Wat doe je wanneer een cliënt vanwege de stress verstrikt is geraakt in zijn loopbaan? Je bent immers geen stress coach. Toch kan je hem met de juiste tooling wel degelijk ondersteunen.
Zenuwen of stress?
Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over mensen voor wie stress het grootste obstakel is om een volgende loopbaanstap te zetten. En dus niet over mensen die alleen hoog in de stress zitten op moment dat ze je praktijk binnenkomen, bijvoorbeeld omdat ze het idee van loopbaancoaching spannend vinden. Ademhalingsoefeningen volstaan in die gevallen vaak.
We hebben het hier over mensen voor wie stress het grootste obstakel is om een volgende loopbaanstap te zetten
Goed, terug naar die cliënten voor wie stress in de weg staat om de juiste loopbaankeuze te maken. Je ziet ze steeds vaker, schreef vitaliteits-, stress-, burn-out- en loopbaancoach Willemien van den Tol twee maanden geleden in een blog op de website van het Noloc. Sterker nog: bij het overgrote gedeelte van de cliënten die zich in 2020 bij haar meldde, was stress de oorzaak van carrièreproblemen.
Quickscan
Om de problematiek aan te pakken, zo schrijft ze, laat ze cliënten een lijst van stressoorzaken maken. Die moeten ze vervolgens terugbrengen tot een top-5. Van den Tol vraagt cliënten vervolgens ook aan te geven hoe intens ze de belemmeringen ervaren, en welke gevolgen het heeft op hun lichamelijke gezondheid, hun energieniveau en hoe ze zich voelen.
Om de problematiek aan te pakken laat Van den Tol haar cliënten een lijst van stressoorzaken maken
De quickscan, een verkorte vorm van de inventariserende vragenlijst die Van den Tol zelf in haar praktijk gebruikt, helpt jou en je cliënt om die top-5 in kaart te brengen. Je kunt hem hier downloaden. Van den Tol adviseert je om de vragenlijst tot het kopje ‘Motivatie’ in te vullen.
Na het invullen van de test hebben jij en je cliënt een beter beeld van de stressoorzaken die hem in de weg zitten bij z’n loopbaankeuze. Dat geeft jullie een startpunt om aan te werken.
Niet makkelijk
Natuurlijk los je stress niet zomaar op. Om het blog van Van den Tol te parafraseren: “Alhoewel een gemiddelde loopbaanprofessional veel in zijn mars heeft en gewend is om met een veelheid van instrumenten te werken, lijkt een nieuw vakgebied – zoals omgaan met stress – best lastig om eigen te maken.”
“Een nieuw vakgebied zoals omgaan met stress lijkt best lastig om eigen te maken”
Dat betekent niet dat loopbaancoaches het stressvraagstuk maar moeten laten varen, weet ze ook. Zelf begon ze zich pas drie jaar geleden toe te leggen op het thema stress in loopbaancoaching. Tegenwoordig helpt ze dagelijks cliënten die met stress kampen.
Verder lezen?
Meer weten over de aanpak van stress bij cliënten die loopbaancoaching zoeken? Hou dan de volgende editie van LoopbaanVisie, het vakblad van Noloc, goed in de gaten. Willemien van de Tol wordt daarin uitgebreid over het thema geïnterviewd.