fbpx

4 manieren om jouw cliënt vitaal de banenmarkt op te sturen

Hoe ‘vitaler’ je in het leven staat, hoe groter de kans is dat je een baan krijgt. Werkzoekersplatform Sollicitatiedokter geeft daarom tips op het snijvlak van gezondheid en solliciteren. Wij zetten er hier vier op een rijtje.

Joost de Ruiter on juni 07, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
4 manieren om jouw cliënt vitaal de banenmarkt op te sturen

Wie gaat solliciteren moet inhoudelijk natuurlijk kennis van zaken hebben. Je baankansen zijn nu eenmaal groter als je weet hoe je lastige sollicitatievragen beantwoordt, maar ook hoe je een goede motivatiebrief schrijft en waar een sterk cv aan voldoet.

Alleen sollicitatieskills niet genoeg

Met alleen sollicitatieskills ben je er echter nog niet, meent werkzoekersplatform Sollicitatiedokter. Daarom richtten zij op hun website een aparte omgeving in waar werkzoekers kunnen leren om ‘gezond’ te solliciteren.

Met alleen sollicitatieskills ben je er echter nog niet

Wie gezond eet, voldoende beweegt en goed slaapt maakt volgens het platform een betere indruk op hiring managers en recruiters dan mensen die dat niet doen.

Mentaal én fysiek

Sollicitatiedokter richt zich trouwens niet alleen op de fysieke, maar ook op de mentale gezondheid van werkzoekers. Bij solliciteren komt immers veel stress (en soms zelfs paniek) kijken. Sollicitanten moeten zich daartegen kunnen wapenen, beweert het platform.

Deel jij de mening van Sollicitatiedokter? Dan vind je op hun website tips die je mee kunt geven aan je cliënt. Hij of zij kan met die adviezen ‘vitaler’ solliciteren en zo zijn of haar baankansen vergroten. Hier zetten we alvast 4 Sollicitatiedokter-tips op het snijvlak van solliciteren en gezondheid op een rijtje.

Tip 1: Schrijf sollicitatiestress van je af met een ‘5 Minute Journal’

Sommige mensen beweren dat ze hun stress van zich af kunnen schrijven. Uit onderzoeken blijkt dat schrijven inderdaad een manier is om rust in je hoofd te brengen. Schrijven forceert je hersens namelijk om informatie en prikkels te ordenen en ze daarmee ook te verwerken. ‘Je geeft ze een plekje’, noemen we dat in spreektaal.

Uit onderzoeken blijkt dat schrijven inderdaad een manier is om rust in je hoofd te brengen

Heeft jouw cliënt last van sollicitatiestress maar schuilt er geen Shakespeare of J.J. Voskuil in hem of haar? Dan lijkt schrijven in eerste instantie geen voor de hand liggende oplossing. Het 5 Minute Journal, een dagboekvorm waarbij je vragen beantwoordt en opdrachten doet, brengt daar echter verandering in. Ook mensen die niet van schrijven houden kunnen ermee makkelijk uit de voeten, en het heeft hetzelfde – zo niet een groter – effect op het verwerken van informatie in je hoofd. En dus ook op het verminderen van stress.

Bijkomend voordeel: het ‘5 Minute Journal’ kost niet veel tijd om in te vullen. Je mag op basis van de naam van het dagboek zelf raden hoeveel tijd je cliënt er kwijt aan is. Het hele Sollicitatiedokter-artikel over het ‘5 Minute Journal’ vind je hier.

Tip 2: Hou een strakke routine aan

Als je solliciteert, ben je aan het jongleren: je houdt meerdere balletjes tegelijkertijd in de lucht. Bij bedrijf A heb je al een kennismakingsgesprek gehad, terwijl de recruiters van bedrijf B nog wachten op je portfolio. In de tussentijd moet jouw cliënt zich ook nog voorbereiden op die banenbeurs van volgende week.

Als er zoveel dingen tegelijkertijd op je afkomen, is het belangrijk dat je een routine hebt. Een routine maakt namelijk keuzes voor je. Je hoeft je niet af te vragen of je nu een sollicitatiebrief moet schrijven of dat je beter kan gaan netwerken. Het is immers half 3, en dan begint altijd je netwerkuurtje. Met een routine valt er een boel keuzestress van je cliënt af.

Een routine maakt namelijk keuzes voor je

Benieuwd wat een goede routine is voor een fulltime werkzoeker? Lees dan dit Sollicitatiedokter-artikel.

Tip 3: Maak je koffie bulletproof

Nederlanders zijn dol op een kof koffie, en werkzoekers die ervan houden adviseert Sollicitatiedokter nadrukkelijk om lekker koffie te blijven drinken. Het geeft je immers energie, en als sollicitant kan je dat uitstekend gebruiken.

Wil je als werkzoeker aan het begin van je dag extra voordeel uit je kop koffie halen? Zet dan een bulletproof kopje voor jezelf. Een mix daarvoor kan je via allerlei dure websites aanschaffen, maar in dit Sollicitatiedokter-artikel lees je ook hoe je er makkelijk een zelf maakt.

Extra voordeel uit je kop koffie halen? Zet dan een bulletproof kopje voor jezelf

Waarom de koffie zo goed werkt? Volgens voedingsspecialisten zit hem dat onder andere in de B-vitaminen, het kalium en mangaan dat je met iedere slok tot je neemt. Die doen wonderen voor de werking van je hersenen en voor je energieniveau. De vetoplosbare vitaminen die je dankzij de grasboter in het drankje aantreft bevorderen bovendien je spijsvertering.

Tip 4: Doe eens een yoga-oefening

Iedere gezondheidsgoeroe adviseert je om yoga-oefeningen te doen. En alhoewel het waar is dat yoga voor iedereen zo zijn voordelen heeft, kunnen werkzoekers er écht enorm veel uithalen.

Allereerst is dat omdat je lichaam tijdens het yoga’en minder cortisol aanmaakt, dat is een stresshormoon. Als werkzoeker zit je veel in spanning: je vraagt jezelf continu af of je al dan niet wordt uitgenodigd voor dat volgende gesprek, of misschien zelfs wel die baan krijgt aangeboden. Zaak dus, om je stresslevels te verlagen. Yoga helpt daarbij.

Werkzoekers kunnen écht enorm veel uit yoga halen

Benieuwd welke voordelen yoga verder heeft voor een sollicitant? En hoe je yoga-oefening bij jouw cliënt kan introduceren. Lees dan hier het hele Sollicitatiedokter-artikel.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*