fbpx

Deze 3 coaches maken kans op de LoopbaanPro van het jaar Award

Welke loopbaanpro mag zichzelf de beste van 2021 noemen? Onze vakjury onder leiding van NOLOC-voorzitter Ester Leibbrand doet daar op 9 december uitspraak over. Tot die tijd maak je hier kennis met de drie kanshebbers!

Joost de Ruiter on november 22, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze 3 coaches maken kans op de LoopbaanPro van het jaar Award

De een is een veteraan in het loopbaanvak, de ander staat bekend om haar holistische aanpak en dan is er nog die kandidaat die 24/7 ‘aan’ staat. Wie van de drie loopbaanbegeleiders (de jury selecteerde hen uit tientallen inzendingen) gaat er op 9 december met de titel LoopbaanPro van het Jaar vandoor? Hieronder maak je kennis met ze.

Heidi Jansen

“Drie thema’s zijn voor mij echt belangrijk: loopbaanadvies, lesgeven en zinvol werk. In die volgorde ook, die is namelijk chronologisch. Laat ik beginnen bij loopbaanadvies: dat is het vak waar ik dertig jaar geleden ben ingerold. Loopbaanbegeleiding stond toen nog in de kinderschoenen, toch was het liefde op het eerste gezicht. Steeds weer die puzzel oplossen waarbij je iemand z’n eigenschappen en kwaliteiten op de arbeidsmarkt past – ik vind het nog altijd fantastisch.”

“Omdat ik het vak van begins af aan heb meegemaakt, heb ik veel zelf moeten uitvinden. Ik reisde daarvoor onder andere naar de Verenigde Staten, waar loopbaancoaching al veel langer bestond. Ik leerde veel van wat ik daar zag, én van wat ik vervolgens in Nederland praktiseerde natuurlijk. Het resulteerde in mijn eigen loopbaantheorie, ‘de Loopbaantrechter’ – in 2018 schreef ik er zelfs een boek over – maar ook in post-hbo-opleidingen. Ik vind het belangrijk om mijn kennis over te dragen, daarom is lesgeven een belangrijke pijler voor me.”

“Omdat ik het vak van begins af aan heb meegemaakt, heb ik veel zelf moeten uitvogelen”

“Dan die derde pijler: zinvol werk. Daar verdiep ik me de afgelopen tijd veel in. Ik merk namelijk aan klanten dat de zin en betekenis uit hun werk verdwijnt. En als mensen hun werk niet als zinvol ervaren, waar zijn we dan nog mee bezig?! Om met de Wetenschappelijke Raad van Regeringsbeleid te spreken: ik wil dat ‘Nederland weer de beste plek om te werken wordt’: je moet werk doen dat ertoe doet en het gevoel hebben dat jij ertoe doet. Daar zet ik me voor in!”

Birgit Vandermeulen

“Goed loopbaanadvies is in mijn ogen advies dat concreet perspectief biedt. Het is advies dat je helpt om iets te overwinnen en een loopbaanstap te zetten, en dat te doen met het volle vertrouwen in eigen kunnen. Je doet dat dan zonder de angst een verkeerde keuze te begaan en met de drive van: ‘leuk, daar ga ik werk van maken!’ Coachen gaat voor mij verder dan spiegelen: het gaat over het samen openen van deuren.”

“In gesprekken leg ik continu verbanden tussen binnen en buiten. Binnen gaat over dat wat je motiveert én belemmert, dat wat je in je leven hebt meegemaakt en wat je van huis uit hebt meegekregen. Buiten gaat over regionale kennis van vacatures en organisaties, én een glashelder cv. Het is tof als iemand weet wat-ie wil, maar er moet op de markt wel concrete vraag naar zijn, en hij moet dat tijdens een sollicitatie uit kunnen leggen.”

“Naar buiten kijken betekent ook dat ik maatschappelijke trends in m’n werk integreer. Zo zie ik in 2022 het thema werk en rouw meer aandacht krijgen. Ook de vanzelfsprekendheid van een inclusief arbeidsklimaat – denk daarbij aan werken met een arbeidsbijzonderheid – komt op de kaart. Aan deze thema’s draag ik bij door mensen te interviewen voor diverse sociale innovatieplatforms. Die interviews (hieronder zie je een voorbeeld) worden onder andere ingezet voor inclusiedialogen binnen de Rijksoverheid en het bedrijfsleven. Het delen van persoonlijke verhalen geeft op deze manier gespreksstof en praktische handvatten op de werkvloer, dat kan elke medewerker en elke leidinggevende helpen.”

Maurice van Dijk

“Als loopbaancoach laat ik me onder andere inspireren door mensen uit de kunst- en cultuursector. Zij krijgen met zoveel tegenslagen te maken, en toch: door de passie die zij voor hun werk voelen, komen ze die tegenslagen telkens te boven. Het staat voor mij symbool: als je een mooie baan wilt moet je daar ook iets voor doen, een droombaan trek je niet uit de muur. Samen met mijn zakenpartner Elton ondersteun ik namens de Heren van Werk graag in die zoektocht, maar uiteindelijk maakt een cliënt zelf het verschil.”

“Gaat iemand echt voor die mooie loopbaanstap? Dan help ik wanneer dat maar nodig is – ik sta 24/7 aan. Dus ben jij op zondagmiddag een sollicitatiebrief aan het schrijven en kom je er niet uit? Stuur me dan gewoon een appje, ik denk graag even mee. Dat voelt helemaal niet als te veel: dat iemand zelfs op zondag om mijn hulp vraagt voelt voor mij juist als waardering. Je moet ook onthouden dat solliciteren een enorm eenzaam proces is – mensen praten er zelfs liever niet met hun partner over. Fijn toch, als ik dan even naast iemand kan staan?”

“Gaat iemand echt voor die mooie loopbaanstap? Dan help ik wanneer dat maar nodig is – ik sta 24/7 aan”

“Ik vind het ten slotte mijn taak als loopbaanbegeleider om te waarschuwen: ik zie namelijk steeds vaker cliënten met burn-outklachten binnenkomen. Mensen werken zich helemaal over de rooie en durven geen keuzes meer te maken. Ik hoop dat ons vak dat tij kan keren.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*