Laten we beginnen met het goede nieuws, want dat is er ook. Als we kijken naar de recent gepubliceerde Women in Work Index van PwC, is het percentage vrouwen dat in Nederland een baan heeft best hoog: 81,1%. Sterker nog, alleen IJsland en Zweden doen het qua vrouwelijke arbeidsparticipatie beter, en je meerdere moeten erkennen in Scandinavische landen is, als het op maatschappelijke progressie aankomt, nooit een schande.
Hekkensluiter van de fulltime-baan-lijst
Wat wel een beetje schandalig is, is het nieuws dat volgt – dat is een stuk minder florissant. Volgens dezelfde index is Nederland met 48% namelijk hekkensluiter van de lijst van het percentage vrouwen in fulltime-posities. U leest het goed: in geen enkel Westers land dat de Women in Work Index meetelt, hebben zo weinig vrouwen een fulltime-baan als bij ons.
In geen enkel land dat de Women in Work Index meetelt, hebben zo weinig vrouwen een fulltime-baan als bij ons
Natuurlijk zijn er redenen aan te wijzen voor die erbarmelijke positie op de ranglijst. De kosten voor kinderopvang, bijvoorbeeld, vertelt Janet Visbeen, lid van de raad van bestuur van PwC Nederland. “In landen waar meer dan 80 procent van de vrouwen fulltime werkt, liggen de kosten voor kinderopvang beduidend lager, blijkt uit ons onderzoek. In Nederland kunnen de kosten voor kinderopvang tot wel 17 procent van het huishoudinkomen bedragen.”
Naar de zestiende plek
Andere cijfers die boekdelen spreken over emancipatie op de Nederlandse werkvloer, gaan over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Die is, zo schrijft PwC in het persbericht bij de Index, weliswaar lager dan in 2000 (mag het eens?), maar ten opzichte van een jaar geleden is-ie gewoon weer toegenomen. Voor de meeschrijvers thuis: 21% in 2000, 13,5% in 2023 en 13,7% in 2024.
De loonkloof is, zo schrijft PwC in het persbericht bij de Index, weliswaar lager dan in 2000, maar mag het eens?
Al die cijfers bij elkaar zorgen ervoor dat Nederland twee plaatsen is gezakt op de Women in Work Index – en niet omdat Zweden en IJsland ons hebben ingehaald. Nee: we zakten van de veertiende naar de zestiende (!) plaats. Lang verhaal kort: er is op het gebied van emancipatie nog altijd werk aan de winkel – ook voor loopbaanprofessionals.
Veder lezen?
Het hele PwC-onderzoek lezen? Dat kan via deze link.