Inmiddels is het bijna 10 jaar geleden, en toch is de impact van de gebeurtenis nog altijd voelbaar in het leven van Armanda van Bree. Om een lang verhaal kort te maken: één van haar beste vriendinnen kreeg kanker. De vriendin in kwestie had geluk – relatief, althans. Aan het eind van het verhaal verklaarde haar artsen haar namelijk genezen. Maar daarmee was de kous niet af. De vriendin was altijd ambitieus geweest; ze had een indrukwekkende carrière opgebouwd. Na haar ziekte kon ze die manier van leven niet volhouden – haar worsteling met de vraag ‘wat nu?’ maakte Van Bree van dichtbij mee.
NLP en Holding Space
“Het was niet gemakkelijk om dat te moeten zien”, vertelt de loopbaancoach er achteraf over. “Mijn vriendin was weliswaar genezen, maar ze voelde zich niet beter – wat volgde moest ze zonder begeleiding zelf uitzoeken. Ik heb toen gedacht: dit moet anders. Haar situatie inspireerde me om mensen die met of na kanker leven te begeleiden bij hun loopbaan.”
“Mijn vriendin was weliswaar genezen, maar ze voelde zich niet beter”
Hoe Van Bree dat – inmiddels dus een decennium later – aanpakt? “Door twee belangrijke facetten in mijn praktijk te combineren”, legt ze uit. “Het ene deel gaat over zingeving, en is daarmee dus gericht op het soort loopbaan dat bij je past. Ik maak in die zoektocht gebruik van onder andere de Neurolinguïstisch programmeren-methode: daarmee maak ik mensen bewust van mentale processen die hen blokkeren – samen ontdekken we hoe we die processen kunnen ombuigen, zodat ze juist motiverend werken.
Én ik ben fan van de Holding Space-methode van de Amerikaanse auteur Heather Plett. Die ontwikkelde ze zo’n tien jaar geleden; ze legde hem uit als ‘liefdevolle ruimte openhouden voor groei en ontwikkeling’. Het betekent kortom dat je zodanig naast iemand kunt staan dat de ander zich veilig genoeg voelt om kwetsbaar te zijn: ‘I hold space for you to be you’”.
Yoga-component
Het andere deel van de 13-weeklange trajecten van Van Bree, die overigens zowel in groepsverband als op individuele basis plaatsvinden, bestaat uit yoga. Geheel toevallig is dat niet – Van Bree is tenslotte niet alleen loopbaanprofessional, maar ook yoga-docent. Maar dat is niet de reden dat ze het van oorsprong Hindoeïstische gebruik in haar werkwijze heeft opgenomen.
Waarom wel? “Omdat traumatische ervaringen als leven met een kankerdiagnose grote impact op je lichaam maken”, legt ze uit. “Door yoga-oefeningen te doen met mijn cliënten, kunnen hun trauma’s helen. En dat is voor hen nodig om opnieuw vanuit vrijheid te kunnen leven en werken. Daarnaast ontdek je dankzij yoga je lichamelijke grenzen, en lukt het je om verbinding met je hoofd en je hart te maken. Dat zorgt ervoor dat je je flow en je passie weer kunt ervaren.”
“Door yoga-oefeningen te doen met mijn cliënten, kunnen hun trauma’s helen”
Filosofische drijfveren
Wat Van Bree triggerde om met haar specifieke doelgroep te werken moge duidelijk zijn: dat was de situatie waarin haar vriendin terechtkwam. Ze haalt haar motivatie echter ook uit een meer filosofische reden: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ter wereld iets wil betekenen – dus ook mensen die met of na kanker leven”, legt ze uit.
“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ter wereld iets wil betekenen”
“Echter: als je een kankerdiagnose hebt gekregen, dan heb je de dood in de ogen gekeken”, vervolgt ze. “Je bent erdoor een ander mens geworden. De manier waarop jij iets aan de maatschappij wilt en kunt bijdragen is daarmee ook voor goed veranderd. En kun je geen hulp krijgen bij de zoektocht naar wat je nu wél kunt doen? Dan kan het heel lastig zijn om dat in je eentje te ontdekken. Juist daarom vind ik het belangrijk om mijn doelgroep een helpende hand te bieden.”
Oog op de toekomst
Van Bree voorspelt bovendien dat haar soort werk de komende jaren alleen maar belangrijker wordt – voor haar is dat nog een goede reden om te doen wat ze doet. “Volgens een prognose van het IKN zullen in 2032 1,4 miljoen Nederlanders met of na kanker leven”, vertelt ze. “Een grote groep van hen zal graag willen werken, maar zal dat niet in reguliere banen kunnen doen, bijvoorbeeld vanwege fysieke of mentale obstakels. Loopbaanprofessionals zoals ik zullen tegen die tijd dus extra hard nodig zijn om ook voor die mensen een plekje op de arbeidsmarkt te vinden.”
“Volgens verschillende prognoses zullen in 2032 1,4 miljoen Nederlanders met of na kanker leven”
Van Bree herinnert ons eraan dat haar werk niet alleen een verschil maakt voor al dan niet voormalig kankerpatiënten. De Nederlandse maatschappij als geheel is er eveneens bij gebaat, zo legt ze uit. “Want natuurlijk is het fijn om mensen die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt te helpen. Maar stel je eens voor dat we die 1,4 miljoen over tien jaar langs de zijlijn van de arbeidsmarkt laten staan…” Een voorstelling maken van de effecten die dat heeft op onze verzorgingsstaat, de arbeidsmarktkrapte en de economie, laat ze over aan het inbeeldingsvermogen van uw verslaggever.
Chemopuur
Vraag je Van Bree tot slot om over bijzondere mensen te vertellen, die ze gedurende haar carrière tegenkwam? Dan begint ze al snel over Jurgen de Beijer – een projectmanager met wie ze lang geleden samenwerkte. “Met hem heb ik misschien wel één van de gaafste loopbaanprojecten ooit gedaan”, zegt ze glunderend. “Jurgen kreeg op 6-jarige leeftijd een prostaatkankerdiagnose en van de artsen nog een paar weken te leven. Maar ondanks alles heeft hij 46 mogen worden, ‘pas’ in 2016 overleed hij aan zijn ziekte. Hij inspireerde me om kwetsbaar en open te zijn, en om mezelf te laten zien zoals ik ben. Hij liet zien dat imperfectie juist perfectie is.”
“Jurgen de Beijer inspireerde me om kwetsbaar en open te zijn”
“Jurgen schreef trouwens ook een boek over zijn ervaringen”, voegt Van Bree toe. “Chemopuur heet het, wat mij betreft is het echt een aanrader. Het gaat over intens leven, ziek zijn, hoop, geluk en het omgaan met veranderingen – allemaal dingen waar ik in mijn werk ook continu mee te maken heb.”
LoopbaanPro Awards
Dat het werk van Van Bree (en de groeiende relevantie ervan) in haar vakgebied niet onopgemerkt bleef, blijkt wel uit een nominatie die ze ontving van de jury van de LoopbaanPro Awards. Die selecteerde haar begeleidingstraject ‘Na de storm: stilstaan en bewegen’ namelijk voor een prijs in de categorie Loopbaancase van het Jaar. “Ik ben heel erg trots op die nominatie, en ik ben blij met de aandacht die het programma, en mijn bedrijf, Spring Consulting, erdoor krijgt”, liet ze voorafgaand aan de prijsuitreiking optekenen.
“Ik ben heel erg trots op die nominatie”
Dat op 15 december niet haar loopbaancase, maar het leerkeuzehulpplatfrom Leukomteleren.nl van supermarktketen Jumbo in de prijzen viel, mocht de pret daarbij niet drukken. “Ik kijk terug op een bijzondere ervaring, en ben dankbaar voor alle support positieve reacties die ik voor mijn werk heb ontvangen.”