fbpx

Waarom ook loopbaanbegeleiders niet om de klimaatcrisis heen kunnen

De nieuwe generatie neemt de klimaatcrisis serieus, en de loopbaansector moet dat voorbeeld volgen. Niet alleen voor de toekomst van de planeet, maar ook voor die van het vak.

Joost de Ruiter on augustus 21, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Waarom ook loopbaanbegeleiders niet om de klimaatcrisis heen kunnen

De wereld staat in brand: die conclusie mogen we wel trekken na een week waarin opnieuw het ene na het andere hitte record sneuvelde. Die ontwikkeling is natuurlijk voor niemand een goede, maar vooral de nieuwe generatie moet zich zorgen maken. Zij zijn tenslotte nog een poosje tot deze planeet veroordeeld, en wat er ook gebeurt: de stijgende temperaturen gaan grote impact hebben op de rest van hun leven. Gelukkig zijn ze daar, zonder al teveel te willen generaliseren, van op de hoogte – veel jonge mensen die nu de arbeidsmarkt betreden, willen niets liever dan de strijd aangaan met de opwarming van de aarde.

Gen Z wil groene skills

De oplettende lezer begrijpt inmiddels waarom een verhaal over de klimaatcrisis op een website voor loopbaanbegeleiders relevant is. Nog niet op stoom? Dan nemen we een aanloopje om het uit te leggen. De vork zit als volgt in de steel: op een normale arbeidsmarkt ontstaat er vanuit het bedrijfsleven op gegeven moment een vraag naar een bepaalde skill. Om aan die vraag te voldoen, beginnen onderwijsinstellingen in die skill op te leiden, zodat naar verloop van tijd het aanbod min of meer gelijk is aan de vraag.

De arbeidsmarkt ten tijde van de klimaatcrisis is echter geen normale

De arbeidsmarkt ten tijde van de klimaatcrisis is echter geen normale. Ondernemers van een jaar of 50 zien, opnieuw zonder al teveel te willen generaliseren, de situatie als minder acuut dan de gemiddelde Zoomer. In andere woorden: uit het bedrijfsleven klinkt de vraag om werknemers met duurzame skills nog niet erg luid – al helemaal als je hem vergelijkt met de roep van jongeren om in een duurzaam vak opgeleid te worden. Amerikaans onderzoek liet eind vorig jaar zien dat 1 op de 5 studenten z’n studierichting liet beïnvloeden door de opwarming van de aarde.

Loopbaansector moet helpen

Begin je hem te vatten? Jonge mensen zijn zich bewust van de problemen die hen te wachten staan, en willen hun mouwen opstropen om de meest catastrofale excessen van klimaatverandering in te perken. Maar aangezien de oude garde in het bedrijfsleven nog weinig om duurzame skills vraagt, wordt er bij onderwijsinstellingen niet veel in opgeleid. Daardoor kan Gen Z de skills die het nodig heeft nauwelijks ergens opdoen. Dat is natuurlijk niet de schuld van de loopbaansector – overheid en onderwijs zullen dat probleem moeten oplossen. Maar wat loopbaanbegeleiders wél kunnen doen, is jongeren helpen bij het vinden van een rol op de arbeidsmarkt waarop zij het beste de klimaatcrisis kunnen bestrijden.

Wat loopbaanbegeleiders kunnen doen, is jongeren helpen bij het vinden van een groene rol die past

En ja: dat is een urgente rol. Want volgens hetzelfde Amerikaanse onderzoek dat eerder in dit artikel werd aangehaald, wil maar liefst 30% van de middelbare scholieren meer over duurzame carrières weten, terwijl maar 20% van de docenten en decanen iets van dat onderwerp afweet. Loopbaanbegeleiders moeten in dat gat springen. Niet alleen om hun steentje bij te dragen aan de gezonde toekomst van de planeet, maar ook aan die van het vak. Immers: als een groot deel van de beroepsbevolking een carrière in de duurzaamheidssector zoekt, maar het loopbaanvak daar niet bij kan helpen, kun je je afvragen hoe lang hij nog relevant blijft.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*