“Slechts 30% van de mensen met autisme heeft betaald werk”, vertelt Melisa Visser. “Dat is dus niet zoveel. En van die 30% vindt een groot deel zijn werk niet leuk”, vervolgt ze. “Vaak komt dat omdat de groep voor posities onder het eigen niveau wordt aangenomen. En doe je werk waar geen enkele uitdaging in zit? Dan levert dat gewoonlijk meer stress op dan een functie waarbij je zo nu en dan wél je best moet doen.”
Op het kruispunt van autisme en loopbaan
Visser kan het allemaal weten, ze is loopbaancoach voor mensen met een autisme-profiel. Dat kan ze goed vanwege haar professionele achtergrond: die ligt namelijk in het werken met precies die doelgroep. “Eerst deed ik het als ‘gewone’ autismecoach, daarvoor ben ik ook opgeleid”, vertelt ze. “Maar vorig jaar heb ik mezelf gespecialiseerd, en ben ik een loopbaanbegeleidingsopleiding van de Academie voor Coaching en Counselling (ACC) gaan volgen. Nu sta ik dus op het kruispunt van autisme en loopbanen: een niche waar ik me heel prettig bij voel.”
Vorig jaar heb ik mezelf gespecialiseerd met een loopbaanbegeleidingsopleiding”
“Dat komt allereerst omdat mijn doelgroep goed bij me past”, vertelt de van oorsprong Arubaanse coach met een glimlach. “Mensen met autisme zijn vaak eerlijk: ze zeggen waar het op staat. En ze kunnen goed omgaan met directe antwoorden. Ik hoef ze dus niet met fluwelen handschoenen aan te pakken.”
“Het thema ‘loopbaan’ ligt me daarnaast goed, omdat werk wat mij betreft meer is dan alleen geld verdienen”, vervolgt ze. “Het gaat over zingeving, en over iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Aangezien juist mensen met autisme vaak moeite hebben met het vinden van werk dat bij hen past, vind ik het belangrijk omaan hun werkgeluk een bijdrage leveren.”
Ban-Pé: kom, we gaan ervoor
Om te illustreren waarom ze graag met mensen met autisme werkt, geeft Visser ons een inkijkje in Ban-Pé – dat is haar praktijk. In het Papiaments, Vissers’ moedertaal, betekent dat ‘Kom, we gaan ervoor’. En dat past volgens haar perfect bij de doelgroep.
“Ban-Pé past perfect bij mijn doelgroep”
“Om dat te begrijpen, moet je weten dat veel mensen met autisme tegen min of meer dezelfde loopbaanproblemen aanlopen”, legt ze uit. “De meesten vinden het namelijk lastig om in contact met hun lichaam te staan. Door dat gebrek aan contact, kunnen stress en onrustigheid makkelijk in hun hoofd opbouwen, zonder dat ze het doorhebben. En is dat eenmaal gebeurd? Dan is het lastig om goed je werk te blijven doen – zeker omdat veel werkplekken niet op mensen met autisme zijn ingericht. Maar lukt het mij eenmaal om die mist weg te halen? Dan weten ze vaak wél precies wat ze willen! En dan gaan ze er ook voor. Vandaar: Ban-Pé!”
De 7 stappen en de kleurenthermometer
Als je Visser hoort praten, klinkt haar werk eenvoudig. Maar natuurlijk liggen de zaken genuanceerder – de mist in het hoofd van een coachee opklaren doe je immers niet in een handomdraai. “Ik gebruik er de 7 stappen-techniek van Marja Boxhoorn voor”, vertelt ze. “Daarmee merken mijn cliënten sneller wanneer ze stress ervaren.”
“Met de techniek van Marja Boxhoorn merken mijn cliënten eerder wanneer ze stress ervaren”
“De kleurthermometer, een belangrijk onderdeel van de tool van Boxhoorn, is vaak een eye opener voor mijn coachees”, vervolgt Visser. “Hij laat zien dat wanneer je een beetje stress ervaart – en je je dus in het gele vlak van de thermometer bevindt – je symptomen krijgt waarmee je prima je werk kunt blijven doen. Toch kun je, als je een autisme-profiel hebt, op dat moment beter stoppen, en even een pauze nemen. Want geel is een opmars naar oranje en rood. En ben je eenmaal daar aangekomen? Dan raken je stresslevels hoog – met alle gevolgen van dien.
Uit de Ziektewet
Één van die gevolgen kan zijn: je ziekmelden. En dat is wat veel cliënten van Visser op gegeven moment hebben gedaan, nog voordat ze met haar in contact kwamen. “Zo had ik een cliënt die in laboratoria in ziekenhuizen werkte”, vertelt ze. “Hij ploeterde zich daar altijd een slag in de rondte. Zo erg zelfs, dat-ie in het weekend niets kon doen: hij had de zaterdag en zondag nodig om bij te komen. Toch werd z’n contract bij al die laboratoria steeds niet verlengd. Bij z’n laatste werkgever in de zorg, belandde hij zelfs in de Ziektewet. Via het UWV kwam hij uiteindelijk bij mij terecht.”
“Mijn cliënt werkte zo hard dat hij in het weekend niets kon doen”
“Toen we eenmaal met elkaar in gesprek raakten, heb ik eerst eens een stapje terug met hem gedaan”, vervolgt Visser. “We hebben onderzocht waar zijn passies liggen, daaruit bleek dat de ICT-sector veel beter bij hem paste dan zijn werk in het lab. En dus heeft-ie zichzelf omgeschoold, op deze krappe arbeidsmarkt kan dat best makkelijk. Mijn coachee is nu uit de Ziektewet, en helemaal happy.”
Wat Visser betreft zit er een moraal in haar verhaal. “Wat mij betreft moet elk goed loopbaanadvies beginnen met een stapje terug”, vertelt ze. “Het is verleidelijk om eerst naar vacatures te kijken, en aan de hand daarvan je loopbaanroute uit te stippelen. Maar volgens mij moet je het omdraaien. Eerst onderzoeken wat iemand écht wil, en dan aan de hand van die wensen werk samenstellen.”
LoopbaanPro Awards
Op 15 december aanstaande hoopt Visser in de prijzen te vallen tijdens de LoopbaanPro Awards. “Die prijsuitreiking kwam op m’n pad, en ik raakte er nieuwsgierig naar”, vertelt ze. “Door eraan mee te doen hoop ik aandacht te genereren voor mijn werk, maar ook voor mijn doelgroep en de loopbaansector zelf.”
“Ik hoop aandacht te genereren voor mezelf, mijn doelgroep en de loopbaansector”
Of Visser aan het eind van het jaar inderdaad met die prijs naar huis gaat, bepaalt de jury van de LoopbaanPro Awards – zij staat onder leiding van voormalig Noloc-voorzitter Ester Leibbrand. Halverwege november maakt de jury al een eerste selectie van drie begeleiders bekend: wie van de drie de definitieve winnaar is, horen ze tijdens de Award-show zelf. Wil je dat de jury ook jou, of een collega voor dat evenement in overweging neemt? Dan kun je via deze pagina een nominatie insturen.