fbpx

‘Ik vind dat je soms best mag knokken voor je cliënten’

In de rubriek Onze collega’s zetten we iedere week een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft zelfstandig loopbaancoach Eveline van der Vlist haar antwoorden.

Joost de Ruiter on april 14, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Ik vind dat je soms best mag knokken voor je cliënten’

Eveline van der Vlist:

 

Wat doe je precies?

Ik ben zelfstandig loopbaancoach en sollicitatiecoach.

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Ik krijg vaak terug dat ik een liefdevolle aanpak heb, maar ik kan mensen ook een spiegel voorhouden. Daarnaast sta ik nuchter in mijn vak, bij mij kan je in ieder geval niet terecht voor een zweverige begeleiding. Ik heb bovendien jarenlange ervaring als recruiter, ik weet dus waar degene aan de andere kant van de tafel op let. Die kennis kan ik meegeven aan mijn cliënten.”

“Als loopbaanprofessional zet ik graag een stapje extra. Zo had ik laatst een cliënt die geen reactie kreeg op een sollicitatie waar ze veel tijd in had gestopt. Toen heb ik die recruiter zelf opgebeld om verhaal te halen. Ik vind dat je soms best mag knokken voor je cliënten.”

“Als loopbaanprofessional zet ik graag een stapje extra”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Ik ben al een poosje loopbaanbegeleider, in het begin van mijn carrière deed ik dat vooral in combinatie met mijn werk als recruiter. Vorig jaar ben ik echter voor mezelf begonnen, ik focus me nu alleen nog maar op de loopbaanbegeleiding. Een van mijn eerste nieuwe cliënten was iemand die ik tien jaar eerder ook al eens naar werk had begeleid. Dat vond ik een fantastisch compliment: ze had mij specifiek opgezocht, omdat mijn stijl haar een decennium geleden zo goed was bevallen.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Het administratieve gedoe dat komt kijken bij je eigen baas zijn vind ik het vervelendst. Gelukkig kan ik op dat vlak veel overlaten aan mijn accountant. Uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon lekker coachen, maar soms moet ik ook denken aan andere dingen: aan mijn marketing bijvoorbeeld.”

“Uiteindelijk wil ik natuurlijk gewoon lekker coachen, maar soms moet ik ook denken aan andere dingen”

En wat vind je het mooist?

“Ik vind het fantastisch om mensen te zien groeien, ze blij de deur uit te zien gaan. Dat geeft me heel veel energie. Ik heb afgelopen jaar mijn droom waargemaakt door – zelfs tijdens een pandemie – voor mezelf te beginnen. Het bewijst: een carrièreswitch kan echt. Die boodschap wil ik ook aan mijn cliënten meegeven.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Volgens mij wordt loopbaancoaching de komende tijd steeds belangrijker. Dat komt deels omdat veel werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, straks wordt overgenomen door robots. De mensen die daardoor hun baan kwijtraken moeten door ons naar nieuwe functies worden begeleid. Tegelijkertijd komt er steeds meer aandacht voor mentale gezondheid op de werkvloer: mensen willen ook achter hun bureau lekker in hun vel zitten. Lukt dat niet, dan willen ze daar hulp van een coach bij.”

“Ik denk ik dat loopbaancoaching iets van de lange termijn wordt”

“Vanwege dat laatste element denk ik dat loopbaancoaching iets van de lange termijn wordt. Mensen willen niet langer alleen aan een nieuwe baan worden geholpen, ze willen ook begeleid worden bij het verloop van hun carrière. Iets concreets dat ik ga doen? Ervoor zorgen dat je bij mij vijf maanden later weer een nieuwe sessie kunt inplannen.”

“Dat doe ik niet omdat de eerste sessies niet genoeg zijn om een baan te vinden, dat zijn ze wel. Maar gewoon omdat het fijn is om even terug te komen. Sommigen noemen dat ‘onderhoud’, anderen noemen het ‘weer even aan mezelf denken’. Ik wil die mogelijkheid bieden.”

Jouw verhaal

Wil jij net als Eveline graag jouw verhaal als loopbaanpro delen? Stuur dan gauw een mail naar joost@sollicitatiedokter.nl.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*