fbpx

“Ik krijg nu de mogelijkheid om mensen uit de tent te lokken”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft loopbaancoach en sollicitatietrainer Pieter Koevoets zijn antwoorden.

Joost de Ruiter on september 22, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Ik krijg nu de mogelijkheid om mensen uit de tent te lokken”

Pieter Koevoets

 

Wat doe je precies?

“Als loopbaancoach en sollicitatietrainer zet ik me dagelijks in om mensen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Dat doe ik onder andere als coach bij het UWV, namens hen geef ik trainingen en verzorg ik diverse workshops. Het UWV richt zich met haar dienstverlening op alle werkzoekers: van LBO tot academici werkniveau. Met mijn coaching en trainingen richt ik mij vooral op die laatste groep. Zij zijn weliswaar zelfredzaam, maar kunnen toch best een beetje sollicitatiehulp gebruiken!

“Academici zijn weliswaar zelfredzaam, maar kunnen toch best een beetje sollicitatiehulp gebruiken!”

“Toen ik bij het UWV begon, deed ik mijn trainingen op locatie. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is dat natuurlijk anders: alles gaat nu online via Zoom en Teams. Daar ben ik de afgelopen anderhalf jaar erg handig mee geworden. Ik vind het leuk om die persoonlijke ontwikkeling door te maken en nieuwe dingen te ontdekken.”

“Naast mijn werk bij het UWV heb ik mijn eigen toko: Werk@cetera. Daarbij begeleid ik niet alleen mensen met hun loopbaan, maar sta ik ook jonge ondernemers bij.”

Wat maakt jouw coaching stijl uniek?

“Ik focus me op vakmanschap. Als je gaat solliciteren maakt het volgens mij niet uit of je momenteel wel of geen baan hebt. Wat écht belangrijk is, is of jij jezelf als vakman of vakvrouw kunt verkopen, zowel online als offline.”

“Ik ga niet terug naar het verleden maar kijk liever naar waar je nu staat”

“Daarbij gebruik ik een pragmatische aanpak. Ik ga niet terug naar het verleden maar kijk liever naar waar je nu staat. En ik ben direct. Ik waarschuw mensen van tevoren dan ook: ‘bij mij moet je hard werken.’ Ik geef huiswerkopdrachten mee en ben veeleisend. Dat doe ik niet omdat ik lastig wil zijn, maar juist omdat ik mensen uit hun comfortzone wil slepen. Alleen op die manier vinden ze uiteindelijk de perfecte baan.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Ik kom uit de commerciële dienstverlening. Als commercieel directeur heb ik voor de NS een winkelketen mogen opzetten in Nederland en Duitsland. Wat die periode memorabel maakt, is dat ik met een groep mensen iets nieuws mocht uitproberen – iets dat Nederland nog niet had. Ik deed nieuwe ervaringen op, ontdekte nieuwe zaken en haalde het maximale uit mijn mensen. Dat is kicken.”

“Dan zeg je misschien: ‘Hè, dat heeft toch niets te maken met loopbaancoaching?’ Maar in dat werk moest ik wel veel mensen aannemen, en soms ook mensen de laan uitsturen. Ik kwam er destijds achter dat veel mensen meer in hun mars hebben dan ze zelf denken. Maar ook – en dit is misschien een beetje cynisch – dat ze van nature gemakzuchtig zijn. Als je ze geen rode lap voorhoudt, verkwanselen ze hun kwaliteiten.”

“Mensen hebben meer in hun mars dan ze denken, van nature zijn ze gemakzuchtig”

“Mijn ervaring bij de NS heeft er kortom voor gezorgd dat ik loopbaancoach ben geworden. Ik krijg nu de mogelijkheid om mensen te motiveren, triggeren en uit de tent te lokken: zo halen ze uiteindelijk het meest uit hun carrière en kunnen ze hun talenten maximaal inzetten.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Ik geef adviezen: die kunnen twee kanten op gaan. Of iemand neemt ze wel aan, of iemand doet dat niet. Soms zou ik cliënten wel willen dwingen om iets te doen. ‘Nu niet zeuren’, denk ik dan, ‘maar gewoon een stap zetten’.”

En wat vind je het mooist?

“Veel van mijn cliënten komen uiteindelijk terecht op een plek waar ze met volle energie kunnen werken. Dat geeft mij zoveel voldoening. Vooral wanneer ik 50-plussers help, dat zijn immers mensen die vanwege hun levensfase regelmatig met tegenslag te maken krijgen. Als ze dan toch die nieuwe baan vinden is dat een enorme opsteker. Ik word daar dan erg blij van.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Loopbaancoaching bemiddelt tussen twee kanten: de werkgever en de werkzoeker. Aan beide kanten hoop ik de komende tijd verandering te zien.”

“Ik hoop zowel bij werkgevers als bij werknemers de komende tijd verandering te zien”

“Werkgevers moeten zich wat mij betreft meer gaan verplaatsen in de werkzoeker. Ze moeten nieuwe dingen proberen, meer inzoomen op kwaliteiten en competenties in plaats van diploma’s. Open hiring is momenteel een hot topic, iedere werkgever zou eigenlijk moeten overwegen hoe hij dat zou kunnen inzetten.”

“Aan de andere kant moeten werkzoekers zichzelf meer uitdagen. Ze moeten nieuwsgierig blijven naar nieuwe dingen en in zichzelf investeren. Bijvoorbeeld door zich te blijven scholen in het kader van Een Leven Lang Leren. Dat doe ik zelf ook!”

“Ik heb geen toverstaf waarmee ik dit droomscenario werkelijkheid kan maken. Maar ik kan in mijn dagelijks werk werkzoekers wél beïnvloeden. En ik zit ook in allerlei netwerkclubjes met werkgevers, hen duw ik dus ook de goede richting in. Met kleine stapjes komen we er uiteindelijk wel.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*