fbpx

Het #Guidance-project zit er bijna op (en deze toolkit wordt het resultaat)

Organisaties uit heel Europa namen afgelopen twee jaar best practices in digitale loopbaanbegeleiding onder de loep. Van de toolkit waarin dat onderzoek resulteerde, plukken jongeren met een achterstand (en jij) straks de vruchten.

Joost de Ruiter on maart 21, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Het #Guidance-project zit er bijna op (en deze toolkit wordt het resultaat)

Als jongeren met een sociale achterstand toegang krijgen tot loopbaanbegeleiding, gaat sociale inclusie er in de hele maatschappij op vooruit. Immers: ze weten erdoor hoe ze werk vinden en, veel belangrijker nog, hoe ze werk vinden dat bij hen past – dat betekent dat hun arbeidsmarktkansen groeien. Zaak dus, om ervoor te zorgen dat die begeleiding voor hen zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar is, dachten organisaties uit de loopbaansector in Zweden, Finland, Letland, België en Portugal twee jaar geleden.

Toolkit en trainingspakket als resultaat

De organisaties in kwestie zetten daarom, met subsidie van Erasmus+, het zogeheten #Guidance-project op poten. Daarmee werd in kaart gebracht welke goedwerkende, digitale begeleidingstools zoal in omloop zijn – met online tools zijn jongeren die loopbaanbegeleiding nu mislopen tenslotte makkelijker te bereiken, zo was de gedachte. De resultaten van het project, dat uiteindelijk van april 2021 tot maart 2023 heeft geduurd, en waarvoor in totaal 64 begeleiders in 5 landen zijn geïnterviewd, delen ze binnenkort in een toolkit. Die metaforische gereedschapskist zal, hoe kan het ook anders, volzitten met de meest innovatieve en praktische loopbaaninstrumenten.

Voor het project zijn in totaal 64 begeleiders uit 5 landen zijn geïnterviewd

Dat het voor de onderzoekers niet enorm lastig was om de toolkit samen te stellen, maken we op uit de woorden van Ann Engelsen – zij was namens het Belgische Stebo vzw bij het project betrokken. “Tijdens corona zijn veel coaches overgestapt op digitale manieren om te begeleiden, iedereen die voor het #Guidance-project werd geïnterviewd kon daardoor over interessante digitale tools vertellen”, zegt ze – we parafraseren een beetje – op SchoolIT.be. “En de toolkit is niet het enige resultaat van ons project”, vervolgt ze. “We publiceren ook een aansluitend trainingspakket. Dat document moet loopbaanprofessionals bewust maken van de vele digitale mogelijkheden die er in onze sector zijn.”

Straks voor zowel loopbaan- als studiebegeleiders

De toolkit die de kartrekkers van het #Guidance-project beloven, is op dit moment nog niet te downloaden. Dat heeft alles te maken met de einddatum van het onderzoek: die staat officieel op 31 maart 2023 – we moeten er kortom nog een paar dagen op wachten. Maar als het straks zo ver is, plukken zowel studiebegeleiders als loopbaanbegeleiders de vruchten van instrumenten die in het document worden aangeraden.

Organisaties uit Zweden, Finland, Letland en Portugal hebben vooral de klemtoon op studiebegeleiding gelegd

Waarom beide beroepen in de toolkit worden bediend? Omdat niet ieder land op dezelfde beroepsgroep heeft ingezoomd, zo lezen we in het eerdergenoemde SchoolIT-artikel. De organisaties uit Zweden, Finland, Letland en Portugal hebben namelijk vooral de klemtoon op studiebegeleiding gelegd, terwijl de Belgen vooral bij loopbaancoaches aanklopten. De doelgroep verloren ze daarbij overigens niet uit het oog: ze spraken alleen met begeleiders van jongeren en jongvolwassenen.

Meer lezen?

Meer lezen over het #Guidance-project? Lees dan hier verder op de site van Stebo, de Belgische organisatie die bij het project betrokken is. Dit infosheet uit Finland biedt overigens ook een goede indruk van het project.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*