fbpx

“In mijn werk maak ik de wereld iedere dag een stukje mooier”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft sollicitatie- en loopbaanexpert Wendy Goudzwaard haar antwoorden.

Joost de Ruiter on juli 26, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“In mijn werk maak ik de wereld iedere dag een stukje mooier”

Wendy Goudzwaard:

 

Wat doe je precies?

“Ik ben sollicitatie- en loopbaanexpert. Ik zorg voor werkgeluk bij mijn cliënten: samen vinden we iets dat écht bij hen past. Iets waardoor ze iedere dag met een lach op hun gezicht aan de slag gaan. Daar worden ze overigens niet alleen zelf gelukkiger van, ook hun omgeving knapt ervan op. Een partner of ouder die werkgeluk ervaart, is immers prettiger in de omgang. Daarom zeg ik soms dat ik in mijn werk de wereld iedere dag een stukje mooier maak.”

“Daarom zeg ik soms dat ik in mijn werk de wereld iedere dag een stukje mooier maak”

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Ik zie snel waarom mensen Goud Waard zijn: wat hun onderscheidende kwaliteiten zijn dus. En ik ben erg direct. Liefdevol direct, noem ik dat zelf. Dat is voor de mensen die ik begeleid niet altijd leuk, maar wel nodig. Mijn cliënten waarderen mij erom, want door mijn directheid vinden ze uiteindelijk allemaal een baan die bij hen past. Ik ben de enige coach in Nederland die een baangarantie geeft.”

“Wat mij betreft bereik je werkgeluk niet alleen door te onderzoeken wie je bent en wat je drijft. Je moet ook onderzoeken voor welke kwaliteiten je betaald wilt worden en welke andere werkgelukfactoren voor jou belangrijk zijn. Bovendien moet je onderzoeken op welke manier werk een plek in je leven inneemt. Dus: welke werkconstructie past bij jou? Wil je een baan in loondienst, of wil je hybride werken?”

“Ik zie snel waarom mensen Goud Waard zijn”

“Mijn cliënten ontdekken dit alles door opdrachten te maken, die resulteren in een blauwdruk van henzelf. Daarna bekijken we in welke werkconstructie ze het beste passen. Is dat met een vast contract, als eigen ondernemer of misschien zelfs als digital nomad? Ik help mensen kortom niet alleen naar een baan die bij hen past, maar ook naar een constructie die voor hen het beste werkt.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Een man die jarenlang in een managementfunctie bij een multinational had gewerkt, klopte bij mij aan. Hij wilde iets anders gaan doen, maar had geen idee wat hem leuk leek. Aan de hand van tests en gesprekken kwamen we erachter dat hij stiekem een boel interesses had: hij wilde start-ups coachen, een energietransitiebedrijf beginnen met z’n broer, vrijwilligerswerk doen en masterclasses geven aan onderzoekers bij TNO.”

“Zijn probleem verschoof zo in korte tijd van ‘ik weet niet wat ik wil’ naar ‘ik wil zo veel dat ik niet kan kiezen’. Of althans, dat dacht hij. Want ik zei: ‘Je hoeft niet te kiezen, je doet het gewoon allemaal!’ Toen viel het kwartje bij hem pas: hij doet nu al die vier dingen die hem leuk leken één dag per week. Dat betekent dat hij ook nog eens een weekend van drie dagen heeft.”

“Doen waar je gelukkig van wordt kan vaak op meer manieren dan je denkt”

“Mijn tip: probeer bij je werkkeuze niet te kiezen maar ga op zoek naar een combinatie. Doen waar je gelukkig van wordt kan vaak op meer manieren dan je denkt.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Ik zit op solliciteren 3.0, dat betekent dat ik vind dat een werkzoeker gelijkwaardig moet zijn aan een werkgever. Tijdens een sollicitatiegesprek moet een sollicitant wat mij betreft net zoveel vragen aan een recruiter stellen als andersom. Toch zie ik nog vaak recruiters die daar niet voor open staan.”

“Die arrogante ivoren toren-houding van sommige werkgevers vind ik het lastigst aan mijn vak. Ik kan een sollicitant nog zo goed op een gesprek voorbereiden, maar daar kom je niet altijd doorheen. En dat terwijl het in het voordeel van werkgevers zou zijn om mensen wel gelijkwaardig te laten solliciteren.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Ik wil allereerst een wereld creëren waarin werkgevers en werkzoekers elkaar makkelijk vinden. Zo makkelijk, dat ik als sollicitatie-expert misschien niet eens meer nodig ben. Maar dat betekent niet dat loopbaanbegeleiding overbodig wordt. Absoluut niet, zelfs”

“Ik wil een wereld creëren waar ik als sollicitatie-coach misschien niet eens meer nodig ben”

“De laatste tijd gaan steeds meer mensen het belang van werkgeluk inzien. Wil je erachter komen waar werkgeluk bij jou vandaan komt? Dan is het wel zo fijn om een professional die met je meedenkt aan je zijde te hebben. Ik denk daarom dat loopbaancoaching alleen maar belangrijker wordt. En doordat ik nu al inzet op werkgeluk en werkconstructies, geloof ik dat ik aan die groei bijdraag.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*