Vandaag gaat-ie in première: de nieuwe loopbaantraining van de Vlaamse management- en loopbaanbegeleider Wim Thielemans. De training – hij heet ‘Geef richting aan je loopbaan’ en valt via StudyTube te volgen – biedt volledige zelfhulp op gebied van loopbaanbegeleiding. Er komt dus geen mens aan te pas.
Video’s, teksten en opdrachten
Wat krijgt iemand die de training volgt, bij gebrek aan een loopbaanbegeleider van vlees en bloed, dan wel? In ieder geval een strak ogend platform, stapsgewijs loodst het onlineprogramma je door de training heen. In totaal zijn er 6 modules en een introductie.
In totaal zijn er 6 modules en een introductie.
Onderweg vind je video’s, teksten en opdrachten. De antwoorden die je op de vragen geeft helpen je, in combinatie met de theorie die je gedurende de training opdoet, te bepalen welke volgende carrièrestap het best bij jou past.
Cactus
‘Geef richting aan je loopbaan’ begint, we noemden het al even, met een introductie. Daarna volgt de module ‘Carrière’, waarin de gebruiker nagaat hoe zijn loopbaan er tot nog toe uitzag. De modules ‘Attitudes’ (wat vind ik leuk?), ‘Competenties’ (wat kan ik?), ‘Taken’ (wat doe ik?), ‘Uitzoeken’ (wat zoek ik?) en ‘Suggesties’ (wat beslis ik?) komen vervolgens één voor één aan bod.
Goed opgelet? Dan zie je dat je het rijtje modules kunt afkorten tot CACTUS
Goed opgelet? Dan zie je dat je het rijtje modules kunt afkorten tot CACTUS – en dat is geen toeval. ‘Geef richting aan je loopbaan’-ontwerper Wim Thielemans ontdekte gedurende zijn decennialange praktijkervaring namelijk dat werkgevers met dit CACTUS-model de beste sollicitatiegesprekken afnemen: het model voorkomt onder andere bias en komt voor in zijn boek ‘Slim interviewen’.
Draai je het CACTUS-model om? Dan kom je er als werknemer zélf achter wat jouw kwaliteiten en wensen zijn, voordat je het aan een recruiter hoeft uit te leggen. In andere woorden: je ontdekt wat je kan, en waar je graag heen wilt. En laat dat nou precies het doel van de meeste loopbaantrajecten zijn. Logisch dus, dat Thielemans het CACTUS-model nu voor zijn loopbaantraining inzet.
Dodo
CACTUS is overigens niet de enige afkorting die de e-learning van Thielemans rijk is. De andere afkorting, DODO (Thielemans wijdde er een hoofdstuk in zijn boek ‘Job Repair’ aan), moeten we even uitleggen.
Loopbaanbegeleiding zonder menselijke touch blijft een gevoelig onderwerp
Kijk, loopbaanbegeleiding zonder menselijke touch blijft een gevoelig onderwerp. Uiteindelijk is het mensenwerk, zullen veel loopbaanprofessionals zeggen. Thielemans is de eerste om dat toe te geven. Al in de introductievideo van de training zegt hij daarom: ‘Wanneer je bij mij op de koffie zou komen, zou ik naar je luisteren, daarna zou ik nagaan of dit traject bij jou past. Maar dat lukt nu niet. En dus moet je dat voor jezelf bepalen.’
Om te ontdekken wat de e-learning van Thielemans voor jou kan betekenen, sta je er gelukkig niet alleen voor. Je komt erachter aan de hand van – daar is-ie dan – het DODO-model.
Waar sta jij op het spectrum?
DODO staat voor Demotivatie, Optimisme, Depressie en Opportuniteit. Die vier kun je over een spectrum verdelen zoals je dat ook bij politieke partijen kunt: in de afbeelding hieronder zie je hoe.
Aan het begin van de training word je gevraagd om te ontdekken in welk van de 4 vakken jij nú zit, en of je graag in een ander vak terecht wilt komen. De inzichten die je bij het doen van die oefeningen krijgt, helpen je als je daarna het CACTUS-model doorloopt.