Voor wie de 50 gepasseerd is, is werk vinden een stuk lastiger: leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is nog altijd aan de orde van de dag. In de eerste plaats is dat een slechte zaak voor oudere werkzoekers – zij willen gewoon graag hun handen uit hun mouwen steken – maar ook voor organisaties is het niet goed: ieder bedrijf heeft baat bij ervaren krachten die alles al eens hebben meegemaakt.
Leeftijd vanaf nu taboe
Tijd om het probleem bij zijn wortels aan te pakken, moeten ze in Denemarken hebben gedacht. In het Scandinavische land trad begin deze maand namelijk een wet in werking die het werkgevers verbiedt om bij sollicitatieprocedures naar leeftijd te vragen. Dat betekent dat bedrijven in hun zoektocht naar nieuw personeel geen formulieren mogen verspreiden waarin een leeftijd of geboortedatum kan worden opgegeven. De wet geeft werkzoekers bovendien het recht om hun leeftijd gedurende het sollicitatieproces te verzwijgen, lezen we op de website van recruitersplatform Werf&.
Tijd om het probleem bij zijn wortels aan te pakken, moeten ze in Denemarken hebben gedacht
Toen de wet een aantal maanden geleden door het Deense parlement werd aangenomen – dat gebeurde in maart, om precies te zijn – was de plaatselijke werkgelegenheidsminister voorzichtig optimistisch. “Ik begrijp dat dit verbod niet alles zal doen, maar het geeft wel een sterk signaal af’, liet Peter Hummelgaard optekenen. “Met deze wetgeving willen we voorkomen dat werkgevers hun stapel sollicitaties filteren door alleen naar geboortedata te kijken voordat ze ze doorlezen, en dat ze daadwerkelijk de competenties van de sollicitant bekijken.”
In ieder geval goed gevoel
Of de wet daadwerkelijk gaat helpen, moet nog blijken – hij is tenslotte pas net in werking getreden. Gevoelsmatig heeft het nieuwe beleid echter al wel zoden aan de dijk gezet: uit onderzoek van vakbond HK Privat, dat ongeveer 100.000 werknemers in de particuliere sector vertegenwoordigd, bleek dat het aantal mensen dat zich op basis van leeftijd voelt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt is gedaald. Afgelopen najaar vond 24% van de HK Privat-leden nog op leeftijd gediscrimineerd te zijn, maar nu lag dat cijfer op 17%.
Het aantal Denen dat zich op basis van leeftijd voelt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt daalde
Oudere werkzoekers in de lift
Overigens gaat het oudere werkzoekers in Denemarken de laatste tijd sowieso voor de wind. Dankzij de krapte op de arbeidsmarkt – waar ook onze Scandinavisch vrienden van in de ban zijn – is de werkloosheid onder mensen tussen de 50 en de 59 afgelopen jaar gehalveerd, weet persbureau Ritzau.
HK Privat-voorzitter Simon Tøgern juicht die ontwikkeling – hoe kan het ook anders – toe. Hij is niet alleen blij voor oudere werknemers die eindelijk weer eens een kans krijgen, maar ook voor hun nieuwe collega’s. “De meeste mensen zullen merken dat het hebben van een collega die de zilveren huwelijksleeftijd heeft, op verschillende niveaus bijdraagt aan de werkplek”, vertelt hij aan Ritzau.