Michel de Wit begeleidt zijn cliënten bijna uitsluitend in de natuur. “Waarom? Omdat de buitenlucht mooie dingen te bieden heeft”, vertelt de burn-outcoach. “Je vindt er stoffen die een positief effect hebben op het herstel van je lichaam. “Én”, zo weet hij, “in de buitenlucht kun je bewegen – lichaamsbeweging is misschien wel de beste manier om stress los te laten. Soms beweeg ik met mijn cliënten door te wandelen, maar als iemand daar behoefte aan heeft, trekken we de hardloopschoenen aan. Ik ben naast burn-outcoach namelijk ook running coach.”
Takkenwerk in de natuur
Er is nóg iets moois aan mensen begeleiden in de natuur, vervolgt De Wit. “Ik ga vaak met mijn cliënten naar het bos: daar kom ik spullen tegen die ik voor mijn interventies kan gebruiken. Een tak, bijvoorbeeld! Daarmee teken ik een batterij in het zand van een ruiterpad, zo geef ik mensen inzicht in waar ze op dit moment zitten qua energie. Vervolgens kunnen we samen op zoek naar wat er nodig is om de batterij weer vol te krijgen.”
“In het bos kom ik spullen tegen die ik voor mijn interventies kan gebruiken”
Een tak kan ook een andere functie hebben bij De Wits interventies. “Aan het begin van een sessie, voordat we gaan wandelen, pak ik er wel eens één op om hem vervolgens aan mijn cliënt te geven”, legt de burn-outcoach uit. “Het geheim van de smid moet je nooit prijsgeven – wat ik de cliënt vervolgens precies laat doen houd ik daarom even in het midden. Maar laat ik het hier op houden: het kan best confronterend zijn voor mensen.”
“Toch heeft het een goede reden”, vervolgt hij. “Het is misschien niet altijd even leuk voor coachees, maar het levert hun wél vaak een openbaring op. Het is daarom een aanpak die me in eerste instantie niet altijd in dank wordt afgenomen, maar het helpt enorm. Mensen met wie ik werk laten me na afloop weten dat ze me waarderen vanwege mijn directheid.”
Stressmanagement als loopbaanbegeleiding
De Wit doet zijn werk als zelfstandig coach: zijn eigen bedrijf heet Reboost Outdoor Coaching. Daarnaast vult hij veel klussen in namens Instatera, een coachingsbureau voor stressmanagement waaraan specialisten uit het hele land verbonden zijn. Toen hij recentelijk een cliënt namens het laatstgenoemde platform begeleidde, gebeurde er iets verrassends. “De cliënt in kwestie was blijkbaar zo tevreden over mijn stijl, dat hij me nomineerde voor een LoopbaanPro Award – een onderscheiding bedoeld voor loopbaanprofessionals.”
“De cliënt was blijkbaar zo tevreden over mijn stijl, dat hij me nomineerde voor een LoopbaanPro Award”
“Aanvankelijk was ik daarover erg verbaasd”, vervolgt De Wit, die overigens niet door de jury voor de finale van de Awards werd geselecteerd. “Ik ben ten slotte een burn-out-coach, ik heb mezelf nooit als loopbaanadviseur gezien. Maar ik voelde me ook vereerd. En hoe meer ik erover na ging denken, hoe meer ik tot de conclusie kwam: ‘mijn werk komt eigenlijk erg dicht bij het loopbaanveld.’ Ga maar na: al mijn cliënten hebben stressklachten, bij de meesten komt dat doordat ze vastlopen in hun werk. En alhoewel ik hen nooit direct advies geef over hun carrière, komen mensen bij mij vaak wél tot het inzicht dat een ander loopbaanpad stressfactoren bij ze weg kan nemen. Uiteindelijk is dat volgens mij de kern van loopbaanbegeleiding: ervoor zorgen dat je cliënten op eigen houtje tot inzichten over hun professionele situatie komen.”
Kernwaarden belangrijk
Praat je verder met De Wit? Dan ontdek je dat de burn-out-coach een heuse visie op loopbanen heeft. Hij bewaart zelfs interventies voor problematiek op het gebied in zijn arsenaal. “Ik werk regelmatig met cliënten van wie ik zie: de bron van jouw stress is je werk”, legt hij uit. “En de oorzaak van dat vastlopen? Die ligt dan dikwijls in het feit dat iemand op jonge leeftijd een studiekeus maakte, die niet matcht met z’n kernwaarden op dit moment.”
“Ik werk regelmatig met cliënten van wie ik zie: de bron van jouw stress is je werk”
“Stel ik die diagnose? Dan probeer ik mijn cliënt te laten ontdekken: ‘mijn stress komt doordat ik iets doe wat ik niet leuk of belangrijk vindt’. En komt iemand tot die conclusie? Dan kunnen we het daarna hebben over wat in zijn ogen wél de moeite waard is – zijn kernwaarden dus. Een cliënt ontdekt dan vanzelf dat een carrièreswitch wonderen voor zijn stresslevels zou doen.”
“En soms is de oplossing veel simpeler dan een carrièreswitch, hè”, voegt De Wit toe. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand wel in de juiste baan werkt, maar zijn werkgever of manager niet aansluit op zijn kernwaarden. In dat geval kan iemand gewoon van werk in de eigen sector wisselen. Soms is een stap naar een andere afdeling zelfs al genoeg.”
Stressmanagement hard nodig
Dat De Wit dit jaar door iemand uit het publiek genomineerd werd voor een LoopbaanPro Award, is misschien wel tekenend voor het groeiende belang van zijn niche. “Ieder jaar zie ik meer en meer mensen in de problemen komen met hun mentale gezondheid”, vertelt hij zelf somber over die ontwikkeling.
“Ieder jaar zie ik meer en meer mensen in de problemen komen met hun mentale gezondheid”
Een verklaring voor de toename van burn-outs en bore-outs heeft de stressmanagementcoach ook. “Het zijn welvaartsziekten, hè. Vooral jonge mensen kunnen, zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is, doen wat ze willen. En ze willen het allemaal: een huis, een gezinnetje, een carrière, lekker veel reizen… De druk die sociale media op hen leggen, kun je aan dat rekensommetje toevoegen, en dan wordt die druk opeens heel hoog. Daarom denk ik dat mijn collega’s en ik de komende jaren nóg meer te doen gaan krijgen.