fbpx

Wat loopbaanprofessionals van minister Robbert Dijkgraaf over het mbo moeten weten

Zou jij aan een vwo-scholier een mbo-opleiding aanraden? Of met iemand met een sjieke kantoorbaan een carrièreswitch naar de praktijk bespreken? Demissionair minister Robbert Dijkgraaf hoopt van wel, blijkt uit een recent interview op recruitersplatform Werf&.

Joost de Ruiter on januari 25, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Wat loopbaanprofessionals van minister Robbert Dijkgraaf over het mbo moeten weten

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zette zich in 2023 – en overigens ook daarvoor – keihard in voor het mbo. Recruitersplatform Werf& beloonde hem voor dat werk met een award voor Impactmaker van het Jaar. In een bijbehorend interview vertelde de kersverse prijswinnaar waarom het mbo hem aan het hart gaat: ook voor loopbaanprofessionals bevatte zijn verhaal een aantal belangrijke lessen.

Mbo voor iedereen, dus ook voor vwo’ers

Allereerst: het mbo moet volgens Dijkgraaf niet langer een b-keus zijn voor mensen voor wie het hoger onderwijs te hoog gegrepen is. Op die voet doorgaan is wat hem betreft geen optie, omdat mbo’ers simpelweg te hard nodig zijn bij het oplossen van uitdagingen in de toekomst – de energietransitie is daarvan slechts een voorbeeld. En dus heeft de reputatie van het beroepsonderwijs een omslag nodig, vindt de minister: het moet gezien worden als interessant, waardevol en belangrijk; iets voor iedereen. In een ideaal scenario zou een loopbaanprofessional die tegenover een vwo-scholier zit zijn of haar opties in het mbo kortom net zo serieus bespreken als diens opties aan de universiteit.

Het mbo moet niet langer een b-keus zijn voor mensen voor wie het hoger onderwijs te hoog gegrepen is

Dijkgraaf weet, zo laat hij in het interview verder optekenen, dat er nog veel werk valt te verzetten voor het zover is. “Vwo-leerlingen die nu zeggen: ik ga een mbo-opleiding doen, krijgen vaak nog de opmerking: wat ga je nou doen, zonde van je talenten.” Toch ziet de demissionair minister potentie voor de reputatieomslag waar de arbeidsmarkt wat hem betreft naar snakt. “Er is [tenslotte] een grote groep die niet happy wordt van die opwaartse druk, die niet hun bestemming vindt op de universiteit. Dan moet je als maatschappij ook zeggen: joh, wij willen dat jij op je plek komt, en dat willen we ook mogelijk maken.” De implicatie is duidelijk: die plek zou op het mbo kunnen zijn.

Peter Boerman (Werf&) in gesprek met Robbert Dijkgraaf

Supporter van skills

Verder interessant voor loopbaanprofessionals, is wat Dijkgraaf in het interview vertelt over het skillsdenken op de arbeidsmarkt – een transitie waar de loopbaansector eveneens een grote rol in speelt. Wat blijkt? De demissionair minister is groot voorstander van de focus op vaardigheden, die al begint in het onderwijs. 

“Werkgevers vragen niet meer om diploma’s, maar om combinaties van vaardigheden”

“Werkgevers vragen niet meer om diploma’s, maar om combinaties van vaardigheden”, vertelt hij. “En het onderwijs zal die combinaties moeten aanleveren. Dat is nooit helemaal af. Maar onze eenheid zal hoe dan ook steeds meer die vaardigheid of skill zijn, en steeds minder dat statische diploma.”

Meer lezen?

Benieuwd naar het hele interview dat Peter Boerman namens Werf& met Robbert Dijkgraaf afnam? Via deze link lees je het terug.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*