fbpx

SkillsCV krijgt ‘Ethical Board’ op advies van Lodewijk Asscher

De start-up hoopt met de ethiekcommissie, die overigens de eerste in zijn soort in Nederland is, verantwoord te kunnen ontwikkelen en innoveren.

Joost de Ruiter on september 30, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
SkillsCV krijgt ‘Ethical Board’ op advies van Lodewijk Asscher

Het SkillsCV: als je de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt een beetje volgt, heb je er wel eens van gehoord. De start-up wil ervoor zorgen dat mensen meer op basis van hun vaardigheden, en minder op basis van hun ervaring een passende baan vinden. Mooie ambitie natuurlijk – en ook heel relevant in een tijdperk waar carrière-wisselaars belangrijker zijn dan ooit. Maar voor start-ups ligt altijd gevaar op de loer. Want groeien ze te snel? Dan kunnen ze belangrijke zaken over het hoofd zien, en dat kan op de lange termijn problemen opleveren.

Maarten Westerduin

Onafhankelijk orgaan om innovatie te toetsen

Bij SkillsCV wil men zo’n ontwikkeling koste wat kost voorkomen. En dus wordt er, op advies van niemand minder dan voormalig PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher, een ethiekcommissie opgetrokken. Die groep mensen – in het eigen persbericht heeft SkillsCV het over een ‘Ethical Board’ – gaat als onafhankelijk orgaan toetsen of SkillsCV nieuwe initiatieven en innovaties op een ethisch verantwoorde manier toepast.

De ‘Ethical Board’ gaat toetsen of SkillsCV nieuwe initiatieven op een ethisch verantwoorde manier toepast

Mede-oprichter en CEO van SkillsCV Maarten Westerduin is erg te spreken over de oprichting van het adviesorgaan. “We zijn jong en groeien hard”, laat hij optekenen. “[Maar] om duurzaam het verschil te kunnen maken, moeten we blijven leren en onszelf steeds opnieuw de vraag stellen: hoe kunnen we het nog beter doen?” Het nieuwe opgerichte Ethical Board lijkt een antwoord op die vraag te zijn.

Samenstelling nieuw in Nederland

Nog een leuke extra dan: het Ethical Board wordt het eerste in zijn soort in Nederland. Niet omdat er nu geen andere ethiekcommissies bestaan, natuurlijk. Maar wel omdat dit het eerste is waarin naast ethiek-experts ook specialisten uit de technologie en de arbeidsmarkt plaatsnemen.

Naast ethiek-experts nemen ook specialisten uit de technologie en de arbeidsmarkt plaats in de commissie

Benieuwd naar de namen en rugnummers? Dan kunnen we melden dat Jeroen van den Hoven, Hoogleraar in Ethiek en Technologie aan de TU Delft, heeft toegezegd voorzitter van de commissie te worden. Ook Ronald Dekker (arbeidseconoom TNO), Elijah Alvares (sectorbestuurder FNV Young&United), Serena Does (hoogleraar Verwey Jonker Instituut), Renee Frissen (oprichter Open Embassy) en Danny Sanders (mede-oprichter The Inclusion Studio) nemen zitting in de Board.

Over SkillsCV

SkillsCV is een in 2020 geboren initiatief met als doel om de manier waarop mensen werk vinden voorgoed te veranderen. Gebruikers van het SkillsCV vinden namelijk niet op basis van hun opleiding en ervaring een baan die bij hen past. In plaats daarvan doen ze het, zoals de naam al doet vermoeden, op basis van hun vaardigheden. Of, zoals SkillsCV op de eigen website schrijft: “Wij willen mensen helpen om de baan te vinden die ze zijn!”.

“Wij willen mensen helpen om de baan te vinden die ze zijn!”

Vooral op de huidige arbeidsmarkt, waarin sommige werkvelden met krapte kampen, terwijl andere sectoren op hun laatste benen lopen, is de tool relevant. Hij stimuleert mensen namelijk om te ontdekken welke banen in kraptesectoren passen bij hun vaardigheden. Om een voorbeeld te geven van hoe het SkillsCV in de praktijk werkt, sprak LoopbaanPro eerder dit jaar met het Samenwerkingsverband Regio Zwolle en de Gemeente Almere. Die interviews kun je via voorgaande links teruglezen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*