fbpx

Is dit het jaar van de interessetest?

Zijn interessetesten hot? Als we de data van loopbaanassessment-ontwikkelaar LDC mogen geloven wel. Vier van hun best-afgenomen tools vallen dit jaar namelijk in die categorie.

Joost de Ruiter on september 18, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Is dit het jaar van de interessetest?

Met een interessetest krijg je als loopbaanprofessionals op bijna magische wijze inzicht in de ambities van je cliënt – over hoe dat in z’n werk gaat schreven we niet zo lang geleden nog. En ook het loopbaangilde zélf heeft de kracht van het middel ondertussen goed in de smiezen, zo blijkt uit afgelopen week vrijgegeven data van assessment-ontwikkelaar LDC. Wat zien we? Van hun top-5 best-afgenomen tests in de afgelopen 12 maanden, vallen er maar liefst vier in de categorie interessetest.

Vier interessetests in top-5

Pakken we de precieze top-5 erbij? Dan zien we de LINC-Basis- en LINC-Hoog-tests op nummer 1 verschijnen: dat zijn vragenlijsten die naast interesses ook competenties meten. Het LDC-zilver gaat vervolgens naar een test die niets met interesses te maken heeft, maar vrees niet, bij nummer 3 pakken we de interesse-draad weer op. Het brons gaat namelijk naar de FIV-test, een assessment dat de interesses van je cliënt op basis van foto’s kan meten.

In de top-5 van LDC zien we de LINC-Basis- en LINC-Hoog-tests op nummer 1 verschijnen

Onderaan de top-5 zien we respectievelijk de LINC3-Hoog-test en de Speigelbeeld Interesses-test staan. Eerstgenoemd assessment lijkt qua naam misschien op de vragenlijst die het goud pakte, maar vergis je niet: het gaat hier om weliswaar een soortgelijke, maar ook vernieuwde enquête – specifiek voor mensen vanaf mbo-4-niveau. De laatstgenoemde test is een zogeheten 360-graden-vragenlijst: hij helpt je cliënt bij het verhelderen van zijn zelfbeeld en geeft hem de mogelijkheid om feedback te vragen aan mensen uit z’n directe omgeving. 

Is de interessetest écht hot?

Wie de top-5 van hierboven heeft doorgenomen trekt snel de conclusie: de interessetest is helemaal in. En wie weet: misschien heeft diegene ook gelijk – buiten kijf staat immers dat het soort assessment in iedere loopbaanpraktijk wonderen kan verrichten, en z’n populariteit dus dubbel en dwars zou verdienen. 

Buiten kijf staat dat interessetests in iedere loopbaanpraktijk wonderen kunnen verrichten

Toch moeten we niet al te snel door de bocht. LDC is vanzelfsprekend een toonaangevende speler op de Nederlandse loopbaanassessment-markt, maar het heeft de afgelopen tijd óók flink ingezet op de interessetest. Dat het juist in die categorie nu een goede afname vindt, is in dat licht niet geheel onlogisch. Wellicht raakt het beeld meer in balans als we de verkoopcijfers van andere test-ontwikkelaars meenemen, en blijkt bijvoorbeeld de persoonlijkheidstest ook nog altijd razend populair.

Verder lezen?

Meer weten over de LDC-testen die in dit artikel worden genoemd? Check via deze link dan alle assessments uit hun catalogus.Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*