een vastgelopen verbinding. Zorg er daarom voor dat je cliënt weet wie wie terugbelt als de connectie verloren gaat.
Uit onderzoek van Sollicitatiedokter blijkt dat videosollicitaties over het algemeen voor minder stress bij werkzoekenden zorgen dan een traditioneel gepsrek. Dat neemt niet weg dat iedere werkzoeker videosollicitaties op een andere manier ervaart. Merk je dat jouw cliënt extra zenuwachtig is voor een videosollicitatie, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan ervaring ermee? Vertel dan dat hij of zij gerust kan zeggen dat dit de eerste keer videosolliciteren is. De recruiter heeft daar vanzelfsprekend begrip voor, en dit neemt wat druk weg bij een sollicitant.
Techniek
Tijdens een videosollicitatie is een goedwerkende techniek van essentieel belang. Als werkzoekende is het daarom belangrijk dat je in een omgeving zit waar je internet je niet in de steek zal laten. Om een Zoom-call te kunnen voeren heb je minimaal 1,5 mb/s nodig. Voor de meeste Nederlandse huishoudens zal dat geen probleem zijn. Twijfelt je cliënt toch aan zijn internetsnelheid? Raad dan aan om hem van tevoren te testen, bijvoorbeeld via snelheidstest van Ookla.
Om een Zoom-call te kunnen voeren heb je minimaal 1,5 mb/s nodig
Wellicht ten overvloede, maar adviseer je cliënt met slecht internet ook om zo dicht mogelijk bij de router te zitten, of om zijn laptop aan te sluiten op een LAN-kabel.
Technische dingen waar je cliënt verder rekening mee moet houden:
- Heb je geen andere software openstaan?
- Is je batterij vol?
- Heb je al je meldingen en pushnotificaties uitgeschakeld?
Omgeving
Bij een traditioneel sollicitatiegesprek zegt de omgeving veel over een nieuwe werkgever. Een sollicitant komt immers bij die werkgever op kantoor en krijgt daardoor een kijkje in de sfeer die er daar heerst. Bij een videosollicitatie zegt de omgeving waarin de werkzoeker zit echter vooral iets over hem of haar.
Bij een videosollicitatie, zegt de omgeving waarin de werkzoeker zit vooral iets over hem of haar
Geef je cliënt dus mee dat hij of zij in een rustige ruimte gaat zitten. Een neutrale achtergrond, zonder bijvoorbeeld afleidende schilderijen, is het best. Adviseer je cliënt ook om na te denken over achtergrondgeluid. Verkeer, muziek en blaffende honden kunnen erg storend zijn. Een werkzoeker doet er dus goed aan te bellen op een stille plek.
Zorg er tot slot voor dat je cliënt rekening houdt met hoe hij of zij in beeld komt. Geef mee dat je met een stapel boeken onder je laptop makkelijker recht in de camera kan kijken en dat licht van achter gekke schaduweffecten geeft. Licht van voren is dus beter.
Tijdens het gesprek
Het videogesprek zelf verloopt, als het goed is, niet veel anders dan een normaal sollicitatiegesprek. Je cliënt kan hetzelfde soort vragen verwachten. Zelf andere vragen stellen dan normaalgesproken is ook niet nodig.
Het geluid van een tikkend toetsenbord kan namelijk erg storend zijn
Toch is het goed om tijdens het gesprek nog met een aantal dingen rekening te houden. Wil je cliënt bijvoorbeeld notities maken tijdens de sollicitatie? Dan is het beter om dat met pen en papier te doen: het geluid van een tikkend toetsenbord kan namelijk erg storend zijn.
Tot slot is het tijdens het gesprek belangrijk dat je cliënt oogcontact maakt door in de lens te kijken.
Verder lezen
Op de website van loopbaanbegeleider Aaltje Vincent vind je een checklist voor videosollicitaties.