Om gaten op de arbeidsmarkt te vullen is creativiteit geboden, en dus zien we de ene na de andere campagne de kop op doen: stuk voor stuk trachten ze mensen uit onverwachte hoek (een bepaalde plek van) de arbeidsmarkt op te trekken. Wat te denken van studenten die buschauffeur worden, bijvoorbeeld? Of van mensen die al lang en breed met pensioen waren, maar nu toch weer naar kantoor gaan? Over een andere groep die met een klein beetje loopbaanbegeleiding personeelstekorten kan verlichten horen we de laatste tijd ook veel: vrouwen uit het buitenland.
Traject in West-Friesland
Zo bestaat in het West-Friese Hoorn al jarenlang een traject dat migrantenvrouwen de plaatselijke arbeidsmarkt opcoacht. Deelnemers krijgen er onder andere een intensieve taalcursus, maar ook hulp bij het omzetten van hun diploma’s. Vooral dat laatste is cruciaal: een in het buitenland afgeronde opleiding betekent namelijk vaak niet dat je in Nederland je vak mag uitoefenen, terwijl je daar natuurlijk wel gewoon toe in staat bent.
Met hulp van de initiatiefnemers in West-Friesland krijgen vrouwen wél de juiste papieren in handen
Met hulp van de initiatiefnemers in West-Friesland krijgen vrouwen wél de juiste papieren in handen, waardoor ze in Nederland het werk kunnen doen waarvoor ze naar school zijn geweest. Daarmee worden tekorten in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs opgelost, en vinden vrouwen in vaak lastige omstandigheden werk dat meer perspectief biedt in hun nieuwe omgeving.
Expatvrouwen in de kinderopvang
Voor een ander initiatief dat in het buitenland geboren vrouwen aan de bak krijgt, moeten we naar Noord-Brabant. Daar is, net als in de rest van Nederland, een groot tekort aan personeel in de kinderopvang. In steden Eindhoven werken echter ook veel kennismigranten die hun vrouwen hebben meegenomen – zij hebben hier wél een werkvergunning, maar niet altijd een netwerk dat toegang tot de arbeidsmarkt biedt.
Expatvrouwen hebben wél een werkvergunning, maar geen netwerk dat toegang tot de arbeidsmarkt biedt
Door juist deze groep vrouwen aan te spreken, en hen vervolgens de juiste begeleiding te geven, snijdt het mes aan twee kanten. De vrouwen in kwestie kunnen al snel in een Brabantse kinderopvang aan de slag, waardoor personeelstekorten teruglopen. Tegelijkertijd vinden ze dankzij het initiatief betaald werk op een voor hen vreemde arbeidsmarkt, iets dat voor de partners van veel andere kennismigranten makkelijker gezegd dan gedaan blijkt.
Verder lezen?
Ben je benieuwd naar meer over het traject voor migrantenvrouwen in West-Friesland? Klik dan hier. Meer weten over het omscholingsprogramma voor expatvrouwen in de kinderopvang? Dan vind je via deze link meer informatie.