fbpx

Noloc spreekt voortaan niet meer van ‘loopbaanbegeleider’, maar van ‘loopbaanspecialist’

Het loopbaanvak bestaat uit uiteenlopende disciplines, maar wat de diverse beroepsgroep wél gemeen heeft, is zijn vakmaschap. Er is daarom reden voor een terminologieverandering, meent beroepsorganisatie Noloc.

Joost de Ruiter on mei 10, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Noloc spreekt voortaan niet meer van ‘loopbaanbegeleider’, maar van ‘loopbaanspecialist’

Beroepsorganisatie Noloc gaat het niet langer over ‘loopbaanbegeleiders’, maar liever over ‘loopbaanspecialisten’ hebben. Dat maakte Angelique Jansen, bestuursvoorzitter van de club, afgelopen maand op het Noloc Kennisfestival bekend. In een recente column op de Noloc-website gaat ze verder in op de terminologieverandering.

Nieuwe term vangt vakmanschap en diversiteit

Haar redenering is tweeledig, maken we uit die column op. Allereerst ziet ze loopbaanbegeleiding als een discipline die vakmanschap vereist: het woord specialist benadrukt in haar optiek die kennis en kunde beter dan het woord ‘begeleider’. “Specialist is volgens ons een krachtige uitdrukking van onze professionaliteit en deskundigheid op loopbaangebied”, laat ze namens Noloc optekenen.

“Specialist is volgens ons een krachtige uitdrukking van onze professionaliteit”

Ten tweede meent Jansen dat het woord ‘begeleider’ te veel aandacht heeft voor loopbaancoaches, terwijl het andere disciplines in het loopbaanvak niet meeweegt. Het vak bestaat bijvoorbeeld ook uit jobcoaches, re-integratieadviseurs, mobiliteitsadviseurs en studiekeuzebegeleiders. “Die diversiteit van ons vak is voortaan gebundeld onder één noemer: dé loopbaanspecialist”, lezen we in haar column.

Noloc-voorzitter Angelique Jansen

Ook aandacht voor nieuwe site en Kennisfestival

Verder schenkt Jansen aandacht aan de nieuwe website van Noloc. Die nieuwe site betreft slechts een tussenfase, zo lezen we – een volledig vernieuwd digitaal thuis wordt later gepresenteerd. Die nieuwe site moet loopbaanspecialisten en hun diensten vooral toegankelijker maken voor het bedrijfsleven: ondernemers kunnen dankzij op de nieuwe pagina straks makkelijker informatie vinden.

Die nieuwe site moet loopbaanspecialisten vooral toegankelijker maken voor het bedrijfsleven

Jansen opent haar column overigens met een dankwoord aan iedereen die afgelopen maand op het Noloc Kennisfestival aanwezig was. “Het is altijd een feestje om zoveel loopbaanspecialisten bij elkaar te zien, want ieder van jullie brengt een unieke mix van expertise en passie voor ons vak mee”, schrijft ze. Ook voor LoopbaanPro was tijdens het Kennisfestival dit jaar een mooi podium weggelegd: dit platform reikte op het event de jaarlijkse LoopbaanPro Awards uit.

Verder lezen?

Zelf de column van Angelique Jansen lezen? Dat doe je via deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*