fbpx

Op loopbaanreis met Jolanda Boomsma: “In een nieuw gebied sta je open voor verandering”

 “In het landschap van de West-Algarve zien mijn coachingsgasten hun loopbaansituatie weerspiegeld”, vertelt Jolanda Boomsma, die loopbaanbegeleidingstrajecten in Portugal aanbiedt.

Joost de Ruiter on november 18, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Op loopbaanreis met Jolanda Boomsma: “In een nieuw gebied sta je open voor verandering”

Corona blijft bij ons, maar vliegen is opnieuw mogelijk, en dus komen ook voor coachingstrajecten weer mensen naar de buitenlandse zon. Daar hopen ze, voor het eerst sinds begin 2020, tijd, rust en persoonlijke aandacht te vinden, om zo een positieve slag in hun loopbaan te maken.

Loopbaantraject in Zuidwest Portugal

Jolanda Boomsma
Jolanda Boomsma

Dus terwijl de eerste ‘loopbaanonderzoekers’ weer afreizen – Zuid-Europa is voor hen vaak een geliefde bestemming – kun je je afvragen wat het nut van die reizen is. Want: welke inzichten over je professionele carrière doe je in het buitenland op, die je niet in een coachingspraktijk in Nederland zelf kunt bereiken?

Vraag je het aan Jolanda Boomsma, dan zijn er talloze antwoorden. Jolanda werkte vanuit haar praktijk I-Opener eerst 7 jaar in Nederland, daarna ging ze loopbaanreizen naar de Algarve in Portugal aanbieden. Dat doet ze inmiddels 13 jaar, en dus weet de snelle hoofdrekenaar dat dit haar 20-jarige jubileumjaar is als loopbaancoach. Dat gaat ze vieren.

“In Portugal werk ik samen met mijn coachingsgasten, wandelend in de natuur”

Voor Jolanda verder ingaat op die “talloze antwoorden” van hierboven, legt ze eerst uit hoe haar trajecten in de Algarve er precies aan toegaan. “In Portugal werk ik samen met mijn coachingsgasten, wandelend in de natuur”, vertelt ze. “Vijf dagen lang ga ik 1-op-1 met hen aan de slag. Voor mijn gasten, het zijn vooral vaak mensen in een outplacementtraject , betekent dat zo’n 25 uur met een persoonlijke coach. Ze krijgen ook één dag vrij. Zijn ze eenmaal terug in Nederland, dan blijf ik ze begeleiden. Zo kan ik helpen om in Portugal gemaakte plannen tot een goede uitwerking te brengen.”

Aangewezen op jezelf

Dan het antwoord op onze vraag: wat is het nut van die reizen? Volgens Jolanda zit hem dat allereerst in de intensiviteit van een traject in het buitenland. “Ga je op loopbaanreis? Dan kies je er namelijk voor heel intensief met jezelf én je carrièrekwestie aan de slag te gaan”, vertelt ze via een videoverbinding aan LoopbaanPro. Op de achtergrond schittert de zon op de Atlantische Oceaan.

“Ga je op loopbaanreis? Dan kies je er namelijk voor heel intensief met jezelf aan de slag te gaan”

“Dankzij de intensiteit van het traject, en de tijd en ruimte die het je geeft, kunnen dingen goed bezinken”, vervolgt ze. “Althans: Je komt eerder tot verdieping dan wanneer je om de week naar een coachingspraktijk gaat om het anderhalf uur over je loopbaan te hebben.”

“En wat daar nog bijkomt: ga je na een begeleiding van negentig minuten in Nederland weer terug naar huis? Dan praat je ’s avonds aan tafel je nieuwe inzichten snel van je af, voordat ze überhaupt de tijd kregen om ‘te landen’. Je krijgt dan meningen en adviezen van buitenaf – bijvoorbeeld van je partner of familieleden. Die adviezen zijn goedbedoeld, maar de kunst is juist je eigen antwoorden te vinden. Dát is wat er gebeurt wanneer je in je eentje op loopbaanreis gaat – dat is meteen de reden dat ik bewust alleen individuen begeleid.

Een coachingsgast van Jolanda werkt aan zijn volgende stap

Een nieuwe omgeving helpt ook

Er is nog een goede reden om op loopbaanreis te gaan, weet Jolanda. “Ga je op loopbaanreis? Dan kom je in een onbekende wereld, bijvoorbeeld de Algarve, terecht”, steekt ze van wal. “En in zo’n wereld, die in niets op Nederland lijkt en waar je niets herkent, ben je aangewezen op jezelf. Dat komt goed uit, want zoals ik al zei, antwoorden op je loopbaanvragen vind je in jezelf, niet in de buitenwereld.

Natuurlijke kantoortjes

Terwijl de zee op de achtergrond weer eens van zich laat horen – de golven knallen tegen de kust – heeft Jolanda zo al een aantal voordelen van haar loopbaanreis opgesomd. Maar de allerbelangrijkste reden? Die heeft ze tot nu toe achterwege gelaten. Het is de kracht van de gevarieerde “natuurlijke kantoortjes”, waar de Algarve een overvloed van heeft.

“Iedere locatie waar we heen gaan, laat mijn coachee iets anders zien en ervaren”, legt Jolanda uit. “Zij zien of herkennen in het grillige, lieflijke, ruige, verstilde, dynamische of desolate karakter van het Portugese landschap iets van zichzelf of iets dat hun huidige loopbaankwestie weerspiegelt. Mede op basis van die natuurlijke kantoortjes, trek ik mijn instrumenten uit m’n rugzak. Daarmee verkrijgen mijn coachingsgasten helder zelfinzicht en verrassende perspectieven.”

“Vroeger dacht ik dat mijn werklocatie in Portugal een luxe was – tegenwoordig zie ik het als een rijkdom in twee werelden te kunnen werken en leven”, vervolgt Jolanda. Niet alleen voor mijn coachingsgasten, maar ook voor mijn eigen gezonde balans en betekenis. Het landschap hier is zo divers. De ene dag sta ik met mijn coachee in een authentiek dorpje, de andere dag zien we hoe een ruige, zwart granieten kust schuimende golven stukslaat.”

Alternatieven aan de Drentse Aa

Toen Jolanda de afgelopen twee jaar geen loopbaanreizen naar Portugal kon organiseren, gooide ze haar aanpak over een andere boeg. “Ook een coach moet anticiperen op veranderende omstandigheden”, zegt ze daar zelf met een glimlach over. Terwijl het luchtruim op slot zat, nam de geboren Friezin haar coachingsgasten mee naar het Nationaal Park De Drentsche Aa, een natuurgebied in een beduidend ander klimaat dan Portugal.

“Ook een coach moet anticiperen op veranderende omstandigheden”

Maar alhoewel het weer in Drenthe anders was, bleef er ook in Noord-Nederland veel van Jolanda’s loopbaanreis overeind. Zo verbleven mensen tijdens haar trajecten op de hei in een bed-and-breakfast of hotel en waren ze een paar dagen echt op zichzelf, in een omgeving die ze nog niet kenden.

Het beviel haar zo goed, dat ze de reizen naar Drenthe nog steeds aanbiedt, ook nu Portugal weer tot de mogelijkheden behoort. Jolanda: “Voor mensen die niet naar Portugal willen of kunnen komen, blijft Drenthe een fantastische optie.”

Verder lezen

Benieuwd naar de loopbaanreizen van Jolanda Boomsma? Klik dan hier voor meer informatie. Je kunt ook I-Opener-activiteiten volgen op haar LinkedIn-pagina.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*