fbpx

“Met mijn online coachprogramma bepalen mijn cliënten hun koers – waar en wanneer ze maar willen”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft loopbaancoach Manon Erich haar antwoorden. Ze doet haar werk volledig online.

Joost de Ruiter on oktober 14, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Met mijn online coachprogramma bepalen mijn cliënten hun koers – waar en wanneer ze maar willen”

Manon Erich

 

Wat doe je precies?

“Ik heb een achtergrond in de recruitment. Het leukste aan dat vak vond ik de gesprekken die ik met kandidaten voerde over wat hen motiveerde: loopbaanbegeleider worden was voor mij dus een logische vervolgstap. Eerst deed ik outplacement- en mobiliteitstrajecten bij een gerenomeerd loopbaanadviesbureau, coachingstrajecten waarbij ik me richtte op ontwikkeling en groei volgden. Iets meer dan 5 jaar geleden begon ik voor mezelf.”

“Als zelfstandig loopbaanprofessional wil ik mensen helpen de regie over hun loopbaan te nemen”

“Als zelfstandig loopbaanprofessional wil ik mensen helpen de regie over hun loopbaan te nemen. ‘Koers bepalen’, noem ik dat. Heel simpel gezegd: door stil te staan bij vragen als ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’ hoop ik mensen inzicht te geven in een slimme voortzetting van hun loopbaan. Eigenlijk bied ik loopbaanheroriëntatie, dus.”

“Voor sommige mensen betekent ‘koers bepalen’ dat ze het roer volledig omgooien en iets totaal anders gaan doen. Anderen sturen slechts een klein beetje bij en trekken in hun huidige baan verantwoordelijkheden die beter bij hun talenten passen naar zich toe.”

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Mijn online werkwijze, denk ik. Toen ik als zelfstandige begon, deed ik al mijn werk offline. Toch had ik altijd de droom om een online loopbaancoachingsprogramma te ontwikkelen. Begin 2020 heb ik daar werk van gemaakt: ik zette het online programma ‘Koers bepalen’ op poten. Mijn cliënten kunnen daar nu in hun eigen tempo een traject doorlopen. Tussendoor plannen ze zelf coachgesprekken met mij in.”

“Wanneer ze die gesprekken inplannen, laat ik aan hen. Hebben ze tussendoor een vraag over een opdracht in mijn programma? Dan hoeven ze daar natuurlijk geen contactmoment voor te gebruiken. Het programma is voorzien van een ‘stel een vraag’-knop, die daarvoor bestemd is.”

“Als je heel jong bent, ben je het dichtst bij je intrinsieke motivatiebronnen en drijfveren”

“Mijn programma bestaat uit 9 thematische stappen met in totaal 20 opdrachten. De duidelijkheid die dat met zich meebrengt is voor mijn cliënten erg fijn. Een voorbeeld van zo’n opdracht? Eentje is om na te gaan wat je als kind veel deed. Als je heel jong bent, ben je namelijk het dichtst bij je intrinsieke motivatiebronnen en drijfveren. Het zegt dus iets over wat je als volwassene leuk zou kunnen vinden in een baan.”

“Dat ik mijn programma begin 2020 ontwikkelde, was trouwens ijzersterke timing. Niet veel later barste het coronavirus los, en moest alles via internet. Mijn werkwijze was daar toen al helemaal op voorbereid.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Ik zou veel mensen tekortdoen als ik één highlight uit mijn 15-jarige carrière als loopbaancoach zou noemen. Iets algemeens: ik vind het altijd stoer als iemand voor onzekerheid durft te kiezen.”

“Ik vind het altijd stoer als iemand voor onzekerheid durft te kiezen”

“Wat ik daarmee bedoel? Mensen die ik help zitten vaak niet op hun plek in hun huidige baan. Ze blijven vaak plakken vanwege de zekerheid die een vast contract met zich meebrengt. Zeggen ze dat contract op? Dan geven ze werkplezier daarmee meer prioriteit dan vastigheid. Van zo’n omslag word ik gelukkig.”

Wat vind je het lastigst aan je vak

“Ik krijg soms te maken met cliënten die een verstoorde relatie met hun werkgever hebben. Zo’n werkgever besluit dan: ‘het is voor ons allebei beter als jij iets anders gaat doen.’ Dat is een mentale klap voor mensen: ze zijn erdoor verdrietig, boos of teleurgesteld. Daardoor beginnen ze met een achterstand aan een coachingstraject, zeker als het traject bedoeld is om snel ander werk te vinden.”

“In veel gevallen begrijp ik heus wel waarom een werkgever deze keuze maakt. Die ziet iemand steeds ongelukkiger worden op een positie die een enthousiaste werknemer ook in zou kunnen vullen. Ik zou willen dat beide partijen eerder met die signalen aan de slag gaan. Dat kan die werknemer vervolgens met meer vertrouwen en op eigen initiatief op zoek naar een volgende carrièrestap.”

En wat vind je het mooist?

“Ik juich werkgevers die hun werknemers de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen enorm toe. Iedereen is gebaat bij een medewerker die zelf de regie neemt over z’n loopbaan: iemand die bijstuurt als-ie zich niet meer prettig voelt. Zo voorkom je verzuim en zelfs langdurige werkloosheid.”

“Ik juich werkgevers die hun werknemers de ruimte geven om zichzelf te ontwikkelen enorm toe”

En natuurlijk geniet ik van iedere coachee die belangrijke inzichten omzet in actie en zijn of haar koers bepaalt. Daar doe ik het natuurlijk voor.

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Ik hoop eigenlijk dat het loopbaanvak over vijf jaar nog net zo divers is als nu. Natuurlijk geloof ik in digitalisering, anders had ik zelf geen online programma ontwikkeld. Maar ieder mens is anders: Het is belangrijk dat een coachee een coach vindt met een aanpak die aanspreekt. Nu zijn er veel verschillende coachstijlen en methodieken en ik hoop dat dat zo blijft.

“Daarnaast hoop ik dat loopbaancoaching steeds vanzelfsprekender wordt. Ik gaf het al aan: hoe eerder mensen zichzelf ontwikkelen, de regie nemen over hun loopbaan en bijsturen wanneer dat nodig is, hoe minder we met verzuim en langdurige werkloosheid geconfronteerd worden. Dat is dus een win-win-situatie.

“En ik? Door mensen een online loopbaantraject aan te bieden – waarbij ze dus hun loopbaankoers bepalen waar en wanneer ze dat willen – draag ik ook mijn steentje bij.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*