fbpx

Het kruispunt van AI en solliciteren wordt nu een beetje eng…

In een video van AIApply zien we een sollicitant niets doen, terwijl zijn clone een online sollicitatiegesprek voert. Wat zullen daar de gevolgen van zijn?

Joost de Ruiter on maart 25, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Het kruispunt van AI en solliciteren wordt nu een beetje eng…

“Het spel is op de wagen: sollicitanten kunnen werkgevers nu echt gek gaan maken.” Met die woorden reageren arbeidsmarktexperts op AIApply, een platform dat werkzoekers op basis van kunstmatige intelligentie helpt om een baan in de wacht te slepen. Volgens de eigen website hebben mensen die van het platform gebruik maken een 80% grotere kans om aangenomen te worden.

Nieuwe clone-mogelijkheid

Experts zijn met name onder de indruk van het platform, vanwege een functie die AIApply afgelopen week teasde. Eerlijk is eerlijk: het maakt de mogelijkheden van AI op de arbeidsmarkt bijna een beetje eng. In de video in kwestie, die de CEO van platform op LinkedIn postte, zien we namelijk iemand rustig achterover leunen, terwijl zijn door AI gegenereerde clone een online sollicitatiegesprek voert met een recruiter van vlees en bloed.

In de video zien we iemand achterover leunen, terwijl zijn clone een online sollicitatiegesprek voert

Of die mogelijkheid ook echt binnenkort beschikbaar is, moeten we nog zien. Buiten kijf staat in ieder geval dat de ontwikkeling grote gevolgen zou hebben voor zowel recruiters als loopbaanprofessionals. Want als mensen straks robots kunnen inzetten voor hun sollicitatiegesprek, lijkt de functie van dat gesprek wel verdwenen. Loopbaanprofessionals moeten de focus van hun sollictatiehulp tegelijkertijd verleggen, als AI dit belangrijke onderdeel van het proces overneemt.

AIApply tot nu toe

Wat AIApply betreft: dat platform bestaat al een poosje, maar blijft zichzelf uitbreiden qua mogelijkheden. Wie de website gebruikt in zijn of haar zoektocht naar een baan, kon tot nu toe voor elke vacature een unieke sollicitatiebrief, en een uniek cv laten schrijven. Bovendien kan men een followup-mail laten versturen, en professionele pasfoto’s laten genereren.

Het platform timmerde al aan de weg voor het met de clone-functie op de proppen kwam

Tot zover weinig dat ChatGPT niet ook doet, maar het platform timmerde al aan de weg voor het met de clone-functie op de proppen kwam. Zo genereerde AIApply sollicitatiegespreksvragen, zodat je ze goed kon voorbereiden – het platform suggereerde ook antwoorden. Een andere al bestaande indrukwekkende mogelijkheid? AIApply schraapt vacatures van het internet, waarmee het je op basis van je cv matcht. Dus komt er een vacature vrij die bij je past? Dan ben jij daarvan als eerste op de hoogte.

Verder lezen?

Zelf de video zien? Dat kan via de LinkedIn-pagina van Aidan Cramer, CEO van AIApply. Meer over dat platform? Klik dan hier voor hun website.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*