fbpx

Hoe buitenlandse vrouwen dankzij een beetje loopbaanbegeleiding hier de krapte verlichten

Een aansprekend campagne, een intensieve taalcursus en wat goede loopbaanbegeleiding: meer heb je niet nodig bij het aanboren van een nieuwe bron aan talent. Dat is fijn voor onze arbeidsmarkt, én voor vrouwen uit het buitenland.

Joost de Ruiter on mei 21, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hoe buitenlandse vrouwen dankzij een beetje loopbaanbegeleiding hier de krapte verlichten

Om gaten op de arbeidsmarkt te vullen is creativiteit geboden, en dus zien we de ene na de andere campagne de kop op doen: stuk voor stuk trachten ze mensen uit onverwachte hoek (een bepaalde plek van) de arbeidsmarkt op te trekken. Wat te denken van studenten die buschauffeur worden, bijvoorbeeld? Of van mensen die al lang en breed met pensioen waren, maar nu toch weer naar kantoor gaan? Over een andere groep die met een klein beetje loopbaanbegeleiding personeelstekorten kan verlichten horen we de laatste tijd ook veel: vrouwen uit het buitenland.

Traject in West-Friesland

Zo bestaat in het West-Friese Hoorn al jarenlang een traject dat migrantenvrouwen de plaatselijke arbeidsmarkt opcoacht. Deelnemers krijgen er onder andere een intensieve taalcursus, maar ook hulp bij het omzetten van hun diploma’s. Vooral dat laatste is cruciaal: een in het buitenland afgeronde opleiding betekent namelijk vaak niet dat je in Nederland je vak mag uitoefenen, terwijl je daar natuurlijk wel gewoon toe in staat bent.

Met hulp van de initiatiefnemers in West-Friesland krijgen vrouwen wél de juiste papieren in handen

Met hulp van de initiatiefnemers in West-Friesland krijgen vrouwen wél de juiste papieren in handen, waardoor ze in Nederland het werk kunnen doen waarvoor ze naar school zijn geweest. Daarmee worden tekorten in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs opgelost, en vinden vrouwen in vaak lastige omstandigheden werk dat meer perspectief biedt in hun nieuwe omgeving.

Expatvrouwen in de kinderopvang

Voor een ander initiatief dat in het buitenland geboren vrouwen aan de bak krijgt, moeten we naar Noord-Brabant. Daar is, net als in de rest van Nederland, een groot tekort aan personeel in de kinderopvang. In steden Eindhoven werken echter ook veel kennismigranten die hun vrouwen hebben meegenomen – zij hebben hier wél een werkvergunning, maar niet altijd een netwerk dat toegang tot de arbeidsmarkt biedt.

Expatvrouwen hebben wél een werkvergunning, maar geen netwerk dat toegang tot de arbeidsmarkt biedt

Door juist deze groep vrouwen aan te spreken, en hen vervolgens de juiste begeleiding te geven, snijdt het mes aan twee kanten. De vrouwen in kwestie kunnen al snel in een Brabantse kinderopvang aan de slag, waardoor personeelstekorten teruglopen. Tegelijkertijd vinden ze dankzij het initiatief betaald werk op een voor hen vreemde arbeidsmarkt, iets dat voor de partners van veel andere kennismigranten makkelijker gezegd dan gedaan blijkt.

Verder lezen?

Ben je benieuwd naar meer over het traject voor migrantenvrouwen in West-Friesland? Klik dan hier. Meer weten over het omscholingsprogramma voor expatvrouwen in de kinderopvang? Dan vind je via deze link meer informatie.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*