fbpx

Zo begeleid je 30’ers volgens de experts van Vizier op Scherp

Alle coaches van het Vizier op Scherp-team hebben zelf als dertiger een carrièreswitch doorgemaakt. Door die praktijkervaring kunnen ze hun doelgroep goed helpen bij een loopbaanstap, vertelt Twan Fenger, die deel uitmaakt van het collectief.

Joost de Ruiter on november 14, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Zo begeleid je 30’ers volgens de experts van Vizier op Scherp

“Het komt natuurlijk deels door je groeiende werk- en levenservaring op die leeftijd – daarover later meer – maar op je dertigste ga je door een soort van tweede puberteit”, vertelt loopbaancoach Twan Fenger. Die puberteit is in essentie niet veel anders dan je eerste, weet hij verder. “Als tiener begin je je te keren tegen – of in ieder geval vragen te stellen over – de waarden en normen die je hebt meegekregen in je jeugd”, legt hij uit. “En als dertiger doe je dat opnieuw. Voor veel mensen is dat het moment om voor de laatste keer gewoonten die ze vanuit huis hebben meegekregen van zich af te schudden.”

Dertigers willen iets veranderen, en kunnen weten wat

Twan Fenger

Een gevolg daarvan? Veel mensen willen zo rond hun dertigste iets fundamenteels veranderen in hun carrière. En precies dat is de reden dat Fenger en alle andere teamleden van coachingscollectief Vizier op Scherp zich specialiseren in het helpen van precies die doelgroep. Maar die tweede puberteit is niet de enige reden dat Fenger en zijn collega’s dertigers interessante mensen vinden. “Want zoals ik net al zei: een andere belangrijke is dat ze levenservaring hebben”, vertelt de loopbaancoach. “Ze zijn al een aantal keer op hun bek gegaan.”

“Dertigers hebben levenservaring: ze zijn al een aantal keer op hun bek gegaan”

“Begrijp me niet verkeerd”, vervolgt hij. “Iemand van halverwege de twintig kun je ook uitstekend helpen bij het maken van loopbaankeuzes, maar de kans dat je écht iets voor ze kunt betekenen is kleiner. Ze kennen zichzelf en hun interesses namelijk vaak nog niet zo goed – ze hebben nog niet de tijd gehad om ze te ontdekken. Als je dertig bent, ben je verder in je ontwikkeling. Het is dan interessanter om uit te zoeken wat je wil, omdat het waarschijnlijk is dat je waarden en normen vanaf nu voor de rest van je leven hetzelfde blijven.”

Doelgroep staat voor grote keuzes

Tot slot is er een derde reden dat het Vizier op Scherp-team in dertigers een perfecte doelgroep ziet, vertelt Fenger. “Iedereen die de leeftijd heeft bereikt, kan zich herinneren dat er, toen ze eind-20 waren, iets in ze begon te borrelen”, begint hij. “Ze staan voor keuzes: ze moeten kiezen of ze kinderen willen, en zo ja, hoe ze dat gezin met hun privéleven gaan combineren.”

Iedereen van dertig of ouder weet dat er, toen ze eind-20 waren, iets begon te borrelen”

“Hoe een carrière in dat alles past, beginnen ze zich op dat moment ook af te vragen. Je ziet dan vaak dat ze merken dat ze het veld zijn ingerold waarin ze een opleiding hebben gevolgd. En dat terwijl dat werk lang niet altijd bij hun huidige interesses past. Het gevolg? Veel mensen overwegen op hun dertigste een carrièreswitch, en kunnen daar goed de hulp van een loopbaanbegeleider bij gebruiken.

Praktijkervaring ondersteunt begeleiding

Het moge inmiddels duidelijk zijn waarom Fenger en zijn Vizier op Scherp-collega’s zich op dertigers richten. De hamvraag is vervolgens: hoe doe je dat, die doelgroep van zulk goed mogelijk loopbaanadvies voorzien? “Voor ons begint het bij naast je cliënt kunnen staan”, legt Fenger uit. “Daarmee bedoel ik: je kunnen inleven in degene die je coacht. Daarom werken wij alleen met coaches die zelf rond hun dertigste een grote carrièreswitch hebben ondernomen. Die praktijkervaring, in combinatie met onze vakkennis en science based-methodieken, zorgen ervoor dat we onze klanten écht begrijpen, en hen dus goed kunnen helpen.”

“Wij werken alleen met coaches die zelf rond hun dertigste een grote carrièreswitch hebben ondernomen”

Die carrièreswitch op hun cv, is zo’n beetje het enige dat de Vizier op Scherp-coaches met elkaar gemeen hebben, vervolgt Fenger. “We komen verder namelijk allemaal uit heel diverse achtergronden. Ik ruilde zelf op m’n dertigste een succesvolle loopbaan als jurist in voor het loopbaanvak. Maar mijn collega’s werkten hiervoor in onder andere de zorg, het onderwijs of als yoga-instructeur.”

Carrièreswitches zijn er in soorten en maten

Betekent de specialisatie van al die Vizier op Scherp-coaches in carrièreswitches dan dat al hun cliënten na een traject ook in een andere sector belanden? Zeker niet, verzekert Fenger ons. “Sommige klanten verlaten in eerste instantie niet eens hun baan”, legt hij uit. “Ze raken geïnspireerd tijdens onze trajecten, maar moeten het uiteindelijk wél op hun eigen tempo doen. Vaak horen we dan pas een paar maanden of zelfs jaren later dat ze alsnog zijn overgestapt naar een nieuwe baan. Dat kan gewoon in hetzelfde veld zijn – zolang het maar past bij hun nieuwe normen en waarden.”

“Iedereen moet het uiteindelijk wél op zijn eigen tempo doen”

“En mensen die het over een andere boeg gooien zijn er ook in soorten en maten, hè”, weet Fenger. “Aan de ene kant op het spectrum kan ik je over een cliënt vertellen die naar Finland emigreerde, nadat hij bij mij ontdekte hoe belangrijk ruimte en natuur voor hem zijn. En aan de andere kant had ik een klant die altijd hoge managementfuncties in de horeca had bekleed. Zij maakte een switch naar de zorg, maar bleef in wezen wel ongeveer hetzelfde doen: ze werd hospitality-manager in een ziekenhuis.”

Ander geheim ingrediënt: intervisiemeetings

Fenger wil tot slot nog de Vizier op Scherp-intervisiemeetings bespreken. “Die dragen enorm veel bij aan de kwaliteit van onze coaches”, vertelt hij. “De meetings komen op het volgende neer: eens in de zoveel tijd organiseren we een bijeenkomst waarin we kennis en ervaring met elkaar delen. Natuurlijk schuiven de vijf vaste leden van ons team bij die meetings aan, maar we nodigen ook tijdelijke teamleden uit: dat zijn freelancers die een bepaald aantal uur per week voor ons draaien. Door hen bij onze intervisies te betrekken, verzekeren we onze meetings van frisse perspectieven. Met dat doel in het hoofd, zorgen we er bovendien altijd voor dat er een groep coaches met diverse achtergronden bij de meetings aanschuift.”

“Onze intervisiemeetings dragen enorm veel bij aan de kwaliteit van onze coaches”

LoopbaanPro Awards

“De meest recente intervisie was trouwens een bijzondere”, besluit Fenger. “Er werd namelijk champagne geschonken! Op dat moment was immers net bekend gemaakt dat we met Vizier op Scherp voor een LoopbaanPro Award in de categorie Team van het Jaar waren genomineerd door het publiek.”

Helaas voor Fenger en zijn collega’s bleef het bij die publieksnominatie, eerder deze maand selecteerde de jury drie andere teams als finalist. Maar dat mocht de pret niet drukken voor Vizier op Scherp.

“Bij de publieksnominatie hebben we natuurlijk even stilgestaan”, legt Fenger uit. “We hebben een rondje langs de groep gemaakt: iedereen mocht vertellen wat de nominatie voor hem of haar betekent. We zeggen uiteindelijk altijd tegen onze cliënten: ‘successen moet je vieren’. Het zou gek zijn geweest als wij dan zelf deze bijzondere nominatie zomaar aan ons voorbij hadden laten gaan.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*