fbpx

Arbeidsmarktscan: zo breng je het perspectief van jouw klant in kaart

Jouw cliënt wil vast van alles. Maar op welke banen maakt hij of zij een realistische kans? Door samen een arbeidsmarktscan in te vullen, kom je erachter.

Joost de Ruiter on februari 23, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Arbeidsmarktscan: zo breng je het perspectief van jouw klant in kaart

Zoals de naam al doet vermoeden, krijg je met een arbeidsmarktscan inkijk in het perspectief op de arbeidsmarkt van jouw klant. De software geeft aan de hand van data van onder andere het CBS en het UWV aan hoeveel kans hij of zij maakt om succesvol op een specifieke baan te solliciteren. De tool laat ook zien hoe die kansen in de toekomst veranderen.

Meer gegevens

Daarna vertelt de tool hoe jouw klant diens baankansen kan vergroten. Je ziet ook meteen op welke websites je vacatures vindt voor het beroep waar jouw klant op matcht. De arbeidsmarktscan geeft bovendien aan hoe lang de verwachte zoekduur naar die baan is.

De arbeidsmarktscan geeft bovendien aan hoe lang de verwachte zoekduur naar die baan is

Daar blijft het niet bij. Nadat je klant een score heeft ontvangen over diens kansen om succesvol te solliciteren, suggereert de tool ook andere beroepen. Zo zien jullie wat kansrijke alternatieven zijn op de arbeidsmarkt.

Regionale kansen

De kansen die je klant heeft op een succesvolle sollicitatie naar een specifieke baan hangen natuurlijk van een boel dingen af. Veel van die zaken heb je niet zelf in de hand: denk daarbij aan opleiding en werkervaring. Die staan nu eenmaal vast.

De arbeidsmarktscan laat zien in welke regio’s baankansen het beste zijn

Wat een werkzoeker wel in de hand heeft, is de regio waarin hij of zij zoekt. Daarom laat de arbeidsmarktscan zien in welke regio’s baankansen het beste zijn. Jouw klant kan aan de hand van die cijfers overwegen om een langere reistijd te accepteren. Als verhuizen een optie is, worden zijn of haar baankansen vanzelfsprekend groter.

Relatie tot vakgenoten

De tool geeft ten slotte inzicht in de tegenkandidaten van jouw klant. Dat wil zeggen: voor ieder beroep laat een arbeidsmarkt scan zien waartoe de gemiddelde professional bereid is om een nieuwe baan te veroveren. Denk daarbij aan:

  • Bereidheid om te verhuizen
  • Bereidheid om langer te reizen
  • Wat voor contractsoort wordt verwacht (bijvoorbeeld zzp, flex of vast)
  • Salariswensen

Hoe vul je hem in?

Voordat jij en je klant al deze waardevolle informatie kunnen inzien, moeten jullie vanzelfsprekend een arbeidsmarktscan invullen. Bijna alle arbeidsmarktscans die momenteel in omloop zijn – daarover later in dit artikel meer – vragen om ongeveer dezelfde informatie.

Allereerst wordt je cliënt gevraagd om zijn of haar huidige functie in te vullen. Als je klant een carrièreswitch overweegt, vul dan het nieuwgekozen beroep in. Vervolgens wordt er naar het geslacht, de geboortedatum, het opleidingsniveau, de postcode en de opleidingen van je klant gevraagd. Is hij of zij van plan om te verhuizen, vul dan de postcode van de nieuwe woonplaats in.

Als je klant een carrièreswitch overweegt, vul dan het nieuwgekozen beroep in

Nadat je klant het persoonlijk profiel heeft ingevuld, vraag de arbeidsmarktscan om diens arbeidsprofiel. De vragen: hoeveel uur wil je klant werken, hoeveel minuten wil hij of zij reizen en welk salaris en wat voor contractvorm moet daar tegenover staan?

De arbeidsmarktscan sluit af met het beroepsprofiel. Daarin vult je klant diens vakgebied en aantal jaren werkervaring in. Nu krijgen jullie alle eerdergenoemde gegevens te zien.

NL Leert Door

Maak jij als loopbaancoach gebruik van de NL Leert Door-subsidieregeling? Dan is een arbeidsmarktscan niet alleen een handige tool: de overheid stelt het gebruik ervan zelfs verplicht. De regering er op deze manier voor zorgen dat werkzoekers die gebruik maken van gratis loopbaanbegeleiding helder inzicht krijgen in hun perspectief. Want, zo denkt de overheid: het is mooi als je iets wil, haar het moet ook realistisch zijn.

Want, zo denkt de overheid: het is mooi als je iets wil, haar het moet ook realistisch zijn

De arbeidsmarktscan die je voor het NL Leert Door-programma gebruikt, moet daarnaast aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de scan onder andere volledig digitaal in te vullen zijn. Hij moet bovendien zijn goedgekeurd door een externe en onafhankelijke partij. Tot slot moet de arbeidsmarktscan al 3 jaar in omloop zijn, voordat hij gebruikt mag worden in het NL Leert Door-programma.

Aanbieders

Hieronder vind je een lijstje van Arbeidsmarktscan-aanbieders die zijn goedgekeurd door de overheid. Onderstaande scans mogen kortom gebruikt worden in het NL Leert Door-programma.

Verder lezen

Wil je meer lezen over de arbeidsmarktscan? Bekijk dan arbeidsmarktscan.nl, de website van de ontwikkelaar. Je vindt daar ook tutorial video’s en antwoorden op veel gestelde vragen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*