fbpx

‘Onze app schrijft niet voor wát iemand leert, hij zorgt ervoor dát iemand leert’

Een loopbaantraject is net een tekening. En alhoewel een coach het best weet welke vorm je uiteindelijk moet kleuren, is het fijn dat een app als WorkBoost je helpt met het agile trekken van de lijntjes.

Joost de Ruiter on augustus 29, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Onze app schrijft niet voor wát iemand leert, hij zorgt ervoor dát iemand leert’

Weet je nog: die tekeningen die je op de basisschool maakte? Wanneer je eraan begon, zag je alleen een vel vol puntjes met cijfers ernaast, er was geen vorm in te herkennen. Maar trok je eerst een lijn van 1 naar 2? En daarna van 2 naar 3? Dan begon het duidelijk te worden: je ging een piraat kleuren.

WorkBoost: platform voor coach, app voor cliënt

Robin Naar

“Onze app laat een loopbaantraject op zo’n punt-naar-punt-kleurplaat lijken”, vertelt een opgewekte Robin Naar. Hij is co-oprichter en -eigenaar van WorkBoost, zo heet de app waar hij het over heeft. “Normaalgesproken beginnen loopbaantrajecten als een leeg vel papier, dat kan behoorlijk intimiderend zijn”, weet hij. “Je hebt immers geen idee waar je naartoe moet. In onze app is dat anders, je loopt erin stapsgewijs van punt naar punt. Daardoor zie je al vlug naar welk resultaat je toewerkt, en dat motiveert!”

Je loopt in onze app stapsgewijs van punt naar punt, en dat motiveert”

Leuk, zo’n metafoor, maar wat kan de app in de praktijk? “WorkBoost is aan de ene kant een platform voor loopbaancoaches”, legt Naar uit. “Zij kunnen in een digitale omgeving opdrachten en lesstof klaarzetten voor hun cliënt. Standaardopdrachten hebben wij al voor hen gemaakt, die gaan bijvoorbeeld over netwerken of solliciteren. Maar coaches kunnen ook hun eigen materiaal toevoegen.”

“De andere kant van WorkBoost is een app”, vervolgt de Zoetemeerse detacheringsspecialist, “als cliënt maak je daarvan gebruik. Iemand die een loopbaantraject volgt, kan in de app 5 minuten tot een kwartiertje per dag aan de slag met het materiaal dat zijn coach voor hem heeft klaargezet. Zoals je dat gewend bent van learning apps, kan dat wanneer hem dat maar uitkomt. En blijf een cliënt z’n opdrachten doen? Dan verdient hij BoostCoins: die leveren leuke prijzen op die z’n coach voor hem kan uitzoeken.”

Screenshot van WorkBoost-website

Op maat gemaakt traject

Jason Gawke, voormalige prof-judo’er en tegenwoordig gedragswetenschapper aan de Universiteit van Utrecht, is bij het gesprek aangeschoven. Niet voor niets: hij is naast Naar de enige andere co-oprichter en -eigenaar van WorkBoost. “We hebben een verschrikkelijk mooi, wetenschappelijk gevalideerd product”, begint hij. “En wel om een paar redenen!”

“We hebben een verschrikkelijk mooi, wetenschappelijk gevalideerd product”

“Allereerst laat WorkBoost coaches een volledig op maat gemaakt traject aanbieden”, legt Gawke uit. “De app schrijft niet voor wát iemand leert, hij zorgt er alleen voor dát iemand leert. Dat is maar goed ook, want wij hebben geen idee aan welk materiaal een cliënt behoefte heeft, dat weet alleen zijn coach. Onze app zorgt er daarom voor dat een cliënt getriggerd wordt om in de weer te gaan met de lesstof die zijn coach voor hem heeft uitgezocht.”

Om te illustreren hoe de vork in de steel zit, haakt Gawke aan op kleurplaatmetafoor van zijn collega: “De coach bepaalt het resultaat waar zijn cliënt naar toewerkt. Of dat nou een auto, een boot of een piraat is, de coach zet de puntjes en de cijfers. Wij helpen cliënten alleen met het trekken van de lijntjes.”

Oplossing voor twee problemen

Jason Gawke

Toen Naar en Gawke WorkBoost in maart vorig jaar lanceerden, hadden ze één doel voor ogen: het oplossen van een probleem dat loopbaancoaches al sinds het begin der tijden parten speelt. “Het is nu nog vaak zo dat cliënten, na hun loopbaangesprek van 3 kwartier, overgaan tot de waan van de dag”, legt Naar uit. “Tot twee weken later, als hun volgende gesprek is, werken ze helemaal niet aan hun loopbaantraject: veel potentiële progressie gaat in die tijd verloren.”

“Het is nu vaak zo dat cliënten, na hun loopbaangesprek van 3 kwartier, overgaan tot de waan van de dag”

“Een ander, en misschien nog wel erger probleem, is dat wanneer een traject na een paar maanden afgelopen is, coaches totaal geen manier meer hebben om cliënten te ondersteunen”, voegt Gawke toe. “Hun traject is klaar, en je moet als coach maar hopen dat je cliënt iets met de hulp die jij gegeven hebt blijft doen.”

Agile leren tussen contactmomenten in

Het eerste probleem, waarbij cliënten tussen sessies door de boel de boel laten, lost WorkBoost op door cliënten te stimuleren om elke dag te leren, legt Naar uit. “Met hulp van de app werk je dagelijks aan je progressie, ook al is het maar 5 tot 15 minuten. Op de lange termijn zet dat zoden aan de dijk.”

En er is nog iets moois, weet Naar. “Want is het na twee weken weer tijd voor een contactmoment? Dan heeft je coach nu data over de manier waarop jij je opdrachten hebt gedaan. Hij kan zien wat je goed afging, en wat juist niet, en op basis daarvan inhoudelijkere gesprekken met je voeren. En mocht een coach het op basis van je voortgang nodig vinden, kan hij je traject ook heel makkelijke aanpassen in de app. Dat concept wordt agile learning genoemd – dat is een heel belangrijk onderdeel van ons product.”

Uit het traject, maar niet uit het oog

Het tweede probleem, dat van coaches die hun cliënt na afloop van een traject uit het oog verliezen, tackelt de app bovendien. Naar: “Mensen kunnen hun WorkBoost-app zo lang ze willen blijven gebruiken. Op die manier raken ze hun opgedane kennis niet kwijt.”

“Mensen kunnen hun WorkBoost-app zo lang gebruiken als ze willen, zo raken ze hun opgedane kennis niet kwijt.”

“Voor coaches is dat interessant”, weet hij. “Na een traject kunnen ze hun voormalige cliënt immers nog sporadisch uitnodigen om opdrachten uit de app te bespreken. Zo helpen ze hun cliënt beter op de lange termijn, en kunnen ze ook wat extra consultancy-uren schrijven.”

Succes van hier naar Las Vegas

Dat het concept van hun platform staat als een huis, wisten Naar en Gawke al toen ze WorkBoost lanceerden. Maar dat hun product zo snel zou groeien als nu gebeurt, hadden ze niet per se verwacht. “We hebben momenteel 25 betalende klanten in verschillende sectoren”, vertelt Naar trots. “Laat ik het zo zeggen: de meeste start-ups zijn na twee jaar failliet, dat gaat ons niet gebeuren.”

Het succes van WorkBoost is bovendien buiten Nederland opgemerkt, zegt Gawke. “Begin volgend jaar presenteren we ons product op International CES in Las Vegas, dat is het meest invloedrijke tech-evenement van de wereld. Het Ministerie van Economische Zaken heeft ons geselecteerd om daar naartoe te gaan, als onderdeel van hun handelsmissie in de VS. Dat wij daar straks tussen giganten als Microsoft, Google en Amazon staan is echt ongelofelijk.”

Ook credits voor Vista Nova

Tot slot vinden Naar en Gawke niet dat ze het over hun app kunnen hebben, zonder Vista Nova te noemen, een opleider voor loopbaan- en leiderschapsprofessionals. “Ze bieden, onder meer op basis van mijn onderzoek naar agile loopbaanmethodieken, een geweldige eendaagse loopbaanopleiding aan”, vertelt Gawke. “Die opleiding is wat mij betreft een vereiste voor iedere loopbaancoach – daar mag je me op quoten.”

Die Vista Nova-opleiding is wat mij betreft een vereiste voor iedere loopbaancoach – daar mag je me op quoten”

“Waarom? Omdat mensen elke acht seconden beslissen of ze willen blijven doen waar ze nu mee bezig zijn, of toch iets anders willen oppakken”, vervolgt hij. “Je kunt kortom niet van ze verwachten dat ze één lijn blijven volgen – ook niet bij het doorlopen van een loopbaantraject. Agile methodieken, waarbij coaches de te volgen route continu kunnen aanpassen, zijn wat mij betreft dus de toekomst: de Vista Nova-opleiding bereidt coaches daarop voor.”

“Dat WorkBoost coaches toestaat – en misschien zelfs wel motiveert – om hun trajecten continu te wijzigen, is natuurlijk niet voor niets”, zegt Gawke afsluitend. “Ik zie ons product als een tool voor agile loopbaanmethodieken.”

Verder lezen?

Ontdekken wat loopbaancoaches van de WorkBoost-app vinden? Lees dan dit eerdere artikel van LoopbaanPro over de app.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*