fbpx

‘Kunstmatige intelligentie kan meer doen voor werkzoekers dan ze zich realiseren’

Iedereen weet dat ChatGPT moeiteloos een cv uit z’n mouw schudt, maar de potentie van de tool is voor werkzoekers nog veel groter. UWV-sollicitatietrainer Francesco Plas vertelde onlangs bijvoorbeeld dat AI je ook kan helpen bij het opbouwen van een netwerk.

Joost de Ruiter on oktober 03, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Kunstmatige intelligentie kan meer doen voor werkzoekers dan ze zich realiseren’

Dat de AI-tool ChatGPT grote voordelen voor werkzoekers heeft, is voor de meeste loopbaanprofessionals inmiddels bekende kost. Francesco Plas, sollicitatietrainer bij het UWV, ziet zelfs zoveel potentie in kunstmatige intelligentie als werkzoekhulpmiddel, dat-ie zich er in is gaan specialiseren. Enkele weken geleden werd hij op de UWV-website geïnterviewd over hoe sollicitanten nu precies hun voordeel kunnen doen met AI, en dat bleek interessant om te lezen.

Schrijf-tool, maar ook hulp bij netwerken

Plas vertelt in het artikel in kwestie, dat via deze link overigens te vinden is, allereerst over de tekstgeneratie-functie van AI-tools als ChatGPT. Daarmee kunnen werkzoekers een sollicitatiebrief in luttele seconden schrijven, fijn voor mensen die tot nu toe altijd uren aan zo’n document zaten te ploeteren. De AI schudt vanzelfsprekend met hetzelfde gemak een cv uit de mouw.

Om te weten dat een tekstgenerende AI cv’s kan maken, hoef je natuurlijk geen sollicitatietrainer te zijn

Om te weten dat een tekstgenerende AI sollicitatiebrieven en cv’s kan maken, hoef je echter geen sollicitatietrainer bij het UWV te zijn – de meeste werkzoekers weten zelf ook wel dat de tool daarvoor inzetbaar is. In het interview komt de expertise van Plas daarom pas écht uit de doeken als hij vertelt over andere manieren waarop kunstmatige intelligentie kan helpen bij het vinden van een baan. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld informatie over jezelf geven, om te achterhalen wat je kwaliteiten zijn, lezen we. Of vraag de tool met wie je in jouw situatie het beste kunt netwerken.

Waarschuwingen serieus nemen

Wanneer je iets over ChatGPT of kunstmatige intelligentie in het algemeen leest, volgt vroeg of laat altijd een waarschuwing. In het interview met Plas is dat niet anders. De expert vertelt onder andere dat werkzoekers de output van een AI-tool altijd moeten dubbelchecken – de algrotimen willen tenslotte nog wel eens hallucineren. Ook moet je nooit je privégegevens in je prompt stoppen, lezen we. Voor je het weet duiken je persoonsgegeven elders op het internet op.

De experts vertelt onder andere dat werkzoekers de output van een AI-tool altijd moeten dubbelchecken

Wie die waarschuwingen serieus neemt, maakt met het gebruik van AI zijn of haar sollicitatieproces onderaan de streep een stuk makkelijker, zo is de conclusie van Plas. Hij is natuurlijk niet de enige aan wie die mening toebedeeld is: loopbaanexperts vallen sinds de lancering van ChatGPT over elkaar heen om de tool aan werkzoekers aan te dragen. Loopbaanbegeleider Aaltje Vincent organiseerde zelfs een cursus om collega’s kundig te maken in alles op het snijvlak tussen AI en solliciteren.

Verder lezen?

in tegenstelling tot de cursus van Vincent, is het UWV-interview met Plas niet op loopbaanprofessionals, maar op werkzoekers gericht. Toch is het artikel, zoals we in de intro al schreven, de moeite van het lezen waard. Dat doe je, we zeggen het nog maar eens, via deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*