fbpx

“Loopbaanbegeleiding is geen mathematische exercitie”

In de rubriek Onze collega’s zetten we iedere week een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft Career Services Officer en Register-loopbaanprofessional Gaby Stevens-Walraven haar antwoorden.

Joost de Ruiter on juni 09, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Loopbaanbegeleiding is geen mathematische exercitie”

Gaby Stevens-Walraven

 

Wat doe je precies?

“Ik werk als Career Services Officer bij Tilburg University, een hele mond vol, hè? Daar help ik – samen met mijn collega’s – studenten om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarnaast ben ik zelfstandig loopbaancoach, mijn praktijk heet EmploYOU Career Development. Ik begeleid er mensen met uiteenlopende vragen over hun carrière.”

“Alles bij elkaar werk ik vaak meer dan vijf dagen per week, maar allebei mijn functies zijn goed te combineren. Als ik ergens tijd voor wil vrijmaken, dan kan dat. En het werk geeft me veel energie, juist omdat het zo divers is. Ik geniet van deze combinatie omdat ik in beide rollen mijn ei goed kwijt kan.”

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Als loopbaancoach ben ik uniek omdat ik, naast praktische carrièrebegeleiding met oefeningen en opdrachten, mensen ook op persoonlijke thema’s kan coachen. Ik ben namelijk niet alleen opgeleid als loopbaanprofessional, maar ook als coach-counselor voor persoonlijke ontwikkeling.”

“Als loopbaancoach ben ik uniek omdat ik mensen ook op persoonlijke thema’s kan coachen”

“Deze combinatie komt vaak goed van pas. Wanneer iemand bij mij binnenkomt omdat-ie geen werk kan vinden, en we daarover doorpraten, komen er regelmatig andere belemmeringen naar boven. Ik ben in staat om deze diepere laag bespreekbaar te maken en mensen erop te coachen. Voor sommige mensen die bijvoorbeeld angstig of perfectionistisch zijn, kan werkloosheid – of ongelukkig zijn op het werk – slechts een symptoom zijn van een dieper probleem.”

“Als persoonlijke coach kan ik daarbij helpen. En vervolgens kan ik het als loopbaancoach met je over je vervolgstappen op de arbeidsmarkt hebben.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Er zijn veel mooie momenten geweest, vooral in de persoonlijke begeleiding van mensen. Ook ben ik trots op de professionele ontwikkeling die ik heb doorgemaakt: de stappen die ik heb gezet om een professionele coach te worden en mijn eigen praktijk op te zetten.”

“Ik ben ook trots op de professionele ontwikkeling die ik heb doorgemaakt”

“Ruim twee jaar geleden ben ik die eigen praktijk, EmploYOU, verder gaan professionaliseren. Ik heb certificeringen behaald en een extra coachopleiding gedaan, focus in mijn productaanbod aangebracht en ik heb mezelf beter op de kaart gezet. Met het aanbrengen van die focus heb ik mooie stappen kunnen zetten. Ik ben dan ook blij met waar ik nu sta.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Ik vind niets vervelend aan mijn vak als loopbaancoach, maar soms is het wel lastig om de verwachtingen van coachees te temperen. Sommige mensen komen bij me binnen met de verwachting dat ik een laatje opentrek, vol met oplossingen voor hun vragen. Zo werkt het helaas niet: ik kan je begeleiden bij je proces met mijn vragen, inzichten, opdrachten en reflecties, maar het werk zal je echt zelf moeten doen.”

“Loopbaanbegeleiding is geen mathematische exercitie”

“Loopbaanbegeleiding is geen mathematische exercitie. Als iemand A en B doet, betekent dat niet dat de antwoorden zich automatisch aandienen. Ik kan een coachee wél handvatten en inzichten geven, daarmee kan hij zijn vervolgstappen vormgeven. Dat leidt vaak tot mooie en verrassende stappen.”

En wat vind je het mooist?

“Het werk is enorm dankbaar. Iedere keer als een coachee een stap maakt – dat kan ook een klein stapje zijn – word ik daar blij van. Soms moet iemand zijn angst overwinnen en leren bellen naar een recruiter, en dan zie je iemand groeien. En ik ben helemaal blij als een coachee succes heeft bij het solliciteren.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Waar we over vijf jaar staan weet natuurlijk niemand. Maar als je kijkt naar hoe de arbeidsmarkt zich nu ontwikkelt, denk ik dat soft skills steeds belangrijker worden. Aangezien ik mensen niet alleen bij hun carrière, maar ook op persoonlijk vlak begeleid, denk ik daar een mooie bijdrage aan te kunnen leveren.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*