fbpx

Verenigde Naties: “Leeftijdsdiscriminatie door corona versterkt”

Leeftijdsdiscriminatie is een bekend probleem op de arbeidsmarkt. De coronacrisis heeft de situatie alleen maar erger gemaakt, blijkt nu uit onderzoek van de VN.

Joost de Ruiter on april 12, 2021 Gemiddelde leestijd: 1 min
Deel dit artikel:
Verenigde Naties: “Leeftijdsdiscriminatie door corona versterkt”

Dat leeftijdsdiscriminatie een groot probleem is voor de Nederlandse arbeidsmarkt is geen nieuws. Dat oudere mensen buiten onze landsgrenzen er ook mee te maken krijgen, is dat net zo min.

Onderzoek

Maar alhoewel sommige werkgevers wel degelijk proberen het taboe op kandidaten van boven de vijftig te doorbreken, is de positie van oudere werkzoekers nog altijd fragiel. Sterker nog: volgens onderzoek dat de Verenigde Naties deze maand publiceerde houdt wereldwijd een op de twee mensen er een leeftijdsdiscriminerende houding op na. Niet gek dus, dat veel vijftigplussers moeite hebben met werk vinden.

Het onderzoek, waar een waslijst aan internationale organisaties bij betrokken was, omschrijft leeftijdsdiscriminatie als een “plaag voor de samenleving”. “Leeftijdsdiscriminatie kost de samenleving miljarden euro’s per jaar”, valt er verder in het onderzoek te lezen.

“Leeftijdsdiscriminatie kost de samenleving miljarden euro’s per jaar”

Corona versterkt hokjesdenken

Onderzoekers die het rapport samenstelden viel daarnaast op dat de coronacrisis het hokjesdenken over leeftijd heeft versterkt. De crisis zorgde ervoor dat hele maatschappijen nu over leeftijdsgroepen denken in termen als ‘klein risico voor besmetting’ of ‘groot risico voor besmetting’. Veel jongeren zijn daardoor – nog meer dan voor de crisis het geval was –ouderen als zwak gaan zien.

Het rapport geeft verder weer dat ouderen niet alleen op de arbeidsmarkt met discriminatie geconfronteerd worden. In veel landen staan ze in de gezondheidszorg ook op 1-0 achter. Daarnaast is leeftijdsdiscriminatie in veel gevallen de oorzaak van het sociale isolement waarin ouderen terechtkomen. Het onderzoek schat daarom dat 6,3 miljoen gevallen van depressie wereldwijd aan leeftijdsdiscriminatie zijn toe te schrijven.

Ook jongeren de dupe

Wie denkt dat alleen ouderen de dupe zijn van leeftijdsdiscriminatie komt overigens bedrogen uit. Voor jongeren is het weliswaar veel makkelijker om een baan te scoren, maar voor bestuursfuncties en op de huizenmarkt worden ze structureel achtergesteld. “Iedereen heeft last van discriminatie op leeftijd”, concludeert het onderzoek kortom.

De onderzoekers willen dat landen leeftijdsdiscriminatie actief bestrijden. Educatieve maatregelen moeten daar een rol in gaan spelen, net als aanvullend onderzoek om het probleem scherper in kaart te brengen, suggereren ze.

Meer lezen?

Het NRC schreef naar aanleiding van het VN-rapport een artikel over de leeftijdsdiscriminatiesituatie in Nederland. Je vindt het hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*